• izlemesi başa gelmesinden beter olan ameliyat!
  • üretra ve mesanenin soğuk ışık kaynağı bağlanmış bir kamera yoluyla görüntülenmesi işlemi, bir çeşit endoskopi. tanısal olabileceği gibi tedavi amaçlı da uygulanmaktadır.
  • asistan gözüyle "su akar deli bakar"durumu(görüntü sağlayabilmek için işlem sırasında bir taraftan mesanenin serum yoluyla sürekli yıkanması gerekir ve asistanın asli görevi serum akıyor mu akmıyor mu kontrol etmektir)
  • sistoskop denilen tüp biçimindeki bir boru ile mesane içinin görüntülenmesi,muayene edilmesi işlemidir..sistoskopun ucunda ışık kaynağı ve kamera vardır , mesane bu borudan gelen sıvı ile doldurulup genişler böylece mesanenin her yeri mükemmel biçimde incelenir.

    işlemin uygulanma alanı ise sadece prostatı olan kişilerle sınırlı değildir,idrar kesesi,idrar yolları,böbrek hastalıklarında da(idrar tutamama,idrar yolları kanseri,taş bulunması,böbrek kanseri,idrar yolları darlıkları...) uygulanır. ayrıca mesane tümörü ameliyatları sonrası kontrollerde yeni oluşumların olup olmadığının incelenmesi adına mutlaka uygulanır..(3 ayda 1 gibi)

    işlem genel anestezi altında gerçekleştirilir..her ne kadar insan birşey hissetmeyeceğinin bilincinde olsa da operasyon sonrası gayet sancılıdır zira işenmek istense de tahriş olan bölgeden dolayı işenemez bir süre , tabi kan-acıyla karışık gelen idrarın atımı her dafasında azalır.fakat sistoskopi esnasında biyopsiye gerek duyulursa bununla birlikte kanama gerçekleşirse takılacak olan sonda ile gelen işeme hissinin verdiği acının yanına yaklaşamaz..

    işlem sonrası narkoz etkisinin kaybolmasıyla beraber 1 saat içinde taburcu edilirsiniz.tabi kanama vs yoksa sonda takılmadıysa ..ha bi de tadı iğrenç olmasına rağmen ,faydası olduğu söylenen doğal diüretik olan maydanoz suyu içilmesini tavsiye ederim*
  • (bkz: harbilemek)
  • bundan çıkanın yakın akrabası gözüyle olaya bakalım. benim dedemde oldu, ameliyttan 3 saat sonra çıktı, cıbıldı, üşüyor biraz yoğun bakımın soğuğundan ötürü. 3 gece sondayla kaldı hastanede. işetmek gerekiyor adamı. işesin ki çıksın gitsin mesanedeki her şey. deli gibi su içiriyorlar.

    önce; asla ve kati suretle oturmaması gerekiyor hastanın birkaç gün.

    taburcu olurken sondayı çıkartmak opsiyonel. dedem çıkartılmasını istedi. belki çıkartmasa daha iyi olabilirdi. öncelikle baygın halde çıkarttık kendisini. yani çok fena etkilemiş anestezi. gün içerisinde işesin de taburcu edelim denilen hasta, gecenin en karanlık anında 5-10 dakikada bir idrara kalkar. kalkamaz daha doğrusu da, ördeğe işer. ev halkının ağzına sıçar bu durum zira hem onunla birlikte kalkacaksın, hem de idrarın kansız olduğundan emin olcaksın. zor iş.

    et suyu kıvamı varmış bunda da. ilk 1-2 gün idrar kanlı olabiliyor. sanırm doğal bir şey bu. sonraki günlerde et suyu kıvamına ulaşılıyor. bir müddet sonra da her şey yoluna giriyor.

    velhasıl kelam ilk geceye dikkat.
  • çoğunlukla, operasyonun geçirildiği günün akşamı spor yapılabilecek kadar basit bir işlem. bir gün boyunca kan işetiyor o kadar.
  • akrebin kuyruğuna benzeyen yeni nesil cihazla anestezi almaya gerek olmadan da yapılabiliyor.
    yanında refakatçı olmadan gidip yaptırıp eve dönebilecek kadar basit bu işlemin sonrasında biraz kanama ağrı olabilir, ilk gece doktorunuzun kulaklarını çınlatabilirsiniz.

    sistoskopi, kamerayla içini izlemek ilginç, temiz çıkan sonuç paha biçilmez diye özetlenen bir deneyime adını veren cihazdır.
  • anestezi altında yapılıyor. eğer bünyeniz tam anestezi kaldıramıyorsa, sadece bacaklarınızı uyuşturacak ve omuriliğin oralardan yapılan bir iğneyle uyuşturup, hafif de bir sakinleştirici veriyorlar. vücudunuz buna da ters tepki veriyorsa örneğin alerjileri olan bi insansanız, operasyon koltuğuna sizi bağlıyorlar ve işleme başlıyorlar. bu tür işlemler, hazırlık aşaması dahil 25-30 dakika sürüyormuş. biraz da can yakıyormuş. ama sonrasında gayet normal ayağa kalkabiliyor, koşabiliyor ve oynayabiliyorsunuz.
  • babamın yaklaşık 16-17 yıldır belirli aralıklarla yaptırdığı mini ameliyat.
    seneler önce idrarda kana rastlama dolayısıyla gitmişti ilk doktora, "mesane kanseri. ama şanslısın, çok az insanda daha yolun başındayken böyle kan gelerek belli eder kendini" demişti. ameliyat yapıldı, 2 tane çok ufak tümor alındı. 3 ay sonra tekrar kontrole gidildi, tekrar tümör bulundu, tekrar ameliyat yapıldı. yanılmıyorsam ondan 6 ay ya da 1 sene sonra tekrar tümör belirdi, tekrar ameliyat yapıldı. o son ameliyattan sonra çok şükür tekrar etmedi. kontroller yavaş yavaş seyrekleşerek şu an iki yılda bir olacak şekilde azaldı.

    son 3-4 sistoskopi'de abim ve ablamla birlikte üçümüz eşlik ettik babama. ablam hep aynı kazağını giydi, totem yaptık. şimdi bugün yine sistoskopisi var babamın. ben çalışıyorum, gidemiycem. abimle ablam gidicek. umarım yine temiz çıkar, akşam iş çıkışı birer duble rakı parlatırız şerefine.

    çok büyük bir olay gibi görünmüyor aslında böyle bakınca. ama büyük tümörler olması, tümörlerin mesane dışına taşması vs. gibi riskli durumlar var tabi ki. bi de kontrol zamanını geçirince yaptığım baskıya babam "senin götüne ağaç soksalar iyi mi olur pezevenk" diye tepki veriyor, anladığım kadarıyla biraz canı yanıyor operasyon esnasında ve sonrasında. olur öyle şeyler diyor, babama şans diliyoruz.

    edit: sistoskopi'den bir gün önce bactrim'e başlanmasını öneren ürologlar var. ihmal edilmemesi gerekiyor.
    edit 2: babamla konuştum, haberler iyi.
hesabın var mı? giriş yap