• sokak edebiyatı, 2000 yılının ortalarında, tek kişilik bir proje olarak başlayan ve zaman içinde bir çok kişinin desteklediği ve bir çok yan ürün, altproje ile genişleyip büyüyen ve 2008 yılında, 8. yılını tamamlayacak olan, bir altkültürel sanat kolektifidir…

    altkültürel öğelerin, her türevini içinde barındırır, özünde birbirinden hiçte farklı olmayan veya aynı kökenden çıkan ama oluşum süreçleri sonrasında birbirinden farklı yaşam tarzlarına ayrılan veya kapitalizm’in tüketim unsuru haline getirip yozlaştırdığı, anti-oteriter, anti-militarist her türlü sanatsal underground akımı destekler, ve bu tür sanatsal ürünlerin yayınlanması, paylaşılması için çalışır…

    sokak edebiyatı, sistem karşıtıdır, ancak kesinlikle bir devrimden yana değildir, devrim yerine isyanı, bireysel ve sanatsal dışavurumları teşvik eder.

    sokak edebiyatı, üzerinde tepinen üst kültürlerle çatışma halinde olmaktansa, onlara temas etmeden, kendi halinde yaşar, ve bir yaşama, yayınlanma, paylaşma alanı oluşturmaktan öteye geçmez. kısaca aynı ruhu taşıyan, dünyaya baktıkları pencereleri ve sanatsal üretimleri birbirinden pekte farklı olmayan insanlara, yaşama ve yayınlanma alanı sunmaya çalışır.

    içerisinde, altkültürel sanatsal akımlara dair her türlü öğeyi barındırır, ve bunların daha kolay yayınlanması veya sergilenmesi için, izmir’de bir kolektif bağımsız şirket kurup, bu bağımsız şirketle beraber, bir infoshop türevi kafe açma ve bir yayınevi oluşturmaya çalışmaktadır. bu bağımsız şirket, 70’lerde punk altkültürü içinde oluşan bağımsız plak şirketlerinin modelini kullanacaktır. ve tabiyki imkanlar ölçüsünde, ileride yazınsal yayınların dışında müziksel çalışmalar ve görsel sanatlarında yayınlanmasına çalışacaktır. ayrıca türkçe dışındaki kaynakları da türkçeye çevirip, türkiye'de yaşayan insanlarla paylaşmak, hedefleri içinde yer alır. ve tüm bunları kapsayan bir aylık derginin çalışmaları 4 aydır sürmekte, dergi için gereken çoğu unsur ve zemin hazırlanmış bulunmaktadır, sonrasında kitaplar, albümler yayınlamaya, kısa veya uzun metraj filmler çekmeye, resim, fotoğraf sergileri, düzenlemeye çalışacaktır.

    ayrıca, izmir'de bir infoshop türevi ev/kafe açarak, dünyaya bakış açıları en azından “anti-otoriterlik" noktasında ortak paydada buluşan insanlara daha rahat iletişim kurabilecekleri, bilgi alışverişinde bulunabilecekleri bir ortamda bir araya gelebilmelerini sağlamaya çalışmaktadır.

    altkültürel sanat kolektifi olarak tanımlayabileceğimiz sokak edebiyatı oluşumuna, bizimle aynı havayı soluyup, aynı heyecanı yaşadığınıza inanıyorsanız, destek olabilirsiniz. kapımız herkese açıktır.

    sokak edebiyatı projesinin, adındaki “edebiyat” kelimesi, kelimenin karşıladığı gerçek anlamdan ziyade, aslında sokağın dili, kültürü ve yaşam tarzını ifade eder.

    sokak edebiyatı, anti-oteriter, anti-militarist, anti-kapitalist ve anti-seksist bir oluşumdur. kesinlikle ticari değildir. öncelikli amacı; yukarıda saydığımız tüm faaliyetlerin sürdürülmesi için, üretilen sanatsal ürünlerin yayınlanması için gereken maddi miktarın geri dönüşümünü sağlamaya, örneğin bir derginin bir sonraki sayısının basımı ve dağıtımı için gereken maddi miktarın önceki sayıdan geri dönüşünü sağlamak, ve bu işin sürdürülebilir kılınmasına çalışmaktır… zaten, bugüne kadar, yayınladığı yaklaşık 40 kadar fanzinle, sürekli cepten yiyerek bugünlere kadar gelmiştir….

    • sokak edebiyatı var olan her türlü siyasal ideolojiyi yadsır, hatta nefret duyar ve hiçbir parti/kurum veya hiyerarşik yapılanmanın yanında yer almaz…
    • sokak edebiyatının bünyesindeki insanlar, her ne kadar toplum dışı olarak görülse de, aslında toplumdışı değillerdir, toplum onların dışındadır zaten!
    • sokak edebiyatı, geçmişteki beat kuşağı ile karıştırılmamalıdır, ufak benzerlikler olsa da, kesinlikle ve kesinlikle beat kuşağı ile aynı yolda yürümemektedir.
    • sokak edebiyatı, devrime, değişime ve güzel bir geleceğe inanmaz, bunların hazırlığı içerisinde değildir, umut vaat etmez, her şeyin boktan olduğunu ve daha da boka batacağını bildiği bir dünyada, “gerçek” olanla ilgilidir ve sadece “isyan” barındırır
    • sokak edebiyatı bir topluluk değildir, toplum olmayı yadsır, bireysellikten ve bireyden yanadır, bu nedenle, sokak edebiyatına destek olan her bir birey, bir diğeri ile çatışabilir, birbiri ile çelişkili olabilecek iki ayrı yazıda aynı yayın içinde yer alabilir; farklı olmanın güzelliğini bilmekte; farklılıkları tek bir potada sindirmektense, tüm farklılıkların birbirlerini sindirme çabası içinde olmadan birarada yaşayabileceğini savunur. bu nedenle, kendi içimizde sürekli bir tartışmakta ve aradabir fikirsel olarak ayrı düşmekteyiz, ama, zaten her birimiz aslında yalnız, yapayalnız olduğumuzun bilincindeyiz… sokak edebiyatı, bu yalnızlar, dışlanmışlar, deliler ordusunun bir tımarhanesi olmaktan öteye geçmez! ve tedavi etmek yerine, delilik ve normaldışılık dozajını arttırmaya çalışır sadece….
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap