• eksi sozlugun ebesi cok yoruluyor gerekçesiyle yapilan son sozlukte nesil catismasi zirvesi sonucunda alinan yeni karar. hadi yeni userlar yapmayin lutfen diyebilen sesli eksi sozluk ile baslayacak olan iso 14000 alabilme amacli yeni baslangiç. yasasin sozluk!
  • her yeni nesil alımında sözlükte yaşanan kalite tartışmalarına alternatif bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen proje..

    toplam kalite yönetiminin öğelerini ekşi sözlük koşullarına adapte etmeye çalışırsak ortaya şöyle bir sistem çıkabilir. böylelikle daha evvel ifade ettiğim 'olmaz bu iş, tutmaz' söylemimi de yutmuş oluyorum ya hadi hayırlısı. (bkz: #4294097)

    öncelikle bazı hususları açıklığa kavuşturmamız gerekiyor. herhangi bir oluşumda toplam kalite yönetiminden bahsedebilmemiz için karşımızda işletme, kurum ya da örgüt biçimli bir yapı olması gerek. ekşi sözlüğü bunların hiçbirine yerleştiremedim. kendisini oluşturan yazarlar açısından kar amaçlı bir faaliyet yok ortada. ortak bir hedef doğrultusunda bir araya gelmiş insanlardan bahsedemeyeceğimiz gibi, elimizde ürün namına bir şey de yok. ama durun yapacaz bu işi..

    öyle veya böyle bir çıktıdan söz edilebilir, nedir bu? işte bu yazdığım mesela.. her bir entry sözlüğün kalitesini temsil eden bir üründür. entryleri meydana getiren yazarlar, sistemin en önemli dişlileridir, çalışanlardır.. peki bu ürünün alıcısı kim? evet okurlar, okurlarımız..(birlik ruhunu vermeye çalışıyorum) okurlar bu sistemde müşteridirler, velinimetimiz olurlar. yazarlar da iç müşteri olarak, üreten bizsek tüketen niye biz olmayalım düsturuyla merkezi konumlarını güçlendirirler.

    okurların, hem okur hem yazarların kaliteden ne anladığını ortaya koyamazsak bu sistem tıkanır arkadaşlar. kime göre neye göre kaliteli demeden kalitenin tanımına bakalım;

    ''kalite, hem üreticinin hem de tüketicinin memnun kalacağı ürün veya hizmeti oluşturma sürecidir''

    ''kalite, bir malın ya da hizmetin tüketicinin isteklerine uygunluk derecesidir''

    tanımdan hareketle diyebiliriz ki; sözlüğün kalitesini, entrylerin okur ve yazarların beklentilerine uygunluğu belirler. beklentiler karşılanıyorsa kaliteden söz etmek mümkündür, tersi durumda ise kalite seviyesinde düşüş olduğu söylenecektir.

    şimdi kritik soruya geliyoruz. ölçemediğiniz bir şeyin kalitesinden söz edebilir misiniz? kime göre neye göre meselesi de buradan kaynaklanıyor. zira bir ürünün geçerli yöntemlerle ölçülebilen nitelikleri olmalıdır ki kalitesinden bahsedebilelim. ürünümüz entryler olduğuna göre bu hususta elimizde üç butondan oluşan*** subjektif değerlendirme esaslı bir sistem var. daha objektif bir ölçme yöntemi olur mu, olursa nasıl olur bilemem ama elimizde bu var şu anda.

    evet tanımları yerlerine yerleştirdikten sonra sistemin detayına inebiliriz.. toplam kalite yönetiminin başarıyla uygulanabilmesi için aşağıdaki öğelerin işler durumda olması şarttır.

    - üst yönetimin liderliği
    - müşteri odaklılık
    - tam katılım, takım çalışması
    - eğitim
    - sürekli gelişme

    kısaca bunlardan bahsedelim;

    üst yönetimin liderliği

    olmazsa olmaz koşuldur..başta ssg olmak üzere, moderatör ve praetor arkadaşlarımız bu yola baş koymalı, motivasyonun itici gücü olmalıdırlar. toplam kalite çalışmalarına seyirci kalmayıp bilfiil içinde yer alarak öngörü, planlama ve uygulamalara liderlik etmelidirler. kalite herkesin sorumluluğundadır, hedefe uygun görev paylaşımı ile yazarlar, gammaz staff ve moderasyon arasındaki etkileşimin tasarlanması ve yönetilmesi gerekir. bu yüzden konu ile ilgili eğitimler yukarıdan başlar.

    müşteri odaklılık

    yukarıda bahsettiğimiz gibi entryleri takip eden kitlenin (müşteri diyoruz biz buna) beklentilerine uygun bir yapı oluşturulmalıdır. bu amaçla müşterilerin beklenti ve ihtiyaçlarının doğru olarak saptanıp eksiksiz yerine getirilmesi gerekir. bunun için düzenli aralıklarla müşteri ihtiyaçlarının saptanmasına yönelik anketler uygulanmalıdır. zaten anket sevdasının had safhada olduğu bir ortamda bu işlem çok kolay olacaktır. tabi burda bilimsel bir ölçme yöntemi olan profesyonelce hazırlanmış anketten bahsediyoruz. bunun yanında ilgili istatistikler bize hangi tür entrylerin daha çok beğenildiği hususunda fikir vereceklerdir. eğer ortalamaşan sözlükle ilgili endişelerden dolayı bu tercih edilmezse o zaman üzerinde mutabık kalınan geniş ölçekli bir hedef kitle seçilir ve onların beğenisi üzerinde durulabilir. diğer yandan toplam kalite yönetimi insan odaklı bir sistem olduğundan tüm organizasyonun memnun edilmesi gerekir. bilemiyorum burası sistemin zayıf yönü, evet..

    tam katılım, takım çalışması

    toplam kalite yönetimin amaçlarından biri, sistemdeki herkesin sürekli gelişme (birazdan bahsedicez) faaliyetlerine tam katılımını sağlamaktır. bu ise en iyi, takımlar halinde organize olduklarında* etkili olmaktadır.

    bilginin nasıl üretildiği, nasıl kullanıldığı, uygulamaya nasıl geçirildiği son derece önemli olduğundan bu süreç içerisindeki insanın tavrı, yaklaşımı ve motivasyonu o derece önemlidir. katılımı sağlamak için yazarların motivasyonunu, legal entry girme şevkini, hataların en aza düşürülmesi çabalarını her daim canlı tutmak gerekir. ekşi sözlüğe tam bir bağlılıkla emeğini veren bir kadro oluşturmanın bazı önşartları vardır elbette..

    bağlılığın ilk koşulu yazarların kendilerini güvende hissetmeleridir. her an işten atılma (uçurulma) korkusuyla entry giren bir yazarın iyileştirme faaliyetlerine katılımını beklemek imkansızdır. yazar entry girerken yaptığı işten dolayı zevk almalıdır. ayrıca işyeri koşullarının iyileştirilmesi, çeşitli sözlük fasilitelerin kullanım kolaylığının arttırılması verimliliği yükseltir. sözlükte kendilerini ilgilendiren konulardaki karar verme sürecine dahil edilmesi, değişikliklere uyumu kolaylaştırır. gerekli olmayan, haksızlık içeren kurallar kaldırılmalıdır. yazarlara yeteneklerini arttırıcı sorumluluklar verilmelidir.

    tüm bunlar için gerekli olan esneklik ancak uzun süreli ve iyi programlanmış eğitimler ile verilebilir. takım çalışması bilinci ve problem çözme yöntem ve teknikleri eğitimleri bunların başında gelir. takım çalışmasını özendirmek babında ortak entry girişine müsaade edilebilir. ancak asıl amaç, sözlük içerisinde çeşitli takımların oluşturularak sözlükle ilgili kendi belirledikleri problemler hakkında çözüm yöntemleri geliştirmeleri ve bu yöntemleri uygulamaya geçirmeleridir.

    eğitim

    ishikawa üstadın dediği gibi, kalite eğitimle başlar eğitimle devam eder.. mevcut sistemi geliştirebilmek, hatalardan arındırabilmek, kaliteyi yükseltebilmek için herkesin eğitilmesi gerekir. öncelikle işin felsefesiyle ilgili eğitimler verilmelidir. ardından takım çalışması ve kalite geliştirme yöntemleri (problem çözme yöntem ve teknikleri) eğitimleri gelir. herkes neticede internetle içli dışlı olduğuna göre bu süreç e learning yöntemiyle gayette başarılı halledilebilir. düzenlenen eğitim zirveleri de uzaktan eğitim yöntemleriyle aşılamayan durumlarda devreye sokulacaktır.

    bunun yanısıra yeni nesil yazarlar bir tür oryantasyon eğitiminden geçirilirler. yapılan sınav sonucunda belirli seviyenin altında kalanların yazarlıkları başlamadan iptal edilir. her nesil mevcut yazar kadrosu ise eğitim ihtiyaç analizleri neticelerine göre belirlenen seviyelerine uygun eğitimlere tabi tutulurlar. eğitim başlıkları aşağıdaki gibidir;

    - başlık açma kuralları
    - uygulamalı entry giriş
    - sözlük fasilitelerinin kullanılması
    - türkçe dilbilgisi
    - bakınız verme teknikleri
    - sözlük jargonu
    - ...

    bu gibi teknik eğitimlerin yanında iletişim ve motivasyon gibi kişisel gelişim eğitimleri de önemli yer tutar. eğitim etkinlikleri için sözlük bünyesinde bir kurum oluşturularak ** tespit edilen, bilgi ve birikimlerinden faydalanılacak, eğitici niteliklerine sahip yazarların kurum bünyesinde eğitici olarak istihdam edilmesi sağlanır. bunlar da eğiticilerin eğitimi programına dahil edilirler. böylelikle sözlük içi eğitici havuzu oluşturulmuş olur.

    sürekli gelişme

    temeli japon kültürüne dayanan sürekli gelişme* bir yaşam tarzını ifade eder. her gün bir önceki günden daha iyi olmayı, bunun için sürekli çabalamayı gerektirir ve toplam kalite yönetiminin en temel öğesidir. üst yönetimin liderliğinde, eğitilmiş yazarlar takımlar halinde organize olacak ve müşteri odaklılık (burada hem yazarların hem okurların tatmini söz konusu) sonucu belirlenen hedefler doğrultusunda, sürekli gelişme çalışmaları yapılacaktır. sistemi sürekli ve sonsuza dek geliştirmek icap eder. genel çalışma çerçevesi olarak deming'in ''planla-yap-doğrula-karar ver'' çemberi kullanılır.

    problemlerin tespiti için sürekli olarak ölçülebilecek her verinin ölçülmesi gerekmektedir. istatistik kategorileri bu amaçla kullanılır ve geliştirilir. bunun yanında muhtemel problemlerin erken tespiti için öneri sistemi getirilir. sözlükle ilgili istekler başlığı bu işi bugün de yerine getirmektedir, ancak okurların da şikayet yanında, diğer fikirlerini dile getirebilecekleri bir öneri mekanizması kurulmalıdır. bu yollarla sözlükle ilgili herhangi bir problemin tespit edilmesi halinde oluşturulan takımlar soruna müdahale ederler. planla aşamasında yazarlar sorunun çözümü için eğitimlerde kazandıkları bilgi ve becerilerini * kullanırlar. takım toplantıları için subhetaya eklenecek bir bölüm olmalı ve burası çözümle ilgili çizelgelerin** paylaşılabileceği bir ortam sunmalıdır. ulaşılan çözüm küçük çapta uygulanır, sonuçları konutrol edilir ve başarılıysa standart hale getirilir. sonuç olumsuzsa planla aşamasına geri dönülür ve yeni bir çözüm geliştirilir.

    sonuç olarak ekşi sözlükte toplam kalite yönetimi dediğimizde buna benzer bir sistem çıkar karşımıza. detaylara girilirse, üzerinde kafa yorulursa, çok daha olumlu sonuçlar elde edilebilir. ancak ifade etmeliyim ki kalite mücadelesi zorludur, yol dikenlerle doludur. ancak herkesin ortak amaç doğrultusunda birleşmesiyle zorluklar aşılabilir. belki bir gün iso 9001 belgeli bir ekşi sözlük olabilir, gerçi o işin en kolay kısmı.. şahsen belgesiz ancak yukarıdaki ilkelerin rehberliğinde daha tatmin edici bir sözlüğü tercih ederim. ama bundan da emin değilim belki de sözlüğe güzelliğini veren bu kaos ortamıdır kim bilir..
  • burada ben yok biz varız diyerek destekleyeceğim sistem.
  • yolla butonu üzerine "lüzumsuzsa yollama" gibi uyarılarla büyüyecek sistem.
  • baslik ve entry hiperenflasyonu sonucu belki de gerekli olan yeni yontem. sonucta posa miktari %90lar civarina ciktiginda elbet isin tadi kaciyor.
    asikari tekrarladiktan sonra bir oneride de bulunayim: efendim ayni olmasa da benzer sekilde calisan http://www.everything2.com/ sitesine goz atalim. kurallarini ve yontemlerini incelersek bir kisminin guzel cozumler oldugu ve sozluge de uyarlanabilecegi gozunuze carpacaktir. buraya copy paste etmek istemiyorum, ilgileniyorsaniz bir klikleyip bakiniz.
  • sozlugu maksimum verime ulastiracak sistemdir. * *
  • gammazlamak yerine döf başlatılması, zirve yerine ygg toplantısı yapılması gibi değişikliklere neden olacak sistemdir.
hesabın var mı? giriş yap