• yüklemi isim ya da sifat tamlamasi olan cümlelerde, bu tamlamalardan tamlanan olan ögeyi atarak tamlayani ve dolayisiyla cümleyi mal gibi ortada birakmaktir.

    başlık: arzu büyükister
    tanım: en zor animda yanimda olan.

    görüldüğü üzere yazarimiz burada arzu hanfendiye yazmak istemiş, kendisini edebi bir kişilik sanmasi icin de akli sira edebiyat parcalayarak cümlenin irzina gecmistir. öyle ya, "en zor animda yanimda olan kişidir" diyiverse şair yanı ortaya çıkmayacak, arzu da ona vermeyecektir. halbusi bilmemektedir ki arzu bu tür olmayan yanlarını zorla ortaya çıkarmaya çalışırken ortaya sıçan kişilere vereceğine orta yaşta bir deveye vermeyi yeğlemektedir.

    başlık: niyazi yolcu
    tanım: hiç tanımasam da ölümüyle olduğum yere çöküp kalmamı sağlayan.

    burada da yazarımız yine çok duygusal biri sanılmak uğruna, tanımadığı birinin ölüm haberini aldığında dizlerinin bağının çözüldüğünü vurgularken tamlanani sikip atmıştır. neden? çünkü "sağlayan kişidir" diyiverse, diğer "hiç tanımasam da"cılardan bir farkı kalmayan sıradan bir entry olacaktır.

    başlık: ibrahim linko
    tanım: gazi üniversitesi galaksilerarası ilişkiler bölümünde öğretim görevlisi olandır.

    burada yazarımız en azından biraz insaflı davranarak "dir" ekini koymuştur. böylece bu yazara denecek tek şey olarak "be amuagoduum! "öğretim görevlisidir" desen, ya da illa uzun olsun diye kasıyosan "olan kişidir" desen çükün mü düşer?" kalmaktadır.

    verdiğimiz örneklerde atılan tamlananın hep "kişi" kelimesi olması bu mallığın bahanesi olamaz. zaten bu durum en iğrenç hallerine atılan tamlanan "kişi"den başka bir kelime olduğunda bürünmektedir. mesela az önce tsk başlığında "darbe yaptı sandığım." ve "payı bulunandır." entryleri, ardarda okuyunca uzun zamandır açmamak için kendimi zor tuttuğum işbu başlığı açmaya beni resmen zorladı. "payı vardır" demek "tanım olmaz" diyerekten (ki yanlış düşünüyosun aslanım) tercih edilmemiş olabilse de, illa kaskatı tanım yapmak isteniyorsa "payı olan kurumdur" dememenin artislik yapmaktan başka mantıklı hiçbir izahı yok. hele hele "darbe yaptı sandığım". nokta. ne oluyoruz lan? ne cok sair ne cok edebi kisilik var memlekette yahu! ne yani ne şunu şöyle yazmaktaki amaç ne? hanginiz konuşurken cümleleri böyle yarım bırakıyor? nedir bu yapaylık nedir bu artisliğin temeli?

    ha kullanım ya da uygulamada bir yanlışlık var mıdır? yoktur. herşey tıkırdır. ama artık bu şekilde kullanımın olduğu entrylerin gün be gün çoğalması gına getirdi.

    tanım:
    1. gece gece sinirlerimi oynatmıştır. (tanım sanılmayan tanım)
    2. gece gece sinirlerimi oynatmış olan durumdur. (öle düz tanım)
    3. gece gece sinirlerimi oynatmış olandır. (artis, yalaka, ikiyüzlü, "olan" kelimesinden sonra ne yazacağını bilmeyecek kadar kelime haznesi dar, sözde "edebi" kişi için tanım)
  • i. tamlanan olan sıfat ya da ismi okuyucunun hayal gücüne bırakmak için yapılan cümle türü.
    ii. tanımlanan kişi için; mevcut kalıplaşmış tamlanan sıfat ya da ismi yakıştıramayanların kullandığı biçim.

    ayrıca cümle bittikten sonra noktalama işaretlerinden sonra üç nokta kullanılır, cümlenin bitmediğini belli etmek adına.
  • (bkz: #16720812)
  • gerçek hayatta bu şekilde konuşan biriyle karşılaşmak en büyük korkularımdan biri. zira biri bana bu şekilde "süper müzikler yapan" diyip cümleyi yarım bırakarak konuşursa ağzını oracıkta eline vermek konusunda kendimi tutamayabilirim.
hesabın var mı? giriş yap