• (bkz: milli piyango)
  • yanlış hatırlamıyorsam, milli piyango'nun atasi...
  • mustafa kemal'in "istikbal goklerdedir" sozunden hemen sonra "fakat devlet destegi gerekmektedir" demesinin akabinde once kurban derileri turk hava kurumu'na bagislanmis, sonrasinda ise nutuk'un telif hakkı ve atatürk büstlerinin yapim ve satim hakki türk hava kurumu'na verilmiştir.. son olarak da hikaye "bir piyango yapalim de uçak alalim" denilerek tayyare piyangosu tertiplenmiştir..

    dönemin izmir milletvekili ve ayni zamanda iş bankasi genel müdürü celal bayar'in "ikramiyeler benim garantim altindadir" demesi üzerine halk ilk kez 1932 yilinda, yil basinda radyolarinin başına kurulmuş ve ajanstan gelen cekilis numaralarini dinler olmuştur.. sonrasinda tayyare piyangosundan elde edilen gelirin türk hava kurumu tarafindan tek basina yenilemeyecegi farkedilmis, ve bu hadise milli piyango adi altinda bambaşka bir şekilde tertiplenmiştir.. oh bebek.
  • peyami safa'nın orta zekayı ölçmek için icat ettiği testin sorularından biri.

    karşısındakine "latin harflerine taraftar mısınız, tayyare piyangosu aldığınız oluyor mu" diye sorar her iki suale de evet cevabını verenlere "ahmak" damgasını yapıştırırmış.
  • büyük tayyare piyankosu olarak da yazıldığı olmuştur.
    görsel
  • bir efsaneye göre zamanında her evde radyo olmadığı için yılbaşı gecesi radyosu olanların evinde toplanılırmış. radyoda şanslı rakamlar okunmaya başlanmış; "iki yüz seksen bin üç..." derken şehrin ileri gelenlerinden biri radyoya yaklaşmış ve "affedersiniz beyefendi, son rakamı iyi duyamadım kaç demiştiniz üç mü beş mi?"
  • cumhuriyet döneminin ilk piyangosu ileride türk hava kurumu’na dönüşecek olan türk tayyare cemiyeti’nin piyangosudur. 1926-1939 yılları arasında halkın en büyük eğlencesi olan tayyare piyangosu, hava kuvvetlerine pilot yetiştirmek ve uçak almak için kurulan cemiyetin gelir kaynaklarından sadece biriydi. halktan biraz zorlamayla toplanan bağışlar, iki cıva maden ocağının gelirleri, uşak şeker fabrikası’nın ilk hasılatı, makara ve iplik fabrikası kurma imtiyazı, tekel gelirlerinin yirmi de biri, eski ve yeni pulların satış geliri, fıtre, zekât ve kurban derilerinin bir bölümü, atatürk’ün büyük nutku’nu, askerlikten terhis belgelerini, el ve duvar ilanlarını basma ve satma tekelleri ile para piyangosu düzenleme yetkisi diğer gelir kaynaklarıydı. ikinci dünya savaşı sırasında bu gelirlerin çoğu geri alındığı için türk hava kurumu’nun uçak fabrikalarının kapanmak zorunda kalması ise tam bir ‘türk işi’ydi!

    1931 yılında yılbaşında büyük ikramiye dağıtmak geleneği başlatan tayyare piyangosu, yerini 11 kasım 1939’dan itibaren milli piyango idaresi’nin çekilişlerine bıraktı. bu ilk çekilişte bilet fiyatı 1 lira, büyük ikramiye ise 80.000 liraydı. o günden beri de milli piyango birçok kesimin hayatının parçası.
  • 5 rakam çekilerek ikramiye dağıtan piyango. 1 kişiye 15000 lira verirdi. amacı ise uçak sanayisini beslemekti.
hesabın var mı? giriş yap