• sosyalizm'in, bilimsel sosyalizm'in ön gördüğü gibi tarihin zorunlu bir süreci olarak değil, daha insancıl ve adil bir dünyanın yaratılması için, insanların iyi niyetlerine dayalı olarak kurulacağına inanan görüş.
  • fransız devriminin ardından ortaya cıkmıs bir akımdır lakin marx ın bir bilimsel sosyalist olarak pek gercekci bulamadıgı da bir dusuncedir.
  • -eksik kapitalist üretim şartları ve eksik sınıf şartları eksik teorilerle karşılandı. toplumsal problemin henüz gelişmemiş iktisadi şartlarda gizli duran çözümünü, ütopyacılar insan beyninden çıkarmaya kalkıştılar.

    friedrich engels, ütopik sosyalizmden bilimsel sosyalizme, sol, sf. 56
  • yönetimde bilgelerin olmasına ve gelir adaletinin sağlanmasına dayanır.

    ütopik oluşu, hemen hemen herşeyde olduğu gibi mutlak bir referans noktası bulamamaktan kaynaklanır. bilge kavramı görecelidir. kime göre? neye göre? sorularına yanıt verilebilecek evrensel bir uzlaşı noktası bulunamamaktadır. gelir adaletini sağlarken, adaletli olunması gerekecek diğer noktalarda adil olunabileceği kuşkuludur.

    basit bir tanımla neredeyse itiraz edilemeyecek mükemmellikte bir sistem. detaylarına girildiğinde ise, masal diyarından uzaklaşıldığı ve gerçekliğe dönüştükçe içerisinde gedikler barındırdığı görülüyor.

    düşlerde yaratılan bir dünyada korunaklı bir çatı istenildiğinde, sedasının kulağa çok hoş geldiği yadsınamaz çünkü "benim çıkarım" yaklaşımını temel almaz.

    insan doğası bu temel yapısını ehlileştirdikçe, ütopik denilenlerin aslında bu kadar uzaklarda olmadığı görülecektir.
  • matematiksel bir fonksiyon halini almış tamlama. sosyalizmin kendisinin ütopya olmaya başladığı günümüz siyasetinde ütopik üstel fonksiyonlara işaret etmektedir.
  • maksistlerin marx'tan önce sosyalizm çeşitlerine verdikleri genel isim.
  • bilim ve ütopya'nın aralık 2010 tarihli sayısında kapak yaptığı konu, marksizm'in kaynaklarından.

    http://www.imge.com.tr/…e.php?pid=107948&side=front
  • (bkz: robert owen)
  • ütopik sosyalistlerin her biri farklı bir kent tasviri ortaya çıkarıyor. işçilerin içinde bulunduğu kötü koşulara öneri yeni toplum tahvilleri üretiyorlar. sadece fiziksel öneriler değil tabi. makinelerin artarak, insanların çok fazla çalışmak zorunda olmadıkları, gelecek fikirleri aslında.

    işçileri kentlerdeki sıkışıklıktan alıp, kent dışındaki insanların komünel yaşayış biçimlerini benimsediği öneriler daha çok. 5-10 yıllık süreyle uygulanabilirler. işçi ordusu kurmak bilincine karşı çıkıyor bi bakıma.

    işçiler için konut alanları, çocukların küçük yaşta çalışmadığı (10 yaş altı ) okula gittiği önerilerde bulunuyorlar. çünkü okumuş işçi, okumamış işçiden daha başarılıdır görüşü benimseniyorlar.
    tabiki politik güçler işçilere bu kadar çok hak verilememesi gerektiğini düşündükleri için hiç birisi çok uzun süreli hayata geçmemiş.
hesabın var mı? giriş yap