• varoluş sırasına göre:

    birinci sanat: resim ve heykel*
    ikinci sanat:müzik*
    üçüncü sanat: tiyatro*
    dördüncü sanat: dans*
    beşinci sanat: edebiyat*
    altıncı sanat: yapı*
    yedinci sanat: sinema*
  • bir de bunlar turedi yedi sanata ek olarak:

    (bkz: sekizinci sanat)
    (bkz: dokuzuncu sanat)

    yetkili cevrelerce tanindilar mi, bilinmiyor. ara$tirmalar surmekte.
  • ilk alti sanat iki gruba ayrilir:
    plastik sanatlar: resim, heykel, mimari
    ritmik sanatlar: dans, muzik, siir
    yedinci sanat kabul edilen sinema ise tum bu sanatlari icinde barindirir (bkz: ricciotto canudo)

    genel inanisin aksine edebiyat ve tiyatro listede yer almamaktadirlar. bu ikisi, sozkonusu alti sanatin (ki bunlar antik yunan doneminde belirlenmistir) birlesimi (tiyatro) / uzantisidir (siir --> edebiyat).
  • resim,edebiyat,mimari,sinema,spor,heykel,müzik

    diye sıralamıştı aykut oray.(sıra karışık olabilir)
  • günümüz için çok gerici kalmış kategorizasyon. bir insan sadece fotoğrafı eli yüzü düzgün çekebildiği için (veya bir müzik aleti çalabildiği için) sanatçı olmaz. eğer özünün işlevsizliğine dayanarak bunu söylüyorsanız o da geçti canım. 100 yıl evvel adam akıllı dadacılar düzelttiler bu yamukluğu. yani bir şey işe yaramıyorsa, o enikonu bir sanat eseridir denilemez. eğer bir türde sanat yapıyorum diyorsanız bu işi çok ticari kafayla yapıyorsunuz demektir. parayla sat, ticaretini de yap ama yaptığın samimi olsun. 7 sanat diye bir şey olmaz. sanat bir alan veya tür değil daha çok bir örtü veya bir gözlük gibidir. gördüğün şey değil gösterilen şeydir. bu yüzden sanat yoktur. bir işi sanata çevirmek vardır. mesela sinemada sanat eseri denilebilecek nitelikte işler yapılmamış olsaydı sinema sanat değildi. bu kadar basit. bu yüzden mimarlık işlev yüklü diye sanat değil değil. önce sanatın ne olduğunu sor da ondan sonra gel (zorba). hiç ne olduğunu anlayamazsan veya anlamaya çalışırken işler çıkartırsan onlar da sanat eseri olur. hatta asıl onlar olur büyük sanat eseri. çiçek yetiştirmek sanattır.
  • latincesi septem artes liberates olan 7 ana bilgiyi tanımlayan kavramdır. ortaçağ avrupasının skolastik felsefesi doğrultusunda bilgiyi ilki 3, ikincisi 4 bölümden oluşan iki kısma ayırmışlardı. ilk bölüm olan trivium; gramer, dialektik *, belagattan * oluşurken, ikinci bölüm yani quadrivium; aritmetik, geometri, müzik ve astronomiden ibaretti. dönemin eğitim sistemi tamamen kilise yönetimindeydi ve tabi olarak araştırmak yada geliştirmek yasak * idi. zaten bilindiği varsayılan hakikati aramaya ne hacet*. sonra bu sistem üniversitelere geçip öğrencilere bilgi diye bu güzelcene kategorize edilmiş sistematik dogmalar afiyetle yedirilmiştir.**
  • yedi sanatın kökeni antik yunan'a kadar gider. ne kadarı doğulu ne kadarı batılı bilinmez ama yedi sanat adı altında metodolojik bir eğitim programına dahil edenler, üniversitenin kurucuları olan batılı hristiyanlardır (kilise). ağırlık verilen sanatlar mantık ve gramerdir. zira ortaçağda hangisinin üstün olduğu da bolca tartışılır.
  • yedi sanat adlı yepisyeni bir web sitesi de vardır.
  • 1) resim & heykel
    2) müzik
    3) tiyatro
    4) dans
    5) edebiyat
    6) mimari
    7) sinema
hesabın var mı? giriş yap