• sehir gerillasinin el kitabi adli kitabiyla taninan, 60'larda brezilya'li komunist parti baskani olmus kisi.
  • 1975 yılında opec liderlerinin rehin alındığı operasyonu gerçekleştirebilmesi için, mitlerdeki geri döneceğine inanılan undeadlerden biri olması gerekir. çünkü kendisi 1969'da vefat etmiştir. hatta bildiğim kadarıyla şu meşhur şehir gerillasının el kitabı'nı yazdığı yıl bir polis tarafından öldürülüyordu. gerilla için banka soymak, suikast düzenlemek, hapishaneden adam kaçırmak gibi eylemlerin nasıl yapılacağını yazan çizen kişidir. opec liderlerini kafese kıstıran kişi için

    (bkz: çakal carlos)
  • şehir gerillasının el kitabı raf'ın eylemliliklerine ışık tutan, feyz alınan kitaptır.
  • ação libertadora nacional önderi.

    brezilya komünist partisi içindeki tartışmasız yerine karşın, partinin politikasına karşı olması ve olas'a katılmış olması ile birlikte partiden ayrılmıştır.
  • irade sahibi, doktrinel, pratiğin sonuca ulaşmada başlıca koşul olduğunu savunan, tezlerini, bulunduğu brezilya coğrafyasına göre uyarlayabilen, vizyoner bir gerilladır. kimseden yana olmamıştır, tavrı ve duruşu ile birçok devrimciden etkilendiğini gazeteye* verdiği tek mülakatta ifade etmektedir. görüşleri yerel olmakla birlite verdiği ilham makro düzeydedir.
  • (bkz: #45681007) meşhur kitabına burada değinmişiz.

    çok ciddi olarak emprovize olabilen önemli bir latin komutandır.

    yalnız bu latin amerikalı arkadaşlarda ciddi bir ruh var örnek alınması gereken. çünkü yoksul ya da yolsuzlaşmış da olsalar ciddi olarak ideolojik örgütlenmeye müsaitler ve bu örgütlenme biçimleri dine ya da milliyetçiliğe dayalı olmak zorunda değil.

    kendisi bir emiliano zapata olmasa da önemli bir devrimcidir.
  • elli yaşını aştıktan sonra brezilya’da silahlı mücadeleyi başlatan carlos marighela, klasik komünist partili bir geçmişten sonra yaptığı bu atılım ile, latin amerika devrimciliğinin en değişik kişiliklerinden biri olduğunu kanıtladı.1911‘de bahia’da doğan marighela’nın soyunda italyanlar ve siyahlar vardı. daha 18 yaşında partili olan marighela, 1937’de sao paulo'daki parti eyalet komitesinin yöneticiliğini üstlenmişti. 1946’da afla cezaevinden çıkan marighela, seçimlerde partisinin adayı olarak, bahia eyaletinden federal meclise temsilci olarak seçilmişti, 1952’de merkez komiteye giren marighela, 1960 sonrasında da küba devrimine parti içinde en büyük dayanışma gösteren yöneticilerden biri olmuştu. brezilya komünist partisinin havana da latin amerika dayanışma örgütü (olas) konferansına temsilci göndermeme kararına, marighela "artık merkez komiteyi devrimci bir otonie olarak kabul etmiyorum’' diyerek uymadı, marighela, "kp'li yönetimi çok ağır, canlılık kazanması da mümkün değil, çünkü burjuva ideolojisi tarafından yozlaştırılmıştır. devrim için bir şeyler yapması mümkün değildir. toplantı
    düzenlemekten başka bir şey yapmayan bu edebiyat akademisinden artık ayrılmak istiyorum" diyordu. marighela’y a' göre, "devrimci güçleri kırsal bölgeye yığmanın zamanı gelmişti. "latin amerika'da marksist-leninist bir proleter önderliğin görevi, yalnızca kentlerde değil, kırlarda da hazırlıklı olmaktır. ona göre. brezilyalı devrimcileri birleştirmenin ve halk iktidarını kurmanın da tek yolu gerilla mücadelesinden geçiyordu. çünkü, en az uzlaşma gerektiren ve en bürokratik olmayan mücadele yöntemi gerilla mücadelesi idi.

    marighela 67 sonlarındn brezilya'ya geri döndü. şubat 1968’de. merkez komitenin aldığı “keyfi ihraç" kararlarına karşı sao paulo örgütünde büyük bir tepki gelişti ve neredeyse örgütün tamamı, partisi çizgisine karşı çıkarak partiden ayrıldı. ayrılan grubun silahlı mücadeleye katılım çağırısı bütün partide ve aynı zamanda ülkede büyük yankı yandırdı. daha önce de parti
    önderlerinden joão amazonas ve mauricio grabois partiden ayrılarak çin eğilimli pcdob'yi kurmuş; mário alves devrimci komünist partisinin başını çekmişti. ama her iki hareket de gerekli desteği sağlayıp gelişememişti. marighella nın kopuşunun çok daha büyük etkileri oldu.

    partiden kopan grup hazırladıkları bildirge, fokoculuk ile hareketleri arasında önemli bir aynııı çizgisi de çekmişlerdi . parti bürokrasisi yıkılmalı idi. gerekli olan, kalabalık olmayan, sağlıklı, esnek ve hareket kabiliyet; olan bir yeraltı örgütüydü .tanışma toplantılarında zaman yitirilmemeli, belirli günlük eylemler yerine getirilecek öncü bir örgüt yaratılmalıydı. yeni bir parti örgütü yaratılması fikrine ise, karşı çıkılıyordu.

    onun kafasında gerek kırlarda gerekse kentlerde son derece büyük bir hareketlilik kabiliyetine sahip bir gerilin örgütü yaratmak yatıyordu. bu hareketlilik temeli üstünde, eylül 1968*den ekim 1969a kadar 100 kadar siyasal nitelikte banka soygunu gerçekleştirilmişti. rio janerio, sao paulo ve belo horizonte'de bankalara, kışlalara, askeri yapılara ve amerikalı danışman ve uzmanların evlerine karşı düzenlenen saldırılar arttı .şehir gerillası bütün çarpıcılığı ile başlamıştı. gerillanın faaliyet alanı ise, federasyonun en sanayileşmiş üç eyaletinin başkentleri arasındaki sanayi üçgeniydi.

    gerçekleştirilen banka soygunları, gerilla bildirilerinde "soygun" olarak değil, "kamulaştırma" olarak adlandırılıyordu. aln'nin eylemleri (ação libertadores nacional) , diğer özerk gruplara da cesaret verdi. eylemleri gittikçe daha yankı uyandıran, seçme ve siyasal açıdan belirgin hedeflere yöneldi. örneğin cia ajanı amerikalı charles chandler, sao paulo’da evinden çıkarken öldürüldü.ordu yerleşim birimleri, kışlalar, amerikan ticaret kuramları bombalandı. bazı radyo istasyonları işgal edilerek, buralardan: radyo yayınları yapıldı. rio merkez cezaevi basılarak, buradaki siyasal tutuktular kaçırılfı ve nihayet ülkenin çeşitli cezaevlerinde yatan farklı gruplardan militanları kurtarmak amacıyla, abd elçisi charles burke elbrick gün ortasında kaçırıldı. polis tarafından aranan bazı gerillalar ise, iki kez boeing 707 uçaklarını kaçırarak, küba'ya
    indirebildiler.

    marighela. brezilya'nın kentlerindeki geniş insar denizi içinde sürekli yer değiştirerek, gerilla hareketini toparlamaya ve yönlendirmeye çalışıyordu. gerçekten de daha o günlerde nüfusu 8 milyona ulaşan sao paulo ya da 5 milyonluk rio kentlerinde cuntanın mutlak bir denetim sağlaması gerçekten güçtü. ama marighella ile doğrudan bağlantı içindeki iki rahipten birinin poliste çözülmesi sonucunda, ipucu yakalayan polis, sao paulo kentinde, carlos marighela nın geleceği
    bir randevuyu saptar. çok çeşitli halk kesimlerinden insanların kılığına giren polisler pusu düzenler. marighela randevu yerine geldiğinde 80 dolayında polis tabanca ve otomatik tüfekleri ile ateşe başlar. 4 kasım 1969 akşamı, marighela devrimci yaşamım tamamlar. 58 yaşındadır.
hesabın var mı? giriş yap