• "rights of man" ( insan hakları) adlı eserin tanınmış yazarı. 1792 yılında lonra guildhall da fitneci iftira suçuyla yargılanmış ve hüküm giymiştir.suçu: amerikan ve fransız devrimlerini desteklemek- parlementoya, krala ve o ünlü 1688 antlaşmasına karşı çıkmak.
  • prusya anayasası'nın oluşumunda etkisi olan, bağımsız yargıyı savunan, döneminin ingiltere'sinin siyasi yapısını eleştiren, eserinde* toplumun doğal haklarına değinen kişi...
  • iskoç asıllı olsa gerek. ingilterede dikiş tutturamadığı için amerikaya giymiş. sağduyu adlı kitapçıkla başlar herşey. sonrasında insan hakları diye devam eder. amerika herşeyde olduğu gib bu adamın da bokunu çıkarmıştır. fransa da falan yaşamış. roosvelt ti galiba "nerede demokrasi varsa orası benim memleketimdir" sözüne karşılık "nerede demokrasi yoksa orası benim memleketimdir" demiş, diyebilmiş bir garip adam. ayrıca 1800 lü yıllarda yaşadığı göz önüne alınırsa harbi adammış.
  • comman sense in yazarı. göçmen bir aileden gelir. ingiltere den amerika ya göçmüşler. iyi bir eğitim almamıştır ancak buna karşın yazdığı kitaplar amerika da 18. yy da büyük yankı uyandırmıştır.
  • xvi louis konvansiyonda yargılanırken kralin idamına karşı oy kullanmıştır.
  • common sense başlıklı broşüründe "amerika'nın hedefi büyük ölçüde insanlığın hedefidir" diyen devrimci yazar.
  • common sense adlı kitabı 1776'da ilk basımından sonra iki ay içinde 100.000'den fazla satmış yazar. mick underwood'un dediğine göre bugün bir kitabın aynı başarıyı yakalayabilmesi için iki ayda 8 milyon satılması gerekir.
    ama o ne yapmış?

    "...ezilen bir halkın hizmetinde olmayı, iyi ve haklı bir davaya yardım etmeyi istediğimden, bir yazarın kitaplarından kazandığı mutat kazançtan vazgeçerek böyle bir mücadeleye katkıda bulunmasının o yazara onur vereceğini düşündüğümden...birinci basımın tüm kazancından feragat etmeye karar verdim"
    diyerek kitabın basım haklarını ve tüm telif ücretini kolonilerde yaşayanların mücadelelerine bağışlamış.
  • bastille kalesinin anahtarlari 14 temmuzdan uc ay sonra torenle bu beyefendiye hediye edilmiştir.
  • 1737-1809 yılları arasında yaşamış ingiliz asıllı abd yazarıdır. howard fast'in özgürlük savaşçısı yurttaş tom paine adlı kitabında yaşam öyküsü anlatılmaktadır.
  • ''the age of reason'' isimli eserinde ''incil'in yarıdan fazlasını dolduran açık saçık öyküleri, şehvetli zevk düşkünü yaşamları, zalim ve işkenceci infazları, amansız intikamları her okuyuşumuzda görebiliriz ki, ona tanrı'nın değil iblisin sözü demek daha tutarlı olacaktır. bu kitap, insanlığı kokuşturup canavarlaştırmaya başlamıştır.'' demiş yazar, devrimci. aynı kitapta çevresinde yer alan doğal dünyaya bakarak varlığının hemen anlaşıldığını söylediği bir yaratıcıdan ve ona duyduğu derin saygıdan da bahsetmesine rağmen incil'e yaptığı bu gibi giydirmelerle büyük tepki toplamıştır. 26. abd başkanı theodore roosevelt kendisinden ''pis küçük ateist'' diye söz etmiş. ayrıca washington d.c. de adına bir anıt dikilmemiş olan en ünlü amerikan devrimcisidir.
hesabın var mı? giriş yap