• (bkz: ted)
  • "paylasmaya(yaymaya) deger fikirler" sloganiyla , kar amaci gutmeyen sapling foundation'in sahibi oldugu uluslararasi konferanslar zinciri diye tabir edilebilecek, technology, entertainment,design (ted) adi altindaki olusum. web sitelerinde bilimum yazar, bilim insani, feylosof kisilerin kisacik ancak zihin acici konusmalarini dinlemek mumkundur. bizden de elif hanim(shafak), kendisinin okumus bir anne ve okumamis, cinler perilerle cebellesen bir anneanne tarafindan buyutulme ve bir storyteller (masalci) olma surecini anlatmistir.
  • paylaşmaya değer fikirler mottosunu benimsemiş, öncelikle teknoloji, eğlence, dizayn konuları hakkında konferanslar yayınlayan, şimdilerde birçok akademisyen, filozof, bilim insanı, emekli asker, mühendis v.b. katılımcılarıyla günüzümün değişik ve bazen çoğu kişinin aklına gelmeyen konularına kafa yoran, kar amacıyla kurulmamış bir oluşumdur.

    "paylaşmaya değer fikirler" mottosu ne de güzel, ne de iyidir. amma velakin videolarda altyazı seçeneğine tıklandığında çoğu kez türkçe altyazı görememek insanın içinde bir burukluk yaratır. şu futbol merakının az birazını da bilime yöneltseydik iyiydi.

    edit: imla
  • neden kimsenin dikkatini çekmediğini anlamadığım harika konuşmalar var içerisinde. sadece olağanüstü fikirleri olan günümüz dehalarını değil, paylaşacak şeyleri olan sıradan bir insanı dinlemek de çok keyifli, ben görevimi yapıp hoşuma giden birkaç tanesini paylaşayım. tüm konuşmalar türkçe altyazı seçeneğiyle izlenebilmektedir:

    andrew blum: internet gerçekte nedir?
    https://www.ted.com/…_physical_side_of_the_internet
    ted konuşmalarını izlemeye youtube'da bulduğum bu videoyla paşladım. andrew blum, bütün zamanımızı geçirmeye başladığımız sanal dünyanın fiziksel yönünü, internetini kemiren bir sincaptan yola çıkarak düşünmeye başlamış ve bu harika konuşma ortaya çıkmış.

    sebastian seung: konektomum neyse oyum.
    https://www.ted.com/…stian_seung_i_am_my_connectome
    öncelikle; (bkz: connectome)
    sebastian seung, yaşadığımız hayattaki bütün olayların zihnimize işlendiğinden ve bu haritanın çıkarılmasının mümkün olduğundan, nöronlardaki sinirsel aktivitelerin zihinsel ve duygusal bozuklukları yarattığı ve bunun geriye dönük bir şekilde düzeltilebileceğinden bahsediyor. nörobilim adına muazzam bir çalışma. konuşmanın sonundaki dondurma muhabbeti için; (bkz: cryonics)

    kevin slavin: algoritmaların dünyamızı şekillendirmesi
    https://www.ted.com/…how_algorithms_shape_our_world
    yine oldukça ilginç bir konuşma. kevin slavin, borsa'dan netflix'e kadar geniş bir yelpazede yarattığımız algoritmaların kontrolünü kaybettiğimiz dünyamız üzerine konuşuyor.
    http://en.wikipedia.org/wiki/2010_flash_crash
    http://www.digitaltrends.com/…55-93-for-a-textbook/
    (bkz: machine learning)

    pranav mistry: altıncı his teknolojisinin heyecan verici potansiyeli.
    https://www.ted.com/…ntial_of_sixthsense_technology
    pranav mistry, gerçek dünyayı dijitale aktarmak yerine neden dijital dünyayı gerçeğe aktarmaya çalışmadığımızı anlatıyor. kamera, projektör ve bir kağıt parçası kullanarak yaptıkları inanılır gibi değil. üzerinde biraz düşününce google glass teknolojisinin yakın bir gelecekte nereye gideceğini tahmin edebiliyorsunuz..

    harald haas: bütün lambalardan kablosuz veri.
    https://www.ted.com/…ess_data_from_every_light_bulb
    harold haas, kablosuz veriyi dağıtmak için aslında antenlere ihtiyacımız olmadığını, halihazırda bütün dünyada kurulu bir kablosuz veri ağı olduğunu ve sadece küçük bir operasyonla dönüşümü gerçekleştirmemiz gerektiğinden bahsediyor, yani ışıktan.

    amber case: artık hepimiz yarı-makineyiz.
    https://www.ted.com/…er_case_we_are_all_cyborgs_now
    cyborg antropolojisti amber case, 60'lı yıllarda astronotlar için yapılmış "yeni ortamlara uyum sağlanması amacıyla dış parçalar eklenmiş organizma" yani "cyborg" tanımından yola çıkarak günümüzdeki insanı ele alıyor. iletişim uydularıyla çevrelenmiş dünyanın aslında bir cyborg organizma olduğunu söyleyerek hepiminizin yarı makinelere dönüştüğünden bahsediyor, çok ilginç ve başarılı bulduğum konuşmalardan bir diğeri.

    craig venter: sentetik yaşam yaratmanın eşiğinde
    https://www.ted.com/…rge_of_creating_synthetic_life
    craig venter ve ekibi genler üzerinden yaşamı matematiğe/dijitale dökmeye çalışıyor ve soruyor: yeni bir yaşam yaratabilir miyiz? kromozomların yapısını değiştirerek tamamen kimyasal bir birleşimden ortaya hayat çıkarmak, daha da önemlisi, türlere yeni özellikler ekleyerek evrime müdahale etmek mümkün. bundan daha önemlisi ise içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde insan ırkının başını ağrıtacak gıda, yakıt, enerji ve hastalıklar gibi birçok soruna çare bulmak da mümkün.

    jill bolte taylor'a inen müthiş içgörü darbesi.
    https://www.ted.com/…te_taylor_my_stroke_of_insight
    jill bolte taylor, erkek kardeşi şizofreni hastası olan bir beyin araştırmacısı. geçirdiği inme sonrası yaşadıklarını ve hayatının nasıl değiştiğini anlatıyor.

    juan enriquez akıllara durgunluk veren yeni bilimi bizlerle paylaşıyor.
    https://www.ted.com/…quez_the_next_species_of_human
    juan enriquez, ekonomiden başlayarak kök hücre mühendisliği, doku mühendisliği ve robotların birleştiği gelecekte insanı anlatıyor. gerek mizahi yönü, gerek öngörülü bakış açısıyla çok hoşuma giden konuşmalardan biri.

    martin rees soruyor: bu bizim son yüzyılımız mı?
    https://www.ted.com/…rees_is_this_our_final_century
    astronom martin rees, atomlar ve uzay arasındaki bağ konumundaki insanın, yaşadığımız yüzyılda ne gibi değişikliklere uğrayacağından bahsediyor ve soruyor: insan kendi eliyle, gezegeninin sonunu mu getiriyor?

    şimdilik bu kadar..
  • neden hala kimsenin dikkatini çekmediğini benim de anlayamadığım kuruluştur. ya da tam olarak ne deniyorsa. bana geçtiğimiz aylarda ilk olarak (bkz: bunker roy)'u katmıştır. yaklaşık 20 dakikalık videosunu izlediğimde "hadi biz de gidelim oraya" diye gaza gelmişliğim vardır.

    "profesyonel olmak nedir, diploma sahibi olmak mı? hayır.". adam bırakmış her şeyi, hiçbir şeyi olmayan eğitimsiz insanlarla okul yapmış ve eğitmiştir. eğitmek. demokrasi mesela dersin biri, ya da bugün hastalanmış evcil hayvanınızı nasıl tedavi edeceğiniz dersin konusu. baya bildiğin gelişmiş bir şeymiş de bu okul, zamanla

    bunker roy ve hikayesi

    yakın zamanda da (bkz: stefan sagmeister)'ı katmıştır bana. çok beğendiğim, mutluluk adına

    stefan sagmeister ve konuşması

    ayrıca bir kadın daha vardı. kendisinin ismini unutmakla birlikte aklımda kalan bir hikayesi var. çok sevdiği bir insanı kaybettikten sonra, acısını bir evin dış cephesini tahta haline getirip "before i die..." yazıp, insanların tamamlamasını istemiştir. ağlayarak anlatmıştı. insanları bir araya getiren şey bir dış cephe ve tamamlanacak cümle.

    daha çok izleyemediğim videolar var, daha nice bahsedemediğim. hani canınız mı sıkılıyor, bir şey mi yapmak istiyorsunuz, ya da anlaşılmaz bir duygunuz mu var. açın birinin hikayesine bakın derim. hangi konuda olursa olsun, samimi insanlar, samimi hikayeler, yaratıcı düşünceler. bu da böyle bir tanımı olsun.

    edit: gelen mesaj üzerine, oldukça ünlü olduğu düşünülüyormuş, peki. oldukça ünlüyse, bilmeyenler varsa yine de öğrensin dilerim. canlı şahidiyim bilmeyen çok insan var. elbette var.tartışılması gereken bu değil, konuşmaların güzelliğidir.
  • güzel konuşmacılar barındıran, öğretici, düşündürücü ve yer yer komik oluşum.
  • kısa bir zamanda bakış açınızı değiştirebilecek konuşmalar. keşke okuldaki profesörler de saatlerce boş konuşmak yerine on dakikada anlatacaklarını anlatıp geriye kalan zamanda soru-cevap uygulaması yapsalar.
  • şuradan katkıda bulunan türklerin birkaçına ulaşabileceğiniz, inanılmaz derecede harika görüş ve araştırmaların bir okadar akıcı sunumlarına ev sahipliği yapan harika platform. içinde daha fazla yer alamıyor oluşumuz gerçekten çok üzücü..
  • farkındalık yaratan, yeni ufuklar açan harika bir oluşum. önceleri ancak pahalı cd'ler ile satın alabileceğiniz konuşmalara artık internet üzerinden kolay bir şekilde ulaşabiliyor olmamız bir lütuf bence. bir çok konuda konuşmacıların yaptıkları 18'er dk.lık harika sunumlar gerçekten etkileyici hatta bazen çok sarsıcı olabiliyor. benim favorim ise ted talks sir ken robinson .
hesabın var mı? giriş yap