• evrensel kardeşlik inancıyla psikolojideki grup bilinci kavramını birleştiren akım. topluluk ruhunun aşkın gücünü vurgulayan akım köy, fabrika yada okul gibi yerlerdeki ortak yaşamın, bir bütünü oluşturan tek tek bireylerin yaşamından önce geldiğini savunur. kurucuları george chenneviereve jules romains dir.

    alıntı: sabahattin eyüboğlu , jules romains'in dirilen şehir adlı kitabından
  • türkçe karşılığına tek ruhçuluk diyebileceğimiz insanın teknolojinin ve kentleşmenin kurbanı olmaması gerektiğini savunan 20. yy. fransız edebiyat akımı.jules romains bu akımın öncüsüdür ve le doctore knocke adlı eseri bu akımın temel taşıdır.yazar bu eserinde yaşamın bütünleşmesini ve insanlığın birleşmesini istemektedir.unanimizm'in şiirdeki en büyük etkisi diğer akımlara yol açmıştır ve bu akımların tohumlarını içinde barındırmaktadır.
  • jules romains ünanimizmi şöyle tanımlamaktadır:

    "şimdiye kadar bireysel ruhu, hayatın şaheseri yer yüzünün zirvesi olarak düşünüyorduk. halbuki, yüzyıllardan beri, derinden derine, sessiz bir hayat süren topluluklar, insanların meydana getirdiği en küçük ve en büyük topluluklar, gruplar, kalabalıklar, köyler, en sonunda insanüstü varlıklarını ispat etmiş durumdadırlar. binlerce yıldır onların ruhu kendini aramıştır, bir çaba ile kendini bulmaktadır. bazı kimseler (zola, verhaeren, paul adam), bunu duymuş, sezmişi, anlamışlardır. onlar, insanın üstünde ve ötesinde hayatın evrimini sürdürecek olan bu kalabalık ve canlı varlıkların sözü, insanlığa yakışan deyişi olmuşlardır"
  • beraberlik tanrısı'nın ilmi olsa gerek.
  • kurucusu jules romains, baudelaire, whitman ve durkheim gibi önemli isimlerden etkilenmiştir

    hayatı bütünüyle ele almaya çalışan bu akım, çağdaş bir klasisizm meydana getirmek amacındadır.

    temelini toplumsal bir mistisizme dayanan bu akım için romantizm ve sembolizm etkisi de görülür.

    toplumsal konuları ele alıp insan kardeşliğini dile getirmesi, uygarlığın gelişimi, aile ve insan sevgisi gibi konulara da yabancı değildir.
hesabın var mı? giriş yap