• eminönü mevkiinde, kapalı çarşı bitiminde başlayan semt.
  • bebekapşoncularıyla ünlüdür...
  • bünyesinde hemen hemen tüm bankaların şubelerini ve seans odaları* barındıran, ünlü mağazaların ucuza satış yaptığı dükkanların, her çeşit sokak satıcısının, gayrimüslim zengin tüccarrın, tekstilcinin, rus büfe çalışanlarının yer aldığı, eminönü, tahtakale, mahmutpaşa, sirkeci arasında kalan fantastik muhit. tipik bir ortadoğu ortamı.
  • sakin sultanhamami semtinin yanlis yazilmis ismi olmasin dediğim takisiz isim tamlamasi orneği.
  • yeni cami külliyesindeki hamamın eskiden bulunduğu yer olduğu için sultanhamam(ı) adını almıştır.
  • sultanhamam'da ticaretin yazılmamış kuralları
    1- dürüst olacaksın.
    2- sözün senetten, çekten değerli olacak.
    3- müşterilerini iyi tanıyacaksın, sağlam müşteri bulmalısın.
    4- yaptığın işi bileceksin.
    5- çok çalışacaksın.
    6- fiyatın makul olacak.
    7- anlaşmazlıklar burada çözümlenir.
    8- özel yaşamında aşırıya kaçmayacaksın
    9- yardımsever olacaksın.
  • “öylesine canlı bir atmosferi vardı ki, yaz tatillerinin gelmesini iple çekerdim. bana kalırsa sultanhamam bir okul" diyen ibrahim çağlar, "modern ticarette kümelenmenin dünyadaki en başarılı örneklerinden biri. tekstil ve dokuma deyince ilk akla gelen yer" yorumunu yapıyor. çağlar, anılarındaki sultanhamam için, “bir tüccar için en keyifli şey kalabalık ve bereketli çarşıda ticaret yapmaktır. çocukken dükkandan bir top kumaşı alıp, kalabalıkta yürüyerek alt sokağa indirmek yarım saatimi alırdı. sıra bekleyen müşteriler olurdu"

    “kendine has kuralları vardı. mesela sabah namazını kılan dosdoğru dükkanını açmaya giderdi. saat 7.30'dan sonra kepenk açmak hoş karşılanmazdı, günün bereketi kaçmış gözüyle bakılırdı. öyle ki arada çocukluk haliyle vapuru kaçırdığımda 7.30 sonrasına kaldıysam dükkanların önünden yürümeye utanırdım. tepedeki arka sokaklardan dolaşarak dükkana ulaşırdım. bugün genç neslin ticareti böylesine yoğun hissedebileceği muhitler azalıyor. bu yapının korunması gerektiğine inanıyorum."
  • kumaşçıların ve dantelcilerin öbeklendiği bir eminönü semti. sultanhamam'a her gittiğimde o güzelim eski binaların talanı nedeniyle üzülüyorum. tarihi binalardaki çirkin tabelalar nasıl bir talan olduğu hakkında ipucu veriyor. ticari olarak çok canlı ancak sokaklar hindistan'a benziyor. birleşmiş milletlervari bir görüntü var ancak araplar daha yoğunlukta.

    semtte birçok tarihi han var ancak gördüğüm tüm hanlar merdiven altı bir şeyler üretilen yerlere benziyor.

    manifaturacı heykeline yürüdüğünüz çamaşırcıların olduğu sokakta mutlaka tuvalet terliği ve beyaz çorapla gezen oraların çalışanlarından birilerini görürsünüz. tuvalet terliği ve çorap adeta üniforma gibi ve oldukça popüler.

    ancak yine de buranın canlılığını da sevmiyorum dersem yalan söylemiş olurum. keşke biraz daha kaliteli olsaydı.
hesabın var mı? giriş yap