hesabın var mı? giriş yap

  • gerizekalı turnusolu.

    3 sene önce hayata gözlerini yummuş ve bugün doğum günü olan arkadaşımın duvarına:

    doum gûnún kutlu,mutlu we umutlu olsun.nice yaşlara...

    doğm gnn ktlu olsn!

    doğum günün kutlu olsun! gelmionmu kız bu taraflara?...

    yazabilen 3 tane gerizekalı var.

    doğumgününü kutladıkları insanın üç sene önce vefat ettiğinden haberleri olmayan, muhtemelen sağ üst köşede doğumgünü uyarısını görmedikleri sürece akıllarına bile gelmeyen bir insanın doğumgününü, sırf iş olsun diye kutlamak, yapmacık temennilerde bulunmak ve bunu yaparkenki samimiyetsizlikleriyle geride kalan sevenlerini ne kadar üzdüklerinin farkında bile olmamak...

    bazıları yaşarken ölmüş aslında, haberleri yok.

  • bizi ve etrafımızdaki her şeyi oluşturan atomların bir zamanlar bir yıldızın parçası olması. elinize bakın. üzerindeki her bir atom bir zamanlar evrenin çok uzak köşesindeki bir yıldızdaydı.

    evrenin ilk zamanlarında etrafta sadece hidrojen ve helyum atomları dolanmaktaydı. bu atomların daha yoğun olduğu yerlerde kütle çekimi de daha kuvvetli hale geldi. kütle çekimi arttıkça hidrojen ve helyum bulutları daha da yoğunlaştı ve merkez sıcaklığı artmaya başladı. işte bu bulutların merkez sıcaklıkları 10 milyon santigrad derecelik eşiği aştığında protonlar birleşmeye başladı ve inanılmaz bir enerji açığa çıktı. bu enerjiyle birlikte yıldızımız doğmuş oldu.

    yıldızlar ömrünün %90'ında hidrojeni helyuma dönüştürerek enerji açığa çıkaran füzyon tepkimelerinin gerçekleşmesine olanak tanır. bu süreç hidrojen yakıtının tükenmesine kadar devam eder. yıldızın hidrojeni bitince bu sefer daha ağır elementler* oluşmaya başlar. daha sonra yakıtı tükenen yıldızın kendi yerçekimine karşı koyacak bir kuvvetten yoksun kalması sonucu çekirdeği çöker. bu çöküşün ardından oluşan şok dalgaları, yıldızın geri kalanını patlatır. işte bu patlama, yaşam için gerekli elementlerin uzaya yayılmasına neden olur. bu elementler başka gaz bulutlarının bir parçası haline gelerek gezegenleri oluşturur. şu anda üzerinde yaşadığımız gibi. bu aynı zamanda bizi ve etrafımızdaki her şeyi oluşturan atomların, bir süpernova patlaması sırasında oluştuğu anlamına geliyor.

    koca evrenin içinde yaşayan küçücük bir yaşam formuyuz evet. ama daha önemlisi o koca evren de bizim içimizde, hücrelerimizde, atomlarımızda. kafamızı kaldırıp yıldızlara bakınca kendimizi çok küçük hissediyoruz ama aslında öyle değiliz. tam tersi kocamanız. çünkü bizi biz yapan atomlar o yıldızlardan geliyor. bir şekilde onlarla aramızda bir bağ var. o bakımdan sevin bence elinizi.

  • 1887 yılında başlanan ve 26 ay süren eyfel kulesinin yapımında 3000 kişi çalışmış.
    şaşırtıcı olan; tek bir can kaybının yaşanmaması.
    türk olduğum için ufkum iki katına çıktı.
    biz yarın başlasak, 30 şehit garanti.

  • isaac newton'ın philosophiae naturalis principia mathematica kitabı için yapmış olduğu çalışmalar ile de bilinen ünlü gökbilimci edmond halley'e ithafen adı konulmuş, resmi mecralarda 1p/halley şeklinde geçen meşhur comet*. kuyruklu yıldızların inanılmaz uzun yörüngesini hesaba kattığınızda, bunu bir insan ömrü içerisinde tamamlayan çıplak gözle görülür bilinen tek kuyrukluyıldızdır.

    edmond halley bu kuyruklu yıldızı aslında keşfetmemiş, ancak aralıklarla görülen ve kayıtlarda yer alan*** kuyruklu yıldız gözlemlerinin tek bir kuyruklu yıldızın* tekrar ziyareti olduğunu kanıtlamıştır. edmond hesaplarına göre ölümünden sonra 1758 yılında tekrar geleceğini söylediği bu kuyruklu yıldız ile bir nevi kehanet'e imza atmış, ve gerçekleşmesi ile bir değişiklik olmaz ise aşağıdaki ziyaret takvimi ortaya çıkmıştır. sözlük yazarlarının görme ihtimali olan 2 geçişi vurguladım, 86'yı kaçırdık inşallah 2061'e kadar sağ kalırsak bu kozmik harikaya tanıklık edebileceğiz:

    mö 239 › mö 163 › mö 87 › mö 12 › 66 › 141 › 218 › 295 › 374 › 451 › 530 › 607 › 684 › 760 › 837 › 912 › 989 › 1066 › 1145 › 1222 › 1301-1302 › 1378 › 1453 › bilinmiyor › 1531 › 1607 › 1682 › 1758 › 1835 › 1910 › 19862061 › 2136 › 2211 › 2286

  • 60 kişinin göbek deliklerinden alınan numunelerde 2368 çeşit bakteriye rastlanmış ve bunların 1458 çeşidi daha önce bilinmeyen bakterilermiş.

    deneklerin birinden alınan numunede bulunan bir bakteri daha önce sadece japonya'da bir çeşit toprakta görülmüş ve bu amca japonya'ya hiç gitmemiş.

    denek denemeye dilimin varmadığı, birkaç senedir yıkanmayan bir herifteki bakteriye ise kutuplardaki buz tabakalarında ve okyanusların derinliklerinde bulunan hidrotermal bacalarda rastlanıyormuş (ben bunun karısına acırım).

    bundan sonra oradaki pamukları temizledikten sonra elinizi yıkar mısınız yakar mısınız, orası size kalmış.

    kaynak

  • https://www.ifixit.com/guide

    neyi nasıl tamir edebileceğinizi gösteren, arabadan, laptop'a, tablete ve fotoğraf makinesine kadar; hatta düğme dikmeye kadar pek çok olayın resimli anlatım rehberi, güzel bir site. tabii güzel ama ingilicçe. yine de resimli anlatım faydalı olacaktır kanaatindeyim.

  • abd'de yazılım muhendisi maaşı ortalaması yıllık $82.000

    avrupa'da €42.000

    bir mercedes cla avrupada €23k
    yıllık maaşın yaklaşık yarısı+sınırsız sayılabilecek sosyal imkan

    abd'de $27k
    yıllık maaşın üçte biri+ultra ucuz benzin ve yaşam giderleri

    (lüks segmentin en düşük üyesi) ikinci el mercedes cla'nın türkiyede fiyatı 150 bin tl...
    buradaki muhendisler yilda 450 bin ya da 300 bin+sosyal sahiplenme mi kazaniyorlar da yaşam standartları düşsün?

    buradaki mühendis de isveçteki muhendis de yilda 60 bin kazanabilir ama o 60 binler aynı alım gücüne sahip değil

    (stockholm'den parise ucak bileti 30 euro, venediğe 70 euro...haftasonu git gel, otel 100 euro...
    ıstanbuldan venedige ucak bileti 400 tl, parise 700 tl...oteller 430 tl...nah gider gezersin, ancak pazar günü aydosa kebaba gidersin)

  • beklenen büyük istanbul depremi gerçekleşti, depremden sağ kurtuldunuz. resmi olarak 16 milyon insanın yaşadığı şehirde mevcut bina stoğunun önemli kısmının depreme dayanıklı olmadığı bilinen bir gerçek. 1999'da bile depremden ciddi etkilenen avcılar ilçesinde kentsel dönüşüme girmesi gereken bina sayısı 20 bine yakın, ilk aşamada 11 bin binanın hemen dönüştürülmesi zaman kaybetmeden gerçekleştirilmesi gereken bir adım.

    deprem oldu ve hemen her sokakta yıkılan binalar var. caddelerin çoğu, ana yolların bir kısmı ciddi zarar görmüş olacak. istanbul'a giriş ve çıkış ciddi anlamda imkansız hale gelecek. sağ kurtulduğunuz binaya tekrar girmeniz riskli olabilir. artçı depremlerin de yıkıma sebep olabileceğini unutmayın. devrilebilecek eşyalar ve cam kırıkları hayati yaralanmalara sebep olabilir.

    ilk adıma geçmek için deprem öncesi yapmanız gereken kritik hazırlıklardan bahsetmek gerekir. öncelikle bir plan yapmalısınız.

    neye göre? kime göre? nasıl bir plan?

    ikamet ettiğiniz yerleri belirleyin. tek yaşıyorsanız daha kolay. aileniz ile birlikteyseniz bunları da listeleyin. belki sevgiliniz var ve farklı lokasyonlarda yaşıyorsunuz, kesinlikle romantik olmayacak bir plan da yapmanız gerekebilir.

    listenizdeki yerlere örnekler;

    -oturduğunuz ev,
    -iş yeriniz,
    -diğer yakın aile bireylerinin oturduğu evler,
    -varsa çocuğunuzun okulu/kreşi
    -çocuklarınız yaşça büyük olabilir, onların iş yerleri,

    deprem sonrasında bir araya gelme ''operasyonu'' yapacak kişilerin her birinin farklı lokasyonlarda olma ihtimaline karşı birden fazla buluşma yeri belirlemelisiniz. gün içinde herkes farklı bir noktadayken buluşulacak nokta ile herkesin evde olduğu bir anda gerçekleşen deprem sonrası krizi ilk atlatıp beka probleminizi çözmek için geçmeniz gereken yer başka olacaktır. bu noktada hangi noktada ne kadar süre boyunca buluşacağınız kişileri bekleyeceğinizi de kararlaştırmalısınız. çünkü telefonlarınız çalışmıyor.

    tehlikeyi atlatma bölgesi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

    -öncelikle yardımların ulaşabileceği ve çok büyük bir depremden sonra bile operasyonel olabilecek yerleri belirleyin.

    -artçı depremlerden etkilenmeyecek bir açıklıkta olmasına dikkat edin.

    -asayiş önlemlerinin alınabileceği korunaklı bir yer olmasına dikkat edin.

    bu tür yerlere örnek vermek gerekirse:

    -askeri bölgeler ve kışlalar. beklenen depremin boyutunu düşünecek olursak silahlı kuvvetlerin büyük anlamda operasyonel destek vereceğini tahmin etmek güç değil. askeri bölgelerin ve kışlaların sivillere açılabileceği çadır/konteynır kurulabileceği de ihtimal dahilinde. barınmaya ek olarak ilk yardım ve beslenme imkanları da askeri birlik bünyesinde çözülebilecek sorunlardır. savaş esnasında lojistik faaliyetlerini planlayabilen bir kurum böyle bir süreçte de gerekli ikmali sağlayıp hayatta kalanlara güvence olabilir. istanbul için en ideali samandıra 4. kara havacılık alayı ve yeşilköy hava harp okulu. atatürk harp oyunu ve kültür merkezi yani harp akademileri.

    -havalimanları. istanbul'da faaliyette olan 4 havalimanı var. atatürk, sabiha gökçen, istanbul ve hazerfen havalimanları. uluslararası yardımlar ve türkiye'nin diğer bölgelerinden gelecek yardımlar en kolay bu noktalara ulaştırılabilir ve buralardan dağıtımı yapılabilir. beslenme ve barınma sorunlarıyla uğraşmazsınız. ulaşacak ilk sağlık ekipleri de buralarda olacaktır. sığınılacak en güvenli yerler arasında zirveye oynar.

    -en son sıraya itü, boğaziçi, yıldız teknik gibi kampsüleri geniş üniversiteleri ekleyebilirsiniz. buralardaki görevli kadronun size herhangi bir hizmet vermesini bekleyemezsiniz ancak asgari asayiş şartlarını sağlarlar. ayrıca buralarda oluşacak kümelenmeler nedeniyle gönüllü ekipleri ve yardımlar kısa süre içerisinde size ulaşacaktır.

    -belediye personellerinin büyük kısmı da deprem sonrası operasyonel faaliyetleri sürdüremeyecek durumda olabilirler. belediyelerin toplanma alanları ile ilgili bilgileri ikamet ettiğiniz ilçe belediyesini arayarak öğrenebilirsiniz. yerel yönetimler bu gibi durumlarda genelde en hazırlıksız kurumlar olmaktalar. ideal bir seçenek değil.

    deprem sonrası oluşacak can kaybı büyük olabilir. şehir fonksiyonlarının çoğunu kaybedebilir. altyapı gerekli cevabı veremeyebilir. barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçları gidermek ve deprem sonrası ne yapacağınıza nereye gideceğinize ve oluşan yeni durumla ilgili nasıl bir başlangıç yapacağınıza karar vermek için bir noktada durup, düşünüp, karar vermeniz gerekecek.

    tüm bunları sağlıklı olarak yürütebilmek için bu çerçevede bir plan yapıp belirli periyotlarla - mesela 3 ayda bir - tatbikat yapın. her senaryo için ayrı ayrı tatbikat yapmanız faydalı olur. en ufak depremde mobil iletişim ağı çöküyor, telefonla iletişim kurmak seçenek dışı olabilir. 1800'lerde böyle bir şey yaşıyor olsaydınız ne yapardınız sorusuna cevap verin ve her ihtimali mutlaka değerlendirin. yine de bir süreliğine idare edebilecek su, gıda gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir çanta lazım olacak. powerbank her halükarda lazım olacak ki bunları da aynı çanta içinde muhafaza edin ve günlük olarak kullanmayın. kızılay ilk yardım kursları düzenliyor, bu kurslara katılabilirsiniz.

    eğer üstüne bir bina yıkılmamış bir aracınız varsa ve onunla anayollara ulaşabilirseniz en ideali avrupa yakası için trakya tarafına; anadolu yakası için kocaeli kent ormanı güzergahındaki yol üzerinden kocaeli'ne doğrudan yola çıkmak olacaktır. ancak yolun mevcut durumunu bilmeden bu güzergahlara doğru ilerlerseniz 2-3 gün boyunca devam edecek bir trafikle karşılaşabilir ya da yolun açılması için enkazların kaldırılmasını bekleyebilirsiniz. o yüzden bu seçeneği tehlikeyi atlatma bölgesine ulaştıktan sonra değerlendirmelisiniz.

    eğer küçük çocuklarınız varsa onları bu kriz anında travmatik sonuçlardan en az etkiyle kurtarmak için önlemler almalısınız. 3 günlük temel ihtiyaçlarını temin edecek seçenekleri önceden planlamalı ve bu tatbikatlara onları da dahil etmelisiniz. daha ayrıntılı bilgi için pedagoglara danışabilirsiniz.

    aileniz, sevdikleriniz ya da daha önemlisi ''kendiniz'' için bir sorumluluğunuz varsa bu planı yapmak size düşüyor. mantık basit. depremden önce gerekli önlemleri al ve hazırlık yap. depremden sağ kurtul. tehlikeyi atlatma bölgesine git. en son olarak şehri en azından bir süreliğine terk et. şehirden ayrılma ve bir süreliğine başka bir yerde kalma imkanı olan herkesin şehirden ayrılması önemli bir sorumluluk. enkaz halinde bir şehir, binlerce ölü, onbinlerce yaralı ve yüzbinlerce evsizin olduğu bir şehrin tüm hareketi durmuşken gidecek yeri olmayanlar için gerekli ikmali sağlamak daha kolay olacaktır. yani geride kalmak zorunda olanlar için eğer gitme imkanınız varsa gidin. üstelik oluşacak insani krizle birlikte ekonomik kriz (nüfusun %20'si ve ekonominin %40'ı deprem bölgesinde) yüzünden ciddi bir asayiş sorunu da yaşanabilir. altyapı hizmetlerinin eksikliği salgın hastalıklara sebep olabilir.

    istanbul'u yıkıp sil baştan yeniden yapana kadar bu önlemleri ve daha fazlasını almalısınız.

  • ufkunuzu indirir mi kaldırır mı bilemem ama işinize yarayacağı kesin olan bir bilgi paylaşmak isterim.

    bir çağrı merkezini aradığınızda
    -"ne istediğinizi kısaca söyler misiniz? örneğin; hede hödö diyebilirsiniz."
    gibi bir anonsla karşılaşıyorsanız ve ne derseniz deyin müşteri temsilcisine bağlanamıyorsanız
    -"beni aramışsınız" derseniz
    "sizi müşteri temsilcisine aktarıyorum" cevabını anında alırsınız.

    aradığım pek çok kurumsal firmanın çağrı merkezinde işe yaradı.

    işte bunlar hep bilgi. fav'layın lazım olur.

    -------

    debit: öncelikle debe için teşekkür ederim.

    teşekkür etmek için o kadar çok mesaj gelmiş ki, hepsine buradan "rica ederim" demiş olayım.

    bilgi ile ilgili de şunu ekleyeyim;
    %100 her çağrı merkezinde işe yarar diye bir şey yok elbette. fakat pek çok banka ve operatörde işe yaradığını bizzat test ettikten sonra bilgiyi paylaştım. güle güle kullanın :)

    bilgi kimden ve nereden gelirse gelsin iyidir. paylaşın...