• prog. : bilgisayarin belleginin tam dokumunu almak. microsoft bunu da kendi terimi gibi kullanmakta israr eder. full memory dump ayari acik oldugu zaman, bilgisayarin mavi ekran vermesi durumunda butun bellek diske yazilir (128 mb'lik ramin 128 mb'lik memory.dmp dosyasi olusturmasi). bellegin yazildigi alan ise normalde page file tarafindan kullanilan alandir ( (bkz: pagefile sys), (bkz: sanal bellek), (bkz: paging) ).

    neye yarar memory dump ? mavi ekran* esnasinda butun fiziksel bellegi kaydettigi ve kernel'in durdugu alani da kapsadigi icin, kernel'in tuttugu butun verilere ulasmayi saglar, buna device driver verileri, call stack gibi alanlarda dahildir.

    tabi ki bu gibi verileri canli* olarak inceleyecek programlar mevcut (softice gibi) ama musterinin bilgisayarina bunu kurmak ve device driveri orda debug etmek mumkun olmadigi icin, memory dump gerekli bir mekanizmadir. ancak, musterinin 2 gb ram'a sahip sunucusu coktugu zaman, bu dump'i elde etmek problem yaratir*.ms windows icin yazildigi dosya adi genelde winnt ya da windows klasorunun altinda "memory.dmp" dosyasidir.

    memory dump bir text dosyasi degildir, debugger ile acmak gerekir (softice, windbg vb.).
  • hem gunumuzde 4-32* gb ram'li serverlarda calisildigindan, hem de memory'de cesitli guvenlik nedeniyle gizli kalmasi gereken biseyler olabileceginden cok da iyi bir cozum degildir.

    (bkz: core dump)
hesabın var mı? giriş yap