• bilimde teoriye ters düşen, teoriyi çürüten herhangi bir özel duruma karşılık üretilen, teorinin devamına yönelik olayı açıklamak için kullanılan -uydurulan- hipotezler için kullanır. ki kimi zaman bunların bilim mantığına uymamasına rağmen çok yararlı oldukları da görülmüştür.
  • bilim tarihinin başarılı olmuş en ünlü ad hoc hipotezi herhâlde neptün gezegeniyle ilgili olandır.

    gökbilimciler uranüs'ün newton fiziğine aykırı davrandığını fark ettiklerinde, koskoca newton teorisini bir kenara atmak yerine "yahu uzakta bir yerde bir gezegen daha vardır işte herhâlde, o bu gezegeni etkiliyo o yüzden bu acayiplik* karşımıza çıkıyo" demişlerdir. elbette ki bu ad hoc bir hipotezdir, çünkü rasyonel düşünüş bize eğer gözlem verileri teoriyle uyuşmuyorsa teoriyi sorgulamamız gerektiğini söyler, götümüzden gezegen uydurmamızı değil. ama bu gezegen bir süre sonra gerçekten gözlenmiştir, neptün gezegenidir.
  • iktisatta bu durum keynesin meshur kendi adini tasiyan model ve teorileri olusturmadan önce 1929 buhrani sonrasi almanya'da hitlerin ve amerika'da roosevelt'in bu teori ve modelleri daha önceden, bilmeden günlük hayata geçirmeleri ile açiklanir(ad hoc policies). yani teori olusmadan önce, bir sekilde kullanma durumu. ne yapalim böyle iste...
  • bu kavram, nitelediği olay veya olgunun kapsamı ve süresi konusunda bir fikir vermektedir. mesela; belirli bir konuyla ilgili olarak görevlendirilen ad hoc bir yargıç o konu çözülene kadar bu sıfatı taşıyabilmektedir. aynı şekilde bm'de oluşturulmuş olan ad hoc bir komisyondan söz edildiğinde, o komisyonun faaliyetlerinin ilgili bulunduğu konuyla sınırlı olduğu, süresinin de bu konunun çözümüne dek devam ettiği yani bir zaman ile sınırlı tutulmadığı anlaşılır.
  • yönetim bilimi açısından bakılırsa koordinasyon mekanizmaları arasında son noktadır ad hoc... bu mekanizmada çalışanların alanlarında derin uzmanlıkları olmasından dolayı hiçbir şekilde bir gözetmene yani üst kademeye ihtiyaç duymamaları söz konusudur, zaten çok teknik konularda çalıştıkları için bir gözetmen onları anlamayacak onların seviyesinde iletişim kuramayacaktır... aslolan çalışanların işleri gerçekleştirmeleridir, nasıl gerçekleştirdikleri önemli değildir... genellikle yüksek teknolojinin söz konusu olduğu alanlarda görülmesi mümkündür... güzel bir örneği anti trust filmindeki yazılım şirketinin program geliştiricileridir...
  • araştırma* alanında ise ad hoc belli bir amaca yönelik, belli durumları ölçmek için yapılan araştırmalara denir. marka imajı araştırmaları, ambalaj, lezzet testleri*, gibi.
  • latince kökenli bir terimdir.
  • router kullanmadan bilgisayarlar arasındaki direk bağlantıya verilan isim.
  • tarifeli havayollarinin donemsel yerine sadece spesifik gunlerde yaptiklari ucus tarifesi degisiklikleri
  • kablosuz aglarda * erişim noktası * veya gönlendirici* olmadan aygıttan aygıta * yapılan ağ* çeşidi.

    bi de bunun tam tersi infrastructure mode u vardır.

    (bkz: microsoft turkçesi)
hesabın var mı? giriş yap