6 entry daha
  • piyasada bulunan seramik tabanli modellerin calisma ilkesi soyledir: elektronlar elektron bollugu olan metal yuzeyden daha az elektron iceren n tipi yari iletkene gecerken dar bir yoldan otoyola cikan araclar misali rahatlar "genlesirler", bu eklem sogur.

    karsi yuzeyde metale gecerken elektronlar tekrar kalabaliklasir ve bu eklem isinir. devaminda p tipi yari iletkene gecerken elektron degil bosluklar iceren ortama girmeye zorlanan elektronlar bu eklemi de isitirlar.

    tekrar metale ulasan eletronlar p tipi yari iletkenden daha rahat olan ortama dogru "genlesip" eklemi soguturlar.

    daha basit verilen bir izahat elektronlarin p tipi fakir ortamdan n tipi enerji seviyesi yuksek ortama gecerken etraftan isi aldigi, tersi n tipi ortamdan p tipi ortama daha dusuk enerji seviyesine inerken bunyelerindeki fazla enerjiyi tekrar disari verdikleri seklindedir. sicakligin ne oldugunu tam olarak bilmiyoruz fakat elektronlarin tasiyabildigi birsey oldugu muhakkak.

    tumu ayni olan bu metal - n - metal ve metal - p - metal sandvicleri elektriksel olarak seri, termik olarak paralel baglidir.

    kardesi ve zitti olan seebeck etkisi ise tam tersidir, peltier elemaninin bir yuzeyini isitip diger yuzeyini sogutursaniz dogru akim uretir (termoelektrik pil).

    (bkz: peltier etkisi)
    (bkz: seebeck etkisi)
    (bkz: thomson etkisi)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap