• melankolik,huzur dolu...bide eskihisar,darica taraflarini biliyosaniz demeyin keyfinize...ayrica kurgusu cok iyidir ve sikici degildir tabi eger okumasini biliyorsaniz.
  • orhan pamuk'un best-seller bir yazar olmadan ve formulatif kitaplar üretmeye başlamadan önce yazdığı, en iyi kitaplarından bir tanesi.
  • orhan pamuk icin bence baslangıctaki doruk noktası.
  • yıllar önce, zevkle okudugum, ancak-şu an farkediyorum ki-hakkında hiçbir şey hatırlamadığım kitap. pek iz bırakmıyor yani...
  • orhan pamuk'un en akıcı kitabı.. sıkıcı değil, zevkle okunan bir kitaptır..
  • gerek kurgusu gerekse dili son derece üst düzey olan bir romandır. ancak ne yazık ki orhan pamuk bu romandan sonra temeli copy paste olan postmodernizm adlı ucube akıma kapılınca türk yazınının gelmiş geçmiş en önemli kalemi olma şansını kaybetmiştir.
  • orhan pamuk'un tarihci faruk karakteri vasitasiyla tarihle bugunun icice gectigi kara kitapi yazacaginin isaretlerini ta o gunlerden verdigi kitap.
  • arka planda donem turkiyesi'nin siyasi yapisi dusunuldugunde ulkenin belli toplumsal aktorlerinin toplumla ve birbirleriyle iliskilerini nasil kurduklari, ne hayaller pesinde olduklari ve nasil bir sonla karsilastiklarini da gosteren bir romandir. [tamamiyla indirgemeci bir analiz olacak bu, sadece bir okuma onerisi...]

    --- spoiler ---

    kanimca milliyetci muhafazakar hasan ve yeni burjuva metin benzer kisiliklerdir. icine kapanmis, tum amac ve idealini yitirmis faruk yurdum aydinini simgeler. aylaklik eder, ne aradigini bilmeden metinlere gomulur. kendi agzindan hikayesini hic duymadigimiz nilgun ise solun sesidir. genc, heyecanli nilgun uzaktan bakilip izlenen, hep bir huzurun ve utopyanin vucuda gelmis hali olarak etrafta gezinen olsa da, en sonunda basi ezilendir. "en masumumuzun basina bu geldi" der faruk. hasan katil olarak kaderini cizdikten sonra yeni suclarina yelken acmak icin istanbul'a yollanir. muhtemelen seksen sonrasi kurulacak toplumsal duzende istedigi gibi bir kahraman da olacaktir. metin'in amerika'ya gidecegi fatma ve nilgun'un olumuyle netlesir. faruk ise tek dayanagi ve hayatla tek baglantisi olan nilgun'un de yitirdikten sonra muhtemelen iyice kendine gomulecektir.
    --- spoiler ---
  • annenin olmadığı babanın olduğu ev.
  • faruk karakterinin, tarihteki bütün olayları iskambil destesi gibi karıştırıp okuyucuya sunarken neden bir de hikaye olması gerektiğini belirtmesi, aslında orhan pamuk'un diğer kitaplarında da yaptığını güzel bi şekilde özetlediğini düşünüyorum.
hesabın var mı? giriş yap