• bir gün ya keşke tm seçseydim dersem sebebi sen olacaksın coğrafya. o kadar zevk alarak uğraşırdım ki seninle, ben bile şaşırırdım bazen nasıl bu kadar nefret ediliyor bu dersten diye. artık sayısal bir yoldan ilerlememe rağmen insanın her alanda kendini belirli bir seviyede tutması gerektiğine inandığım için seninle uğraşmaktan asla sıkılmayacağım. çok güzel bir bilim dalısın, çok.
  • "kader" olduğu yönünde üzerine düzinelerce yorum yapılan.
  • bu sene başlayacağım bölüm. son 2 senede bir takım hocalarım yüzünden açıkcası soğudum fakat 1-2 kişi yüzünden eskiden sevdiğim ve ilgi duyduğum bir bölümü seçmemek saçma geldiği için seçim yaptım ve halende içten içe bir ilgi duyduğumu düşünüyorum.
  • alt disiplinlerinden bir kaçıyla mesleki nedenlerle içli dışlı olduğum bilim dalı.

    lise mezunu hatta üniversite mezunu kaç kişi biliyor acaba malakka boğazı nerede, önemi ne, bizim ta orada ne gibi çıkarlarımız olabilir? ya da kim haberdar panama kanalının sahipleri, geçiş rejimleri ve bu yerlerin küresel siyasette sebep olduğu krizleri? küresel ısınmanın sebep olduğu erime ile yeni açılan ticaret yolları peki?

    dünyaya hükmedenler coğrafyayı çok iyi biliyor. siz bilseniz de bilmeseniz de.
  • sozel derslerin en sayisalidir kanimca. disiplinlerarasi ele aldigi konular her yere uzanir. tarih, siyasal, edebiyat gibi konulari cografyaya atifta bulunmadan aciklamak ve anlamak imkansizdir nitekim.
  • kaderdir.
  • kader
  • coğrafya, insanın yaşadığı, çalıştığı, bir araya geldiği ve başta kendi yaşama ortamı olmak üzere değiştirmekte olduğu yeryüzünü inceler. e. tümertekin
  • lisede ironik biçimde en sevdiğim derslerden biriydi (sayısalcıydım çünkü). yer altı kaynaklarını (dolayısıyla savaş sebeplerini, emperyalizmi), nüfusları, toprağı, atmosferi kısacası dünyayı anlamak için öğrenilmesi için önemli ve bence kesinlikle ufuk genişleten bir ders
  • ilgilenmesi dahilinde ufku 10 katına çıkaran bir alandır. birkaç örnekle anlatayım;
    savaşlara olan etkileri:
    -domuzlar körfezi çıkartması:domuzlar körfezi, küba'nın güney kıyılarında denizin toprağa sokulduğu ücra bir nokta. burada sivrisinekler ve timsahların cirit attığı bataklıklardan başka birşey yok. abd ile fidel castro anlaşmazlığı yüzünden çıkan savaşta abd'nin coğrafya'yı dikkate almayarak hezimete uğramıştır. abd savaşa botlarla gider fakat mercan kayalıklarını dikkate almayarak başarısız olur. bunun üzerine abd domuzlar körfezinde çıkarma yapmaya başlar fakat paraşütle atılan ekipmanlar bataklığa düşünce sonuç büyük hezimet olur.

    -sovyet afganistan savaşı(1979-1989): yaklaşık 10 yıl süren bu savaşta afganistan'ın dağlık yapısı oldukça etkili olmuştur. rusya'nın hindikuş dağlarında yenilgiye uğrayıp çekilmesiyle sonuçlanmıştır. rusya hem ekonomik hem de abd'ye karşı prestij kaybına uğramıştır.

    -vietnam savaşı (1955-1975): vietnam'ın kuzey ve güney olarak ikiye ayrıldıktan sonra. abd güney, çin kuzey tarafını destekledi. yaklaşık 2 veya 3 milyona yakın insan ölmüştür. abd askeri, teknik açıdan üstün olsalar da coğrafyasını bilmedikleri bir yerde, alışkın olmadıkları gerilla taktikleri karşısında çok şansları olmuyordu. ayrıca ülkenin dağlık orta bölgelerinde bir kasaba olan buon ma thuot'nın ele geçirilişiyle savaşın kaderi değişmiş ve kuzey vietnam güçleri iyice güçlenmiş ve sonunda savaşı kazanmıştır.

    stalingrad savunması: ikinci dünya savaşının seyrini değiştiren savaştır. almanya'nın rusya'ya saldırması fakat almanya burda bir faktörü çok dikkate almamıştır. iklim, kızıl ordu direnerek ve iklimin soğuk olmasını kendi lehine çevirerek alman askerlerini yıprattı. sonuçta büyük bi hezimete uğrayan hitler savaşı kaybetti ve ikinci dünya savaşının kendi aleyhine sonuçlanmasına sebep oldu.

    - yavuz sultan selim'in mısır fethi de buraya konu olabilir. neredeyse % 90'ı çöl olan mısır'ı o çağda fethetmek gerçekten büyük bir dahilik gerektiriyordu. hava, iklim, karasal yapı açısından fethedilmesi çok zor olan mısır'ı fethetmesi yavuz'un askeri dehası ve ayrıca da savaşlarda coğrafya'ya ne kadar hazırlıklı olduğunu gösterir.

    -topraksızlar hareketi: brezilya'da başlayan, topraksız işçiler ve topraksız bırakılan köylüler için,barınma, okul, sağlık ve kredi gibi öğelerden oluşan bir tarım reformunu gerçekleştirmeye çalışan bir kitle hareketi. 1500'den fazla ölü ile sonuçlanmıştır. fakat sonuçta başarılı olmuş bir harekettir. küçük çiftçilerle kooperatifler kurarak ürünlerini işlediler ve büyük gıda pazarlamacılarına karşı köylü pazarları oluşturdular. bir başka deyişle, bütün yönleriyle yeni bir yaşam örgütlediler yani coğrafya'yı kendi lehine çevirdiler.

    yani bugün ruh halimizden, dinlediğimiz şarkıya, konuştuğumuz kelimelere, giydiğimiz elbiselere kadar her şeyde biraz coğrafya vardır. ibn-i haldun'un dediği gibi ''coğrafya kaderdir''.
hesabın var mı? giriş yap