• (bkz: helal teknik)
  • evrimin gerçekliğinden korkan bir islamcı iktidarın* kurbanıdır. korkaklık bir iktidara darwin'in adını görünce bile ne rezillikler yaptırıyor, en güzel örneğidir maalesef.
  • bilim dergisiydi bir zamanlar. "benim vergimle bu dergide bilim adına evrimcilik darwincilik yapamayacaksınız artık" demek yobazlıktır. evet yobaz kardeşim bilimin türlerin kökeni ve gelişimiyle ilgili olarak öne sürdüğü en iyi teori şu anda bu. bu konuda bilim adına söylenebilecek şey de şimdilik bu. din kitaplarının bu konuda ne söylediği ise bilimi zerre kadar ilgilendirmiyor, zira o hayatı tanımlamanın başka bir yolu. senin yaşamı öyle algılamana bir diyeceğim yok, benim vergilerimle senin için camiler yapılıp imamlara maaş veriliyor, sorun etmiyorum. sen de bilimin içinde dinin olmadığını kabul edeceksin. bilimin tanrısız olduğunu, tanrıya ihtiyaç duymadan evreni açıklamaya çalıştığını kabul edeceksin. bilim adına tanrısızlık yapılamayacak artık dediğin anda yaptığın dinsel faşizm, amacın bilimi yok etmek oluyor, benim yaşama alanımı ortadan kaldırıyorsun yobaz insan, ve işte o zaman külahları değişiyoruz, kılıçları çekmek zorunda kalıyoruz ve kötü bir savaşa gidiyoruz demek oluyor yobaz insan.
  • künyesine aşağıdaki adresten ulaşılabilecek dergi.

    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bdergi/496/01.pdf

    --- spoiler ---

    sahibi
    tübitak adına başkan
    prof. dr. nüket yetiş
    sorumlu yazı işleri müdürü
    yayın yönetmeni
    çiğdem atakuman
    (cigdem.atakuman@tubitak.gov.tr)
    yayın kurulu
    ömer cebeci
    efser kerimoğlu
    ahmet onat
    teknik yönetmen
    duran akca
    (duran.akca@tubitak.gov.tr)
    yazı ve araştırma
    bülent gözcelioğlu (koordinatör)
    (bulent.gozcelioglu@tubitak.gov.tr)
    alp akoğlu
    (alp.akoglu@tubitak.gov.tr)
    ilay çelik
    (ilay.celik@tubitak.gov.tr)
    redaksiyon
    umut hasdemir
    (umut.hasdemir@tubitak.gov.tr)
    sevil kıvan
    (sevil.kivan@tubitak.gov.tr)
    özlem özbal
    (ozlem.ozbal@tubitak.gov.tr)
    adem uludağ
    (adem.uludag@tubitak.gov.tr)
    grafik tasarım - uygulama
    ödül evren töngür
    (odul.tongur@tubitak.gov.tr)
    web
    sadi atılgan
    (sadi.atilgan@tubitak.gov.tr)
    sinan erdem
    (sinan.erdem@tubitak.gov.tr)
    mali yönetmen
    h. mustafa uçar
    (mustafa.ucar@tubitak.gov.tr)
    okur ilişkileri - idari hizmetler
    lale edgüer
    (lale.edguer@tubitak.gov.tr)
    sema eti
    (sema.eti@tubitak.gov.tr)
    e. sonnur özcan
    (sonnur.ozcan@tubitak.gov.tr)
    yazışma adresi
    bilim ve teknik dergisi
    atatürk bulvarı
    no: 221 kavaklıdere 06100
    çankaya - ankara
    tel
    (312) 427 06 25
    (312) 427 23 92
    faks
    (312) 427 66 77
    satış-dağıtım
    (312) 467 32 46
    (312) 468 53 00/1061-3438
    faks: (312) 427 13 36
    tübitak santral
    (312) 468 53 00
    internet
    www.biltek.tubitak.gov.tr
    e-posta
    bteknik@tubitak.gov.tr
    issn 977-1300-3380
    fiyatı 3,50 tl
    yurtdışı fiyatı 5 euro.
    dağıtım: dpp a.ş.
    baskı: impress baskı tesisleri
    imaj iç ve dış tic. a.ş.
    imajas.com.tr
    baskı tarihi: 03.03.2009
    bilim ve teknik dergisi, milli eğitim bakanlığı [tebliğler dergisi, 30.11.1970, sayfa 407b, karar no: 10247]
    tarafından lise ve dengi okullara; genelkurmay başkanlığı [7 şubat 1979, hrk: 4013-22-79
    eğt. krs. ş. sayı nşr.83] tarafından silahlı kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
    --- spoiler ---
  • mart 2009 sayısının başına gelenlerden haberim yoktu ama incir çekirdeğini doldurmayacak bir kapak konusu (konunun kendisi değil de işlenişi) ile hem de bir haftaya yakın gecikerek çıkmasından kıllanmam lazımdı herhalde. bir de son sayfasında kadrosunun kuşa döndüğünü kanıtlayan yazı çağrısı var. şu ana kadar böyle bir "bilim teknikte yazı yazmak için şunları yapın" ilanı verdiklerini hatırlamıyorum ki her ay sayfası sayfasına okurum dergiyi. 5 maddelik bir kurallar beklentiler listesi var genelde şekille alakalı. ben yazarlık ve içerikle alakalı yazmayı unuttukları kriterileri sıralayayım da gaflet içerisinde yayınlanır diye yazı gömdermeye falan kalkmayın.

    - 6 ) yazarlar minimum surette namaz sure ve dualarına hakim, tercihan hatim indirmiş olmalıdır.

    - 7) yaratılış teorisinin bilimsel statusu konusunda müspet fikirleri sabit ve kuvvetli olmalıdır.

    - 8) biat edecekleri merciinin ankaradaki hangi koltukta oturduğu konusunda kafalarında soru iaşreti olmamalıdır
    ``

    yazık, ben bundan altı sene önce amerikaya gittiğimde doktora yapmaya oradaki populer bilim dergileriyle yarışır bulduğum için taa oralardan abone olmuştum bilim teknike. hemen her sayısını oku oku bitiremediğim dergi yarısı başka populer bilim dergilerinin internet baskıalrından ve kimi zaman hatta bilimle alakalı bloggerların sayfalarından tercümelerle hazırlanır hale geldi son bir kaç aydır. derginin neredeyse ilk 20 sayfası newscientist ve discover web sayfalarından yapılmış tercümelerle haberler olsun dünya güncesi olsun çeşitli başlıklarla geçiştirilir oldu. yahu biz bu dergiyi ulaşmadığımız ya da kavramakta zorlanacağımız birincil kaynakları bize anlayacağımız şekilde aktarsın diye alıp okumuyor muyuz? ne anladım ben bu işten?

    makaleler de cabası. mesela hemen bu sayıdan bir örnek. "daha iyi bir hafıza için daha iyi bir uyku" yaklaşık bir ay önce gazetelerin en arka sayfalarında beş satır verilen bir haberi hatırlatıyorsa hafızanız iyi demektir çünkü gerçekten de bir sayfaya yayılan bu makale gazetelerde ilk defa çıkalı bir aya yakın zaman geçti. hadi bu aslında çok önemli değil çünkü dergi aylık şubatta olan bir şey elebtte ancak bu sayıda elimize geçecek. asıl mesele gazetelerin bile bir şekilde verdiği haberi nasıl ve hangi kaynaktan alıp kullandıkları. kaldı ki hafıza ve uyku arasındaki ilişki de pek öyle bilinmedik bir şey değil. peki nasıl olmuş? yeni bir araştırma ile uyku ve hafıza arasındaki ilişkide bazı reseptörlerin rolu açığa çıkartılmış. peki üstün bilim teknik ekibi bu haberi nereden almış? marcos frank adlı araştırmacının ve ekibinin yaptığı araştırmanın yayınlandığı neuron dergisinden ya da bizzat frankın calıştığı pennsylvania üniversitesinin basın açıklamasından mı? hayır. bilim teknik copy-paste crew un düzenli duraklarından birisi olan www.sciencedaily.com adresindeki basın açıklamasının tercümesi.

    hemen ardındaki makalemiz bir sürü ilginç yanıyla cezbedici madagaskar. kaynaklara bakıyoruz. pbs.org daki araştırma dosyaları epeyce yer tutuyor. diğer kaynakların da tamamı ikincil, yani hali hazırda sadeleştirilmiş ve populer bilimin hizmetine sunulmuş kaynaklar. bakın dergiyi rastgele açtım ve önüme gelen ilk iki makaleyi deştim sadece, özellikle aramadım bile anlatmak istediğim şeye yardım edecek bir yazı. gerçi öyle yapmış olsam ve bula bula bu iki makaleyi bulabilmiş olsam da yeteri kadar kötüydü zaten.

    eee bu nasıl populer bilim dergiciliği? yahu ben çok değil bundan bir kaç sene öncesine kadar dünyanın en prestijli iki akademik genel bilim dergisi natıre ve science ağırlıklı referanslarla dolu bir dergi okurdum. bir aklıevvel uzmanlık sahibi editoryal bir kadrodan ziyade baş sallama , sekiz on populer bilim yayınının web sayfasını tarama ve ingilizceden tercüme yapmada yetenekli bir yazıişleri kadrosunun daha makul , masrafsız ve idare etmesi kolay olacağına karar vermiş anlaşılan.

    bütün bunları da son patlayan mart oalyı olmasa da yazmaya niyet ettiğimi söyleyeyim. şimdi daha mantıklı geliyor gözlemim bana elbette. darwinin 200 doğum gününde, bilim tarihinin en önemli 10 adamından birisini kapak yaptırtmayan bir idare neden derginin geri kalanındaki yayının içerik standardı konusunda kadroda gösterdiği titizliği göstersin ki?

    her şeye rağmen 20 senedir yaşadığım eve giren bir yayını terk etmeyeceğim. 10 yaşımdan beri amerikadaki iki iki buçuk senelik bir zaman zarfı dışında hep basılı olarak elimin altında olan tam 3 format değişikliğine (boyut sayfa sayısı vesaire) tanıklık ettiğim bilim teknikten kolay koaly vazgeçmeyecek ve bir umutla adını tekrar hak edeceği günleri bekleyeceğim.
  • zınısım adnıkraf ninekilhet denildiğinde inanmayanlar sanırım inanmaya ba$lasalar iyi olacak. bunlar tesadüf olamaz. çünkü dinde (bildiğim kadarıyla islamiyette) tesadüfe de yer yoktur değil mi?
  • - bu haberler hep adobe fotoşok, yoksa darwin abi'ye saygımız var -ispanyollar onu kovduğunda biz açtık kucağımızı, emrine açmadığımız adamız kalmadı- , bizim gıcığımız richard dawkins'e.
hesabın var mı? giriş yap