• http://www.mahalli-idareler.gov.tr/…yonetmeligi.htm adresinde;

    tranşe: alt yapı tesislerinin içine yerleştirildiği ve üstünün usulüne göre kapatılarak eski haline getirilmesi gereken her türlü çukur ve hendek

    şeklinde tanımlanan, türk telekom için söyleyecek olursak mega-buvatlar.

    telekom usülü (eskiden ptt yapardı tabi) tranşeler altunizade burhaniye mahallesi'ne döşendiğinde ben ilkokul 5. ya da ortaokul 1. sınıfa gidiyordum.

    kupkuru, zayıf yüzlü amcalar, kazma kürekle açılmış derin çukurlara briketlerle eliptik bir duvar örerler, sonra bunu kalın sıva ile kaplarlar, daha sonra da daha ince bir sıvayı ellerindeki kirli süngerlerle bütün bunların en üstüne sıvarlardı. tranşelere gelen kablolar, tranşelerin aralarına döşenmiş ve bana lego parçalarını andıran oluklu beton bloklar yardımı ile iletilirdi. o yüzden ptt'nin tranşe inşaatları süresince çevrede bu beton bloklardan görülürdü bol bol. tranşe iç duvarı yükselince içine tahta çakılırarak eğreti bir çatı yapılır, onun üstüne de yamuk yumuk demirler yığılarak üstüne beton dökülürdü. beton donduktan sonra da daha önceden konan varil gibi silindirik nesne çıkarılır, üstünde şu asfaltın üstünde gördüğümüz döküm ptt kapaklatı konurdu. en son asfalt da döküldü mü iş tamama ererdi.

    ümraniye'nin en eski mahallelerinden birinde oturuyoruz. buraya 1991'de taşındık. bu da sanıyorum burhaniye mahallesi'ne ptt tranşelerinin yapılışının üstünden yaklaşık 2-3 sene sonrasına tekabül ediyor olmalı.

    yaklaşık 1 ay önce bizim mahallede de tranşe kazıları başladı ve ben bu yer altı kulübelerinin isminin tranşe olduğunu çevreye verilen rahatsızlıktan dolayı özür dilemeyen* ama en azından ne inşaatı olduğunu öğreten tabelalardan öğrendim. ümraniye'nin belki de en eski mahallesine üsküdar'ın o zamanlarki en sapa mahallesinden 18 yıl sonra tranşe açılıp altyapı döşenmesi içimi de burktu biraz.

    burada (ümraniye) tranşe inşaatları başladı, askere gittim. dağıtım iznimde ise az çok tamamlanmış olanlara şöyle bir baktım. 18 yıl önceki tranşelerle bugünküler arasında neredeyse hiç fark yok. sadece çukuru kazma kürek değil iş makineleri açıyor; tranşeler arası transferi beton bloklar yerine plastik, esnek fakat dayanıklı borular sağlıyor.

    1991-1992 sezonunda, 15 dakikada yürüyerek gittiğim ümraniye endüstri meslek lisesi'nden bizim eve mektup 15 günde gelmişti; otobüsle 12 dakikada gidebildiğimiz burhaniye mahallesi'nden de tranşe 18 senede geliyor. bu ümraniye nasıl bir yer yöneticilerin gözünde bilmiyorum ama ne yalan söyleyeyim, ben bu ümraniye'yi seviyorum. tranşeli ya da tranşesiz.

    düzeltme: özür dileyen tabela da varmış.
hesabın var mı? giriş yap