• ilhan selcuk bu koskte alinan ifadesinde akrostis yaparak iskence altinda oldugunu duyurmaya calismistir. bu metinde yazdigi her cumlenin sondan ikinci kelimesi(nin ilk harfi) yan yana geldiginde "iskence altindayim" cumlesi ortaya cikmaktadir.
    soz konusu metin soyledir:
    12 mart'a dogru turkiye (i)flasa gidiyordu. demirel iktidari giderek yogunlasan (s)aibe altindaydi. universiteli gencler sokaklarda, meydanlarda hatta universite binalarinin catilari altinda (k)atlediliyorlardi. devletin gucleri, aydinlari, askerleri, yargiclari, sorumlulari, sagduyu sahipleri (e)ndise icindeydiler. gidis (n)ormal degildi. anayasa cercevesi ve yonelislerine gore davranmak isteyen devlet memurlari ve sorumlularina, siyasi iktidar adeta (c)eza tertipliyordu. siyasi iktidar aydin yazarlari (e)zmek amacindaydi. toplum yasaminda (a)nayasa uygulanmiyordu. bazi cevrelerde bir ordu mudahalesi (l)uzumlu goruluyordu. politikaci
    (t)oplulugu suursuzdu. memleketseverler (i)stirap cekiyorlardi. bu durumda (n)e yapmaliydi? once bir fikir (d)aginikligi vardi. tek cikar yolu (a)taturkculuk'te goruyorduk. ancak atatukculugu gunun kosullarina gore derinligine ve genisligine butun boyutlariyla (y)orumlamak gerekiyordu. iste devrim dergisi bu (i)htiyactan dogdu. ancak dergi cikarmaya yetecek para bulmak gercekten (m)esele idi.

    (bkz: dogruyu bulana kadar yanlisla idare etmek)
    (bkz: yillar sonra gelen edit)
  • tercuman gazetesi ilhan selcugun savunmasini yayinlamis, bilmeden ilhan selciugun iskence altinda oldugunu belgelemistir.
  • işkencenin bu köşkte yapıldığını ilk söyleyen ve yerini gösteren talat turhandır
  • isminin aksine, ziverbey'de degil erenkoy'de bulunan kosk. zihni pasa kosku olarak da bilinir.
    ziverbey'deki buyuk koskun ismiyse beyaz kosk'tur, iskencelerin yapildigi ziverbey kosku'yle hic bir ilgisi bulunmamaktadir.

    not: ziverbey kosku yakin gecmiste yikilip yerini yeni bir apartmana birakmis.
  • faik türün paşa komutasında, tümgeneral memduh ünlütürk ve ekibinin işkence zoruyla ifadeler aldığı 12 mart döneminin ünlü köşkü. burada işkence zoruyla alınan ifadeler savcılıklara gönderilmemiş daha sonra bu ifadeler cumhurbaşkanlığı seçimlerinde süleyman demirel'in elinde dolaşmış ve daha sonra da tercüman gazetesine verilmiştir. işkence ile ifade almak ne sıkıyönetim yasası'nda ne de ceza usulü'nde yer almamaktadır. buna rağmen köşkü korgeneral turgut sunalp gibi isimler sık sık ziyaret etmişlerdir. köşkün ünlü isimleri arasında; kendisine albay süsü vererek gözleri bağlı sanıklardan ifade almadaki hüneri ve "yatırın!, vurun!, kelepçe takın!" cümlesiyle meşhur kel eyüp vardır.

    kaynak: uğur mumcu, çankaya ve demirel
  • 12 mart döneminde cevreye akil hastahanesi olarak tanitilan kösk.
  • 12 mart döneminde uygulanan işkencenin simgesidir. ayrıca kontrgerilla örgütünün ilk kez açığa çıktığı yer olmuştur. anlatılanlara göre getirilen her sanığa "burası genelkurmaya bağlı kontrgerilla örgütüdür, şu andan itibaren esirimizsiniz" denilmekteymiş.
  • 12 mart muhtırası'ndan sonra faik türün ve memduh ünlütürk buyruğundan kurulmuş işkence merkezidir. bu işkence merkezinde aralarında ilhan selçuk'un da bulunduğu birçok aydın tezgahtan geçirilmiştir.
    ilhan selçuk aynı isimli kitabında o günleri şöyle anlatmıştır: "gözlerim bağlı olduğundan bir şey göremiyordum. beni yere yatırmışlar, çoraplarımı çıkarmışlardı. ayak bileklerime bir alet geçirilmişti. bir manivelanın yada vidanın sıkıştırıldığını duyumsuyordum. bir yağ mı, sıvı mı sürüyorlardı tabanlarıma, sonra sopa inip kalkmaya başladı. kendimi acıya katlanabilir sanırdım. ancak falakanın verdiği acı hiçbir acıyla kıyaslanamaz. başlangıçta bağırmamak için kendimi tutuyor, dişlerimi sıkıyordum. ama sonra kendimi bıraktım."
  • türkiya'da ilaçla işkencenin başlama yeri aynı zamanda anılardan okunanların da uyarınca. sistematik işkencenin türkiya'daki seyri için de dönümlerden biri bu açıdan.
  • politik eylem olarak bombalanmıştır birçok kez.
hesabın var mı? giriş yap