• yetmişlerin sonlarında sinemalarda gösterilen, başrollerinde cüneyt arkın vebaki tamer'in olduğu ve insanların şoven hislerini tahrik eden bir film.

    türk siyasi hayatında yer almasına sebep olan olay maraş katliamıdır. bu film maraş'ta da gösterime girmiş. salonu anlı şanlı faşolar hınca hınç doldurmuş. tam o sırada sinemada bomba patlamaz mı? birden kitle galeyana gelmiş ve "bu allahsız goministlerle, kızılbaşların işidir" diye şehirdeki solculara ve alevilere girişmişler.

    aslında olayın tam bir provokasyon olduğu sonradan anlaşıldı. bombayı namlı ülkücülerden ökkeş kenger'in patlattığı iddia edildi. bir numaralı sanık olarak yargılandı. (bkz: okkeş kenger)
  • dakikalarin saatler gibi gectigi, hatta zaman zaman hic gecmedigi hissini verdigi gecelerde, gunesin dogmasindan bir parca medet uman* kisinin icinden yuz kere gecirdigi soru... bu soruyu genelde baskasina soramazsiniz...
  • simdi adini hatirlamadigim bir gezegenin tan vakti gorulebildigini simdi adini hatirlamadigim bir ansiklopediden okudugumda uykusuz geceler boyu anneme sordugum soru. simdi büyüdük, sorunun daha cok sembolik tarziyla ilgilenir olduk ve artik gezegenlerin ciplak gozle anca yildizlar gibi noktasal bir isik olarak gorulebilecegini biliyoruz, maalesef
  • uzun süredir bekleyen, bir şeyler bekleyen insanın sabrının tükenmeye yüz tuttuğu anlarda sarf edebileceği milyar farklı cümleden biri. örnek kullanımı şöyledir:

    - güneş ne zaman doğacak hamdi abi?
    - güzel günler göreceğiz necmi... sabret...

    cevap repliğini verecek insan ortalıkta olmadığında ise delirmek tahmin ettiğinizden daha kolay olacaktır.
  • kırmızı kitap'ın kahramanlarının bir türlü cevabını bulamadığı soru..
  • fotoğraf çekmek için güneşin ilk ışıklarını bekleyen, beklerken de yapacak hiçbir şey bulamayan ve sıkıntıdan artık kendi kendine konuşmaya başlayan sabırsız kişi sorusu..
  • film kırım türklerinin sovyetlere karşı direnişi * hakkındaydı. yayınlandığı dönem gösterildiği sinemalar mhp'nin gövde gösterisine sahne olurdu. filmden sonra dakikalarca sloganlar atılırdı. filmin türkiye tarihindeki önemli yeri için ise; (bkz: kahramanmaras olaylari)
  • ellerde geceden kalan içkiler, hala devam eden ama hızı azalmıs bi muhabbet ceviren guzel bi grup olarak oturmakta iken bi adet doğa sevgisi oranı yuksek sahsiyetten cıkar bu cumle, akabinde de "abi kaçırmayalım bak burdan harika gozukur simdi...ama dogu ne tarafta acaba yaw?" diye devam eder. arkasından insanlar kıpırdanır, yön tahmin ederler, "tamam dur şimdi unutmayalım o zaman hava aydınlanırken bakalım" denir, sonra bu kıpırdanmaların etkisiyle uykusu açılmış bünyeler yine muhabbete sarar ve o gunesin dogusu mutlaka kacırılır. fark edildiginde de uzerine yeni acılmıs bir sabah birası icilir...
  • yetmi$li yılların sonlarında daha cok sag kesim tarafından ragbet gormu$ ve kırım turklerinin hikayesini anlatan cuneyt arkın filmidir..aslında film,tum diger turk filmleri gibi basit ve yetersizdir..yalnızca digerlerinden farklı olarak hassas degerlerin uzerine uzerine gitmeleri ve adeta tribunlere oynamasıdır o kadar..filmi bu kadar bahsedilebilir kılan niteligi ise,yanılmıyorsam 16 aralik 1978 tarihinde kahramanmara$ cicek sinemasında gosterildikten sonra mara$ olaylarının fitilini ate$lemesidir..o tarihte cicek sinemasında filmi izleyenlerin tamamı yine ulkucu kesimdir..filmin ilk yarısı bittikten sonra buyuk bir gurultu kopar,ortada kısa sureli bir arbede ya$anır..ses bombası atılmı$tır..galeyana gelen izleyiciler bunun planlı bir saldırı olabilecegi uzerinde dururlar..hemen sonrasında izleyicilerden biri -okkes sendiller- sinemadan cıkarak telefonla bir yerleri arayarak komunistlerin sinemayı bombaladıklarını soyleyerek yardım istemi$tir..oyleki zamanın gazetecilerinden gungor gonulta$ dahi ba$lık olarak "ilk kıvılcım sinemaya atılan bir bomba oldu" $eklinde man$et atmı$lardır..
    turkiye'nin siyasi hayatında dolaylı olsada,i$te boyle de onemli bir yeri vardır bu filmin..
hesabın var mı? giriş yap