• sarkicilardan baska enstrumanlar icin de kullanilabilen, sicmadan, detone olmadan ulasilabilen en yuksek ve en alcak notalar (haliyle frekanslar) araligi.
  • (bkz: range/3)
  • piyano, ses aralığı en geniş enstrümandır (7-8 oktav arası değişir). genelde nefesli enstrümanların (örneğin trompet) ses aralığı diğerlerine göre daha dardır. çalan müzisyenin becerisine göre ses aralığı 5-6 nota kadar farkeder. bu piyanoda böyle değildir haliyle.
  • saniyorum ses araligi genis olmadan guzel sese sahip olmak genelde mumkun degil. ses araligi normal yani 2 oktav civari falan olunca sesin bas ve tiz kismi birbirine karisiyor ve bet ses meydana geliyor. ses araligi genis (3-4 oktav civarinda) oldugu zamansa bas ve tiz birbirine karismadigindan berrak bir ses ortaya cikiyor. sacma olma ihtimali olsa da boyle bir gozlemim oldu.
  • müzikte, şarkı söyleyen kişinin çıkarabildiği seslerin piyano veya başka bir müzik aleti aracılığı ile ölçülmesinin sonucu çıkan aralıktır. oktav da denir. ideal bir şarkıcının ses oktavının iki buçuk olması yeterlidir. üç oktav standardın üstüdür. üç buçuk ve üzeri zor bulunan bir ses aralığıdır. piyano başında birtakım teknikler ile piyanodaki tuşlara basılır ve kişi bu sesleri kendi ağzından tanımlar, çıkarmaya çalışır. tuş sayısına göre her bir nota aralığı, yani her bir do'dan diğer ince do'ya geçiş bir oktavdır. ses aralığına göre sanatçıların sesleri kadın, erkek ve çocuk sesi olarak üçe ayrılır. kadınlarda piyanonun sağına doğru giden yani ince sesler ön plandadır. en ince sesleri verebilen kadında sopranodur. en kalın ses ise alto. orta kalınlıktaki sesleri verebilen kadınsa mezzosopranodur. erkeklerde de ince ses tenor, orta ses bariton, en kalın ses bastır.
  • (bkz: #96129885)
  • şahsımın 2,5 oktav çıkarabildiği aralıke3 a5 aralığını çıkarabiliyorum. bu da kadın sesinde alto mezzo sopranonun çoğunu karşılıyor. sopranolar c6 a kadar çıkabilirler. yarım oktav eksiğim ordan.

    bunu belirleyebilmeniz için bi gitar uygulaması indirin telefona pcden de ses testi açın. pes sesleri ve tiz sesleri tekrar edin. sadece aaa şeklinde ses çıkarsanız da olur. doo diye okumanıza gerek yok. indirdiğiniz akor uygulamasından çıkardabildiğiniz sesi kontrol edin. çıkabildiğiniz en ses ile en pes ses ses aralığınızdır.
  • d2 - f4 * ve f4 - e5 * aralığına sahip olduğum ölçüt. yıllar sonrasına not olarak yazıyorum.

    bir de bilen birileri varsa acaba yeşillendirebilir mi; kafa sesi ses aralığına dahil ediliyor mu acaba bu işin standardında?

    edit: ne şekilde olduğu farketmeksizin, çıkartılabilen bütün sesler ses aralığının içinde kabul ediliyor imiş.

    edit: kendime güncelleme, c#2 -g4 (chest, tabi farklı zamanlarda)

    edit: g#4. üst sınır tabi ve tutmadan. göt yırtarak bağırma ve ardından gelen detone ile.
  • ses aralığının belirlenmesi için en kritik nokta passagio noktalarının belirlenmesidir.
    <tenor> için
    ilk pasajlar , ikinci pasajlar
    --> dramatik (c#4) , (f#4)
    --> lirik (d4) , (g4)
    --> leje (eb4 veya e4) , (a4)

    <bariton> için; ilk pasaj , ikinci pasaj
    --> dramatik (bb3) , (d#4)
    -->lirik (b3) , (e4)
    -->high(baritenor) (c4) , (f4)

    <bass> ilk pasaj , ikinci pasaj
    --> proufond (e3) , (a3)
    --> dramatik (g3) , (c4)
    --> lirik (a3) , (d4)

    şimdi ayrıntıya girelim;

    öncelikle söylemeliyim ki amatör şekilde başladığımız şarkı söyleme sevdamızda , apartman dairesinde oturmamız ( üst kata ses gitmesin) , bir kadın olarak küçüklükten gelen (ağzını çok açarak gülme) gibi manalı manasız birçok sebeplerden meydana gelen larenks dediğimiz boğaz bölgesinde tize çıkarken ki gerginlikler , ses çıkarırken ağzın kapalı kalması pasaj bölgelerinin belirlenmesinde güçlük oluşturur. buna nefes almayı bilmemek , duruş bozukluğu ,sigara , reflü , sağlık beslenme , sıvı tüketiminde yanlışlıklar ve yetersiz uyku eklenince ses doğal yapısından oldukça uzaklaşır.

    üstteki problemler dikkat edildiğinde genel anlamda 6 ayda çözülecek problemlerdir. bunun sonucunda profesyonel anlamda ilk adım sesi mask denilen ön pozisyona yerleştirmektir . şan tamamen algı meselesidir ve her baba yiğidin harcı değildir. spor dalları gibi yüzlerce kere idman edince istenilen yere gelinmez . hayal etmek , anlamak , anlatan kişinin yetkinliği ve tecrübesi ile birlikte bolca çalışmayla sesi gereken pozisyona oturtmak temel amaçtır. ses pozisyona oturduğu ve boğazın sıkılmadan , ağzın yeteri açıklığı sağlanıp ve nefes desteğinin doğru sağlanması ile artık ses aralığı tam anlamıyla ortaya çıkar.

    amatör süreçteki en büyük psikolojik hata ise kambur şekilde çaldığın gitarın ile nefes desteği olamadan çıktığın notaları son nota olarak aklına ve ses kasına oturtmaktır. bunun sonucunda başlanan şan dersleri aylarca bu kabullenişin kırılmaya çalışılmasıyla geçer.
  • (bkz: mariah carey)

    without you

    tanım: kaliteli ses sanatçılarına doğuştan bolca bahşedilmiş aralık. kulaklarımızın pasını silerler.
hesabın var mı? giriş yap