hesabın var mı? giriş yap

  • yılını tam hatırlamıyorum ama bayağı eski bir hadisedir. sezen cumhur önal sunuyor: "evet sayın izleyiciler, şimdi gary moore söylüyor, still got the blues, hala bluzunu saklıyorum"

  • cumhurbaşkanı erdoğan'ın, deprem bölgesinde asker yok diyenler için sarf ettiği "şerefsizsiniz" ve benzeri bir dolu hakaretini instagram hikayesinde paylaşmıştır.

    30'undan sonra türk olmayı hatırladı, onu da yanlış hatırladı.

  • önemli edit: bazı yazarlar başlıktaki dolandırıcı nitelemesinden ötürü dava edilmem gerektiğini söylemiş. kolaya su katmak, kimyasallarla et tadı bile olmayan içerikler üretmek, 30-40 dakikada kuryeyle teslimat vaat edip 2 saatte getirmek, eksik ürün gönderip bu konuda vatandaşlara yardımcı olmamak, gramajı değiştirip gerekli bilgilendirmeyi yapmamak, yanıltıcı görsellerle alakasız ürünler satmak dolandırıcılıktır. dava korkusuyla insanları susturmaya çalıştığınız yetti, artık canımıza tak etti! susmayacağız, en önemli konu da olsa en saçma konu da olsa eleştirmekten çekinmeyeceğiz. avukat ordusuna güvenen şirketlerin insanlara zulmüne ses çıkartamazsak her hukuksuzluğu kabullenen bir sürüye dönüşürüz.

    kalitesiz ve küçük ürünler:
    yurtdışında fast food tüketen her insanın da belirttiği üzere ülkemizdeki fast food ürünleri tatsız, kalitesiz, kuru ve daha küçük porsiyona sahip. sağlık sorunu ve yeme bozukluğu olmayan vatandaşlarımızın dahi dert yakındığı konu satın aldıkları tek menü ile doymuyorlar.

    popeyes pop burgere ait bir görsel görsel
    burger king whoppera ait bir görsel görsel

    fiyat:
    karşılaştırma yapmak adına büyük şirketlerin en bilinen ve tercih edilen menülerini tercih edersek;
    -bigmac türkiyede 160tl (5.24$)
    -amerikada eyaletler arasında farklar mevcut 4.50$ - 7$

    -whopper türkiyede 175tl (5.72$)
    -amerikada 4.20$ - 6.50$

    -kfc tavuk burger türkiyede 120tl (3.93$)
    -amerikada 1.75$

    görüldüğü gibi fiyatlar dolar bazında bile türkiye ile aynı ya da daha pahalı. ama ekonomi kötü, ama kur yüksek gibi söylemler boşa çıkıyor.

    maaliyet farkı:
    karşılaştırma yapılabilecek sektörün önde gelen şirketlerinde giriş seviyesinde çalışan ücretleri amerikada eyaletler arasında farklar olsa da 2000$ ile 2500$ arasında değişiyor.

    türkiyede ise asgari ücretin biraz üstünde maaş ödendiği tahmin edilirse çalışan maliyeti vergi ve sigorta ile beraber 25.000 türk lirası civarında. bu da yaklaşık 820$ ediyor. arada neredeyse 3 kat fark mevcut.

    et fiyatları ülkemizde daha pahalı olsa da diğer içeriklerin hepsi karşılaştırma yapılan bölgelerden daha ucuz.

    kira fiyatları karşılaştırması yapmak pek mümkün değil çünkü bölgeye ve şube büyüklüğüne göre çok değişken. öte yandan kur farkından ötürü burada büyük bir farklılık olduğunu sanmıyorum.

    hizmet:
    herhangi bir yemek satış sitesine girip yorumlara baktığımızda insanların sadece şikayet ettiğini görüyoruz. eksik ürünler, soğuk ve kötü hazırlanmış yiyecekler. kimi yanık kimi pişmemiş etler. 3 saati bulan teslimat süreleri... liste uzar gider. peki şirketler çözüm sağlama konusunda ne yapıyor? hiçbir şey yapmıyorlar. tüketim yapanlar mağdur olduklarıyla kalıyorlar. şubelerde yaşanan olaylar hakkında da pek çok şikayet mevcut. eksiksiz bütün şirketlerin şikayetvar üzerinde yüzlerce çözülmemiş şikayeti bulunuyor. oldukça kötü bir hizmet anlayışı mevcut ve bu artık şirketler adına normal, göz ardı edilebilir duruma gelmiş.

    mcdonaldsdan yapılan bir siparişin teslim edildiği durum görsel

    sonuç: tüm giderleri tl olan, kur avantajına sahip olmasına rağmen fiyatları amerikadaki eşdeğerlerinden daha yüksek olan bu şirketler daha kalitesiz, daha küçük içerikleri daha kötü bir hizmet ile müşterilerine sunuyor. bunları yaparken de çalışanlarını yoğun iş koşulları sebebiyle mağdur ediyor. müşterilerin geri dönüşlerine asla cevap verilmiyor ve hatalı eylemleri sonucu herhangi bir yaptırıma uğramıyor.

    dipnot: fast food ürünleri sağlığa zararlıdır ve az tüketilmesi gerekir. başlığın amacı kötü ve fahiş fiyatlı hizmet veren ünlü fast food şirketlerini eleştirmektir.

    kullanılan kaynaklar:
    amerikadaki menü fiyatları
    fikir oluşturması adına malzeme fiyatları
    tahmini çalışan ücretleri

    edit: amerikada ikamet eden bazı yazarların uyarısı üzerine kaynakta menü fiyatları yerine tekli burger fiyatları yazıldığı bilgisi geldi. bu bilgi üzerine gerekli düzenlemeler yapıldı.

  • kargo çalışanı taşıdığı değerli kargoyu kendi akrabasıyla birlikte hacılasın, kargo şirketi bu duruma kayıtsız kalsın. taşıdığın kargonun sorumluluğunu alamıyor isen kapat git o şirketi. çok rezalet başlığı gördüm ama bu rezalet ötesi bir durum.

  • kredi kartı dolandırıcıları zamanla evrilerek daha yaratıcı (!) yöntemler bulmaya devam ediyor. bunlara karşı koymak için çok etkili önlemler var:

    - kartınızı internet, mail-order ve yurtdışına kapattırın. internet için sanal kart kullanın, limitini alışveriş esnasında ayarlayın ve işiniz bitince sıfırlayın. evet bazı işletmeler ya da kuruluşlar mail-order ile işlem yapmak istiyor. bunu kesin bir dille reddedin. internet ya da pos makinesi dışında işlem yapmayacağınızı söyleyin. mail order'da kartın tüm bilgilerini veriyorsunuz ve o kağıtlar herkesin elinde kucaktan kucağa dolaşıyor. bu riski almayın. yurtdışında illa ki kredi kartı kullanmak istiyorsanız, düşük limitli bir kartınız olsun ve onu kullanın.

    - bazı internet siteleri 3d secure (cep telefonuna gelen sms) kullanmaz iken, bazıları kullanıyor. arayıp türlü bahanelerle bu şifreyi sorabilirler. sakın vermeyin.

    - internet bankacılığına giriş yaparken gelen şifreyi de aynı şekilde kimse ile paylaşmayın.

    - günlük işlem limitleri koyun ve e-mail ile bilgilendirme talep edin. bütün bankalar bunu ücretsiz olarak sağlıyor. "günlük havale/eft limitim 1.000 tl olsun ve herhangi bir para çıkışında e-mail gönderin" gibi.

    - kredi kartınızın arkasındaki üç haneli kodu bir şekilde yok edin. o olmadan mail-order ve internet vasıtasıyla işlem yapılamayacaktır.

    - atm ya da pos makinesinde şifre girerken elinizle kapatın. atm'den belli bir tutarın üzerinde çekim yaparken cep telefonunuza şifre gelmesini talep edin. garanti bankası şu anda bu hizmeti veriyor. diğerlerinde de mutlaka vardır.

    * bütün bu önlemlere rağmen bir anlık dalgınlığınızla kartınızdan/hesabınızdan başkasının işlem yaptığını fark ederseniz, bankayı arayıp kartınızı/internet bankacılığınızı bloke ettirin. harcama itiraz formunu bankaya ivedilikle ulaştırın. geriye dönük 6 aylık harcamalara itiraz yapılabiliyor. bankaların güvenlik birimleri bu tarz konularda çok tecrübeli ve 1-2 ay içinde olumlu-olumsuz dönüş yapıyorlar. özellikle yurt içinden ve dinamik kimlik doğrulama sistemi (3d şifresi ya da imza gibi) kullanılmadan bir işlem yapılmış ise iade alma şansınız çok yüksek. bankadan olumsuz bir dönüş geldiğinde önce tüketici hakem heyeti, daha sonrasında ise tüketici mahkemelerine başvurulabilir.