• genellikle bir hakim albay ba$kanliginda suregelen mahkeme.
  • üst mercisi askeri yargıtay olan, yani kararı başka bir askerin onadığı dört yanı muhteşem yetkilerle çevrili ya istiklal ya ölüm! mahkemeleri.
  • türkiye'de sivilleri de yargılayabilen mahkeme. **
  • askerler arasında cereyan eden olayların görüldüğü davalarda kararların genelde rütbe hiyerarşisine göre alındığı (çünkü her anlaşmazlık eninde sonunda "emre itaatsizlik" veya "emre itaatsizlikte ısrar" suçunda düğümlenir) davalı bir erin suçsuz bulunma ihtimalinin sıfıra yakın olduğu mahkeme türü.
  • askeri bando ne kadar müzik yaparsa asker adaleti de o kadar olur diye bir söz alıntılamıştı bir hocamız. fakat sonrasında az dosyası olan bu kolun çok okuyan, güzel içtihat oluşturan hakimlerinden bahsetmişti ki kafadaki izlenim az çok nötre kaymıştı.
  • askeri yargi, ilke olarak askeri ceza hukuku'nun uygulandigi yargi yerlerinden oluşur. asker kisilerin, askeri suclari ile asker olmayan kisilerin askerligi ilgilendirir nitelikteki suclarina iliskin davalara askeri mahkemeler bakar. sikiyonetim ilan edilen bolgelerde kurulan sikiyonetim mahkemeleri de askeri mahkemelerdir.
  • süel yargıevi de denir.
  • şu son nokta operasyonu diye tabir edebileceğimiz olayda ve ardından yargıtay'ın şemdinli davası'nın askeri mahkemede görülmesi kararını almasında görüleceği üzere sivillerin alanına müdahalesi bazı "sivil"lerin de önemli katkılarıyla gitgide artan mahkeme. şunu da ekleyelim: “askeri müzik ne kadar müzikse, askeri yargıç da o kadar yargıçtır.”
  • teorik olarak sadece askerleri askeri suç kapsamına giren fiillerden ötürü yargılayabilmesi gereken mahkeme. "sivilleri yargılamama"sı türkiye'de olsa olsa lütuf olur. en son abdurrahman dilipak yargılanıyordu bir askeri mahkemede hatırladığım kadarıyla.
  • kamunun haber alma hakkını ihlal ettiğini düşündüğüm mahkeme.varolan enformasyon kirliliği ortamında zaten kimse kimseye inanmıyor ve güvenmiyor,e karakter olarak da sağ duyusu pek sağlam bir millet olamadığımız için ön yargılarımız kaşınıyor ister istemez.bu kesinlikle olumlu bir şey değil.tamam ordumuza güveniyoruz ama şöyle ince noktalarda da bunu haketse ve kanıtlasa fena mı olur.mesela bir kapalı devre,açık devre yayın sistemi yapılsa askeri mahkemelerde,basın mensupları da izlese,biz de en tarafsız şekilde öğrensek olayların iç yüzünü.hani çok çok mühim bilgilerin konuşulması mı gerekiyor,o zaman da sistemin yayınına ara verilebilir ve cesurca söylenebilir "herkesin refahı ve güvenliği için şu an görüşülmekte olan oturumun bilgilerini üst makamlara danışarak verebileceğiz" diye.kim olursa olsun ne olursa olsun,bizim insanımız bunu hakediyor.
hesabın var mı? giriş yap