• trakya'da ya$ayan bir boy. pomak versiyonu vardir bir de.
  • trakya'nın amıcalarla birlikte en kalabalık yöresel halkı

    sünni hanefi olduklarından heralde amıcalara göre daha cahil, fakir ve tutucudurlar. genelde sağ partilere oy verirler.

    daha çok edirne taraflarındaki köyler gacaldır.

    ve fakat aslında (bkz: bütün genellemeler tehlikelidir).
  • bir sarap markasi. fiyati cok ucuz, kalitesi de cok dusuktur. ustune bir kac tane de efes dark icildigi taktirde en yakin hastanenin acil servisinin tavanina kusmak mumkundur.
  • bildiğim kadarıyla, kendilerini "trakya'nın yerlileri" olarak kabul eden, 1300'lü yıllardaki ilk osmanlı fetihleriyle birlikte trakya'ya yerleştirilen yörük boylarının soyundan gelen toplum. günümüzde kendini "trakyalı" olarak adlandırılan insanların çoğu 1800'lerden başlayarak günümüze kadar bulgaristan, yunanistan, makedonya, arnavutluk, sırbistan, romanya vs ülkelerden göçerek/göç ettirilerek trakya'ya yerleşenler ve onların soyu olduğundan trakya nüfusunda azınlık durumundadır bu gacallar. "göçmenler" ile gacallar arasında herhangi bir çatışma olmadığı gibi kültür yapısı olarak da artık birbirlerinden ayırt edilemez durumdadırlar, bu iki toplum arasında fiziksel olarak en büyük fark "göçmenler"in (yerel söyleyişle macırlar=muhacirler) çoğunun daha avrupalı bir yapıya sahip olmalarına (uzun bacaklar, sarı/kumral saç, mavi/renkli gözler vb) rağmen gacalların çoğunun esmer/siyah saçlı ve kısa boylu olmalarıdır.
    çingeneler ve pomaklarla herhangi bir ilgileri yoktur.
  • gacalların kökü 8.yyde hazar denizinin kuzeyinden balkanlara gelen peçenek türklerine dayanır. inanmayan bulgar tarihçilerin araştırmalarına bakabilir. evliya çelebi seyahatnamesinde gacallara çıtak dendiğini yazar
  • trakyadaki yerli halka gacal denir. genelde hali vakti yerindedir gacalların. ayrıca pek bi koca kafalıdır bu gacallar, elinizde belge olsa bile kolay kolay ikna edemezsiniz. köylerde mahalleler ikiye ayrılır, gacal mahallesi ve macır mahallesi. bide pomaklar vardır ama onların köyleri tamamen ayrıdır.
  • yunanca: gatzalos
    trakyali yunanlar tarafindan hakaret kabul edilen sozmus.
    ben bugun bunu gordum
  • trakyada en cok bilinen 5 boydan biridir

    (bkz: pomak)
    (bkz: gacal)
    (bkz: amica)
    (bkz: muhacir)
    (bkz: karabacak)

    özel ekleme

    (bkz: dağlılar)
  • keşan ve civarında çokturlar.
  • yunanistanda cingenelerin (hristiyan-musluman) cingene olmayanlardan bahsedis sekli. cingene olmayan kisi ister turk olsun ister yunan ister arnavut gacaldir.
    bati trakyada bu duruma istisna pomaklardir. cingenelere gore pomaklar pomaktir. gacal degildir.

    kaynak: silak yasar
    (bkz: kalkanca)
    (bkz: silak)
hesabın var mı? giriş yap