• dört kutsal kitaptan biri
  • şer'i hükümler barındırmadığı için davut musa'nın şeriatı ile hükmetmiştir.
  • 4 kutsal kitaptan en zor bulunabileni.
  • genelde eski ahit'in içine koyarlar günümüzde.
  • tevrat, incil ve kuran 3 büyük dinin kitaplarıdır.. ya zebur nedir? davut peygamber'in kutsal kitabının adı olup peygamberin manzum ilahilerini ve yakarışlarını içerir..
  • kitap ve mektup anlamlarına da gelir.
    (bkz: izbar)
    (bkz: zebr)
  • diger kutsal kitaplar ile kiyaslandiginda,ugrunda olen insan sayisinin en az oldugunu gordugumuz kutsal kitaptir.
  • 45 yildir bir turlu bulup da okuyamadigim bir kitap.
  • zebur, kelime anlamı olarak parça demek olup, çoğulu zuburdur. kur'an-ı kerim'de bir kaç farklı şekilde kullanılmıştır.

    nisa suresi 163. ayette mealen;

    "biz nuh'a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik. ve (nitekim) ibrahim'e, ismail'e, ishak'a, yakub'a, esbâta (torunlara), isa'ya, eyyûb'e, yunus'a, harun'a ve süleyman'a vahyettik. davud'a da zebûr'u verdik."

    şeklinde kullanılarak özel isim hali kazanmıştır. aynı kullanım enbiya suresi 105. ayette de geçer.

    kehf suresi 96. ayette mealen;

    ""bana, demir kütleleri getirin." nihayet dağın iki yanı arasını aynı seviyeye getirince (vadiyi doldurunca): "üfleyin (körükleyin)!" dedi. artık onu kor haline sokunca: "getirin bana, üzerine bir miktar erimiş bakır dökeyim" dedi."

    şeklinde geçer ki, burada kütleleri olarak meal edilen kısım "zubur"dur.

    bunların dışında daha pek çok yerde cins isim olarak kullanılıp sahifeler manasında kullanılmıştır.

    gelelim meselimizin esas noktasına:

    zebur ya da mezmurlar ahdi atik'te 2 parça olarak yer alıp tevrat'tan sayılmayan ancak kutsallık atfedilen metinlerdendir ve davut'un rab'be seslendiği ilahilerden müteşekkildir. tevrat'ın pek çok yerinde davut'un çok iyi lir çaldığından ve çok iyi bir şair olduğundan bahsedilir. bu ilahiler halen kiliselerde okunmaktadır. hakikaten çok güzel ve hoş metinlerdir. ancak allah tarafından bildirilmiş olmayıp, davut'un eserleridir. kur'an'ın indiği dönemde zebur, arap toplumu arasında, o coğrafyada da gayet iyi bilinmektedir. herkese malumdur ki, o dönem arap şairleri çok yetkindiler ve pek çok müşrik de muhammed(sav)'i şairlikle suçlamakta, kur'an'a şiir demekteydiler. kur'an "davut'a da zeburu verdik" demekle şairliğin de nihayetinde allah'tan olduğunu söylemekte ve davut'u örnek göstererek; bu konudaki iddialar için bir cevap olmaktadır.

    demem o ki; davut'a peygamberlik verilmiş olabilir, kitap verilmiş de olabilir. ama kur'an'da bununla ilgili bir açıklama bulunmamaktadır.

    ayriyaten her ahdi atik'in içinde bulunmaktadır. arayan bulabilir.
  • bestseller allah ın pek tutmamış bir kitabı.
hesabın var mı? giriş yap