• mercury projesi (veya mercury programı). 1958'de başlatılıp 1963'te sona eren amerika'nın ilk insanlı uzay programı.

    projenin amacı insanlı bir uzay aracını dünya yörüngesine çıkarıp bir miktar tur attırıp, tekrar dünyaya hem astronotu hemde uzay aracını sağ salim geri getirmekten ibarettir. başarılmıştır.
    1961 senesinden 1963 senesine kadar 6 insanlı uçuş gerçekleştirilmiştir.

    5 mayıs 1961'de freedom 7 adlı kapsülle yapılan ilk insanlı uçuş denemesinde alan b. shepard, jr. uzaya çıkan ilk amerikalı olmuştur.
  • projeyi anlatan the right stuff adında bir romanda yayınlanmış ve aynı zamanda 1983 senesinde filmi de çekilmiştir.
  • bu projeye müteakip gemini ve apollo projelerine başlanılmıştır.
  • mercury proesi, 1958'de kurulan nasa'nın üstlendiği ilk esaslı görev olma özelliğini taşıyor. uzay yarışında rusya'nın gerisinde kalan a.b.d'nin kendini ispat edebilmesi, ve nasa'nın da işe yarar bir kurum olduğu göstermesi bu projenin başarısına bağlıydı. teşbih yapmak gerekirse mecury projesi çıraklık, gemini projesi kalfalık ve apollo da nasa'nın ustalık dönemi programlarıdır.. 1963 yılında proje sona erdiğinde a.b.d gerek uçuş saati gerekse taşıyıcı roket gücü bakımından hala s.s.c.b'den geri durumdaydı.. bu, apollo projesi ve devasa saturn 5 roketlerinin verimli kullanımına dek böyle devam etti.. mercury projesi bünyesinde pek çok test uçuşunun yanı sıra, maymun(able, baker, ham) ve kobay gibi canlılarla denemeler yapıldı.. içinde insan olan 6 görev mevcuttur. bunlar:

    görev: mr3
    astronot: alan shepard
    fırlatma tarihi: 5 mayıs 1961
    taşıyıcı roket: redstone 3
    kapsül adı: freedom 7
    uçuş sadece 15 dakika sürmesine rağmen alan shepard uzaya çıkan ilk amerikalı oldu. geri sayım süreci aksaklıklar nedeniyle çok uzadı. bu arada beklenmeyen bir sorun daha ortaya çıktı. astronot'un çişi gelmişti! 15 dakikalık uçuş için böyle bir önlem düşünülmediğinden, uçuş merkezi mecburen "altına yap" demek zorunda kaldı. nasa ilk astronotla beraber uzaya bir miktar da idrar göndermiş oldu bu şekilde.. freedom kapsülü yapısı gereği pencereya sahip değildi. astronot ancak bir periskop vasıtasıyla dışarıyı görebiliyordu. lakin o periskopun da renk filtresi yerinden kaydığı için shepard dünya'yı gri beyaz olarak seyretmek zorunda kalmış.. araç yörüngeye çıkamadığı için fizikte serbest düşme diye geçen bir hadise ile atmosfere girdi. bu da shepard'ın 10g den fazla bir kuvvete maruz kalmasına neden olmuş..

    göev: mr4
    astronot: gus grissom
    fırlatma tarihi: 21 temmuz 1961
    taşıyıcı roket: redstone 4
    kapsül adı: liberty bell 7
    bir önceki görevin tekrarıdır. başarılı geçen 15 dakikalık uçuş sonrasında araç denize inerken çıkış kapısı, hala sebebi bulunamayan bir aksaklık nedeniyle vaktinden önce patladı. suya inen kapsül batarken grissom yüzerek kurtulur ama töhmet altında kalır. devreyi neyin kapadığı hala bilinmiyor. bu arada görevin astronotu grissom birkaç yıl sonra laboratuvarda apollo aracında çıkan yangında dumandan zehirlenerek hayatını kaybetti. (bkz: apollo 1)

    görev: ma6
    astronot: john glenn
    fırlatma tarihi: 20 şubat 1962
    taşıyıcı roket: atlas-d
    kapsül adı: friendship 7
    a.b.d'nin ilk yörünge uçuşudur. gagarin'den 10 ay sonra yapılmıştır. başlangıçta astronotun en az 7 sefer dünya çevresinde dönmesi planlanmışsa da, 3. turda bir göstergenin kısa devre yaparak ısı kalkanının sapıttığını bildirmesi nedeniyle hüstın paniklemiş, apar topar aracın yere indirilmesine karar verilmiştir. uçuş 3 saat 56 dakika sürdü.

    görev: ma7
    astronot: scott carpenter
    fırlatma tarihi: 24 mayıs 1962
    taşıyıcı roket: atlas-d
    kapsül adı: aurora 7
    bir önceki uçuşun tekrarı olup, araca uzayda elle manevra çalışmaları falan denenmiş.. ayriyetten ilk uzay yiyeceği olan kurutulmuş protein çubukları kullanılmış. carpenter uzayda yemek yiyen ilk a.b.d li astronot ünvanına sahip. otomatik kumanda sisteminin dönüş ateşlemesini 3 saniye geç başlatması nedeniyle kapsül belirlnen hedefin yaklaşık 400 km. uzağına iniş yapmış. arama ekibi'nin açık denizde kapsülü bulması ise 3 saati bulmuş..

    görev: ma8
    astronot: walter schirra
    fırlatma tarihi: 3 ekim 1962
    taşıyıcı roket: atlas d
    kapsül adı: sigma 7
    9 saat 13 dakika süren uçuş sırasında kapsül dünya çevresinde 6 tur attı.. önceki görevlerin aksine uçuş hiç problemsiz şekilde tamamlanmış..

    görev: ma9
    astronot: gordon cooper
    fırlatma tarihi: 15 mayıs 1963
    taşıyıcı roket: atlas d
    kapsül adı: faith 7
    mercury projesinin son görevidir. uçuşun önemi, ekibin gemini'ye ve uzun süreli uzay yolculuklarına geçişi için bir basamak olmasıdır. bu seyahatle ilgili ilginç bir de hadise yaşanmış(mış).. uzay yolculukları, artık kontrol merkezi ve astronotlar için rutin hale geldiği için fırlatma öncesi sürecin oldukça sakin geçtiği ve bu sırada astronot cooper'in uyuyakaldığı rivayet ediliyor. son on saniye başladığında gelen uyarıyla ancak kendini toparladığından bahsediyorlar. (bkz: camış) tabi bunun bir şehir efsanesi olma ihtimali yüksek. faith 7 kapsülü'nün uçuş süresi 34 saat 20 dakika olup 22 tam yörünge turu atmış. astronot cooper ise uzayda bir günden fazla duran ve uyuyan ilk a.b.d astronotu olma özelliğini taşıyor..
hesabın var mı? giriş yap