hesabın var mı? giriş yap

  • kiz arkadasindan gelebilecek ''site senin degil mi? neden acilis sayfasina resmimizi koymuyorsun?'' seklindeki sorulara hazirlikli olmalidir.

  • "sahtekarlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde,gerçekleri söylemek devrimci bir eylemdir." *

  • ingilizcede cross race effect veya other race effect olarak geçen, "bütün zencileri veya bütün asyalıları birbirine benzetmek" olarak özetleyebileceğimiz, kendi ırkından olmayan kişileri ayırt etmekte zorlanmaya verilen ad. beyindeki pareidolia benzeri etkiler de yaratan yüz tanıma fonksiyonunun, farklı ırklara geldiğinde error vermesi anlamına geliyor.

    herhangi bir ırka ait bir sorun değil, zira zencilerin veya asyalıların da beyazları ayırt edemedikleri, herkesin birbirine benziyormuş gibi geldiği biliniyor.

    uzunca bir süre ruanda'da çalışmış bir arkadaşım, çalıştığı işyerinde özellikle başlarda aynı zenci insanlarla her gün yeniden tanıştığını, daha önceden tanışıp tanışmadığını çıkaramadığını, tanıştığı kişileri birbirleriyle karıştırdığını, bir noktadan sonra ayıp olmasın diye kimseye adını soramadığını ve bu konuda çok sıkıntı çektiğini paylaşmıştı. enteresan birşey insan beyni.

    https://www.theguardian.com/…other-races-look-alike

    aynı fonksiyonun hiç çalışmamasına verilen ad için (bkz: yüz körlüğü)

    sözlükte tartışılmış (bkz: çin'lilere göre hepimizin birbirine benzemesi)

  • basarili olmak icin gerekenler;

    - ıyi formul bilgisi, hatta cok saglam formul bilgisi. o kadar iyi olun ki isyerinde herkes resmen formullerle dansettiginizi ve milletin vlookup yazamadigi departmanlarda dinamik (kendini refresh eden) index match ve offset gibi formullerle belirli bir tarihe donup o tarih oncesi ve sonrasi bilgileri ayri ayri toplayarak performansi gosterebildiginizi bilsin, inanamasin. hayatiniz if statement olsun, gozu kapali pivot tablosu ve chartlar girin bu arada alt n+v+t ve alt+f1 ile. ınsanlara excel kullanirken mouse kullanmaya cok da ihtiyac duymadiginizi gosterin. filteri bile kisa yollarla girin. en cok kullandiginiz islemleri ( sum alma alt+= ya da average alma alt+m+u+a gibi) mouse kullanmadan yapin.

    -kesinlikle temel ve orta seviyede vba (bu aralar en cok kastigim). record tusu ile macro kaydetmekten soz etmiyorum bu arada.

    - dashboarding; yurtdisindayken youtube izleye izleye ogrenmistim. gercekten iyi oluyor pivot tablolarinin birbirine baglanmasi ile olusan dashboard gorunumu (bir tane pivotunuz varsa sakin ikinci pivotu yaratmayin, orjinal pivotu copy paste ile cogaltin. bu pivotlardan 4-5 tanesini pivot connections ile birbirine baglayip bunlara chart ve slicer girince performans dashboardunuz olacak). bazi dashboardlarim var hem istenen bilgiyi hem de dizayni verdigimden dolayi bazi meslektaslarim gorunce excel degil salesforce falan var saniyorlar ekranda.

    - kesinlikle excel’in gelecegi olarak gordugum powertool kismi; powerquery, powerpivot, powermap, etc. bir aralar korkunc kasiyordum ozellikle de power pivot kismina ama calistigim yer pek istemiyor. ben de sadece normal pivotlarda add to data model kismini kullaniyorum distinct count alabilirim diye bazi pivotlarda.

    - turkiye’de yine dashboarding ve powertools gibi az sallanan ama yurtdisinda calisirken falan insanlara gosterince herkesin size oha diyerek baktigi userformlar. bu kisim biraz vba biraz dizayn ile alakali ama gercekten youtube falan biraz kasin, feci isler donuyor. su kadar yillik is hayatimda gordugum en iyi kanallardan bir tanesi tiger spreadsheets, adam korkunc. bu adamin yaptigi isi biraz kopyalayarak calistigim her firmada terfi aldim sirf bu spreadsheetler yuzunden. asmis gitmis bir tip kanalin sahibi.

    bunun disinda bol bol da sql, visual basic falan calisin tamamsiniz.

    edit: mynda treacy, jon acampora gibi guzide insanlarin emailinglerine subscribe olun. excelcampus iyi niyetlidir, youtube’da bol bol oz du soleil izleyin,o asmis bir tip gercekten vloglarini izlerken herifin beyninin 6-7 adim sonrasinda dataya nolacagini dusundugunu anlayip bu nedir ua diyorsunuz. yine vbaisfun, excelisfun, wiseowl falan bunlar mesaj bile atsaniz yardimci olan excel unluleri youtube’da. leila gharani ses tonuyla biraz bogar (asla bir oz gibi geyik degil) ama korkunc offset kullandirtir size. tiger spreadsheet’in tum egitimlerini 3 defa izleyin minimum. bu saydigim insanlarin hepsi mvp microsoft office icin. mynda treacy falan her bir seminerinde gostere gostere giyer ben mvp’yim der ı excel yazili tshirtu ile. bu insanlarin emailing gruplarinda ve websitelerinde bazen bilgilerinin yuzde birini paylastiklari seminerler oluyor ucretsiz. agziniz acik izliyorsunuz. exceluniversity de bol bol ucretsiz seminer verir, mutlaka kaydolun, izleyin bu insanlari. aklima geldikce bu excel unlulerinin isimlerini guncellerim ama zaten youtube’a girince excelisfun ya da vbaisfun, wiseowl falan girip gorunce gerisi geliyor.

    bir de bulamadiginiz birseyi kafanizdan kagida dokun; how to find unempty cells in excel ya da subtotal unique criteria, pivottable options tabs gibi aramalar yapin. kafanizdaki soruyu google’a sorun emin olun vardir bir sonucu. ben eskiden sacmasapan bir sekilde bir kolondaki unique itemlar icin pivot tablosu girerdim. halbuki unique icin ayri formul var ( {=sum(1/countif(a:a;aa))} arrayi ile) ya da advanced filter var filter butonunun altinda. birsuru ornek var bu kafa yapisiyla ararsaniz bulup yapabileceginiz.

    bir de lynda.com ve udemy diyorum tabi giris seviyesi icin.

    edit2: tigerspreadsheetsolutions izleyin userformlar icin gercekten vba ile dizaynin icice gectigi bir serisi var adamin. asmis kendisini. su adamin yaptigi 10 derste anlattigi 300 dakika suren userform’u yapin ve bir dosyanizda kullanin benzer sekilde, yoneticinize falan arkadaslariniza gonderin “bundan sonra kullanici bilgileri bu sekilde doldurulacaktir.” falan diye, emin olun o yil terfi alirsiniz. ınsanlarin size bakisi degisir firmada “ su herifin var ya beyni db gibi calisiyor.” derler arkanizdan.

    edit3: tum excel bilgim belki excel’in yuzde 5’idir. uni turkiye, mba amerika, 2 yabanci dil vad, yurtici yurtdisi kariyer de var. 3 tane global dev olcekli firmada calistim, hicbirinde kendimden iyi kullanan gormedim exceli (vba yazanlar haric) ama ona ragmen maksimum yuzde 5 excel biliyorumdur diye dusunuyorum. gordugum en iyi kullanici bir ingiliz arkadasimdi isyerinde, o herif benden 300 kat daha iyiydi, sorunca yuzde 5 bile bilmem derdi.

  • 2023 için göz boyayan tayfanın, seçimleri kaybedeceklerini anladıkları anda ceplerindeki paradan da olmamak için yavaştan kaçması diye yorumladım.

  • muharrem ince’den nagehan alçı’ya:
    “tayyip erdoğan’ı bana savunma, o kendisini savunabilecek biri”

    ya muharrem ince senin benim bu ülkeye dair umutlarımı yeşertmeye ne hakkın var?????

  • http://www.egitimpedia.com/…meyen-bir-okula-gidiyor

    yıllardır savunduğum şey... "çocuğum 3 yaşında ıpad kullanıyor" diye sevinen aileler durumun farkında değil. sonrası da bu gelecek; "aslında çok zeki oyunları falan oynuyor hep ama ders çalışmıyor hiç" çalışmaz çünkü çocuğun aptal. tek bildiği şey parmağını sağa sola doğru kaydırmak! abd bunu fark etmiş olacak ki code.org'u kurdu... bilgisayar oyunu oynamak yerine "bilgisayar oyunu yapmak"

    edit: imlağ

  • ataturk havalimanı dıs hatlar'da thy lounge da gordum kendisini. kendisi ile fotograf cektirmek isteyen herkesle birer birer ilgileniyordu, o icten gulumsemesi ile mutevaziligini gormeniz lazimdi. adamda en ufacik bir kasintilik yoktu. hatta fotograf cektirdikten sonra biraz otede telefonuna bakip surati dusen bir kiza seslendi, tekrar cekelim dedi, telefonu kendisi eline aldi kafa kafaya verdi kizla cekti fotoyu. sonra da bak guzel oldu deyip geri verdi boyle tatli bir mahcup ifade ile. gercekten tarkan neden tarkan anlasiliyordu. daha 2 gunluk sohretlerin havalarindan gecilmezken, yaninda koruma yok, kasinti tavirlar yok, kibir yok, aurasi gorulmeye degerdi.

  • kendi evim var.
    is yerim ile evimin arasi deniz manzarisini seyrederek yuruyerek 10 dakika.
    en son hatirladigim kadari ile otobuse 3 sene once koctas'a gitmek icin binmistim.
    giyecek sorunum yok. yillar oldu kislik giymiyorum, ayakkabi yazin giymiyorum kisin da en fazla ucuzundan bez ayakkabilar.
    tatile pek gitmiyorum.. zaten yilin, 12 ayi tatildeyim.
    arabam vardi sattim, ihtiyacim yok. ara sira mangala gitmek icin ya da sehir disina gitmek icin kullaniyordum. pek gerek kalmadi, alkol kullaniyorum. geceleri o yuzden araba kullanmiyorum.
    dogal gaz kullanmiyorum, gunes enerjisi var. kisin da sene de birkac defa kilimayi 5-10 dakika sicak ayar calistiriyorum, yetiyor.
    evi sadece uyumak icin kullaniyorum. elektirik ve su toplam aylik 50-60 tl geliyor.
    evde internet yok, ihtiyac da yok.
    pazara pek gitmiyorum. komsular durmadan, potakal, mandaline, mevsiminde enginar, yeni dunya doldurup getiriyor. bazende ben gidiyorum seralardan topluyorum.
    disari ciktigimda pek hesap odemiyoruz, mekanlarin alayi tanidik. bazen raki balik yapiyoruz. balik denizden ayyas ve alkolik balikci abilerim getiriyor, rakilar benden.
    benim birak insan gibi yasamak..
    krallar, padisahlar, imparatorlar gibi yasamak icin.. gunde 1 paket kisa malboro ve 6 bira (gunune gore bi buyuk sarap, 35 lik raki da olabilir) karsilamam gerekiyor.
    sanirim.
    400-500 lira hayvanlar gibi yeter. arta kalan parayida iskandinaw, rus, hollandali, alman karilar ile yiyoruz amnk.

    not; alanya da yasiyorum..

    metrekareye dusen binlerce okuzu ile istanbul sizin olsun annecigim.. hayrini gorun.

    alanya ya tekrar döndüm aq.. artık sorup durmayın.

    yıllar sonra gelen edit..
    olm istanbul'a taşındım aq. mesaj atmayın lan

    edit. . haftaya gidiyorum.. aassfgk..
    sizin olsun zincirlikuyu metrobus istasyonu.. bodrum'a yerleştim aq...
    kaçmıyorum..
    çok korktum istanbul'dan.. işsiz, beş parasız ve kimsesiz beylikdüzün de başlayan macera..
    cihangir'de oturuyorum ve etiler'in elit bir mekanında yönetici olarak bir banka müdüründen çok kazanıyorum..
    ve..
    alacağımı aldım. öğreneceğimi öğrendim.
    soracak olursanız "değdi mi?"
    tükettim.. bana verecek hiçbir şeyin kalmadı aziz istanbul..
    yani değdi..
    anlatılmaz zor ama güzel bir tecrübe..
    bir insan istanbul da tutunabilirse.. dünyanın her yerinde tutunur..
    her şey için çok teşekkürler..

  • mazhar alanson'a hak verenler olaya bardak yönünden bakmış. çocuk anladığım kadarıyla onları çiziyor yani süblimasyon bir baskı yapmıyor. özetle stüdyodan kovulan bardakçı genç değil ressam bir çocuk. tuvalinin bardak olması yaptığı sanatı niye alaşağı etsin ki?

    öte yandan şakayla karışık çocuğun kovulması oradaki izleyicilerde gülümseme ve alkışa neden oluyor hatta sunucu da kahkahayı patlatıyor. işin burası daha da enteresan bence. kovandan çok kovmasına izin verenlere kızdım ben. yazık.