• kanser türevi bir hastalık.lenf bezlerinde ortaya çıkar.non-hodgkin diye tabir edilen türde kurtulma şansı yok denecek kadar azdır.bu hastalıktada diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir.tedavisi kemoterapi ve radyoterapi ile mümkündür.
  • kötü huylu lenfomaların % 20 sini oluşturur. 20-40 yaşları arasında sık görülür. daha çok lenf bezlerinde ortaya çıkar. başlangıçta tipik olarak lenf bezlerinde ağrısız şişlik , ateş, terleme kaşıntı ve kilo kaybı başlıca belirtilerdir.

    lenf düğümlerini tuttağu için akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi, karın ultrasonu, kemik iliği biyopsisi ve lenf bezi biyopsisi yanında fizik muayene ile tanı ve yaygınlığı saptanarak tedavisine karar verilir. tedavisi hastalığı evresine göre yapılmakta olup erken evrelerde radyoterapi ile kür sağlarnabilir.daha ileri evrelerde kemoterapi ile kombine edilerek tedavi edilir. *
  • geçirdiğim operasyon sonrasında oluşacak nöbetleri engellemek için kullandığım/kullanmak zorunda olduğum ilacın yan etkilerinden biri
  • hodgkin, iyi huylu bir beze kanseridir.. erken teşhis çok önemlidir. belirtilerden hiç biri olmasa da aniden"metin olun kansersiniz" diyebilirler. tedaviyle tamamen iyileşebilir. tedavi süreci biras sorunlu olabilir hayattan biraz uzak kalırsınız..aileniz ve arkadaşlarınız yanınızdaysa, tedavi süresinde şanslısınızdır. tedavi bittiğinde ise bambaşka biri olursunuz.. iidir, hoş bi deneyimdir. :) sürekli gülünmelidir, neye olduğu hiç önemli değil:)
  • bir lenfoma turu diye gecse de, artik kabul edilen kendi basina bir hastalik oldugudur, prognozu cok iyidir, yuzde doksanlara varan tedavi basarilari vardir. genlede kendini lenf bezlerinin sismesiyle gosterir*, ates, gece terlemesi, kilo kaybi gibi b semptomlari eslik edebilir. tanisi len f bezi biyopsisi ile konur, reed sternberg hucrelerinin gorulmesi kesin taniya degilse bile muhtemel tanilara yaklastirir. bimodal dagilim gosteriri, bir pikini cocukluk caginda diger pikini orta yaslarda yapar. tedavisi kemoterapi ve radyoterapidir.
  • genelde boyunda veya köprücük kemiğinin hemen üzerinde oluşan ağrısız şişliklerle kendini gösteren kanser türevi bir hastalık. hatta bunun öncesinde arka arkaya nedensiz gripler, soğuk algınlıkları benzeri şikayetlerle doktora gitmiş olabilirsiniz ` : kendimden biliyorum` şişlikten sonra da gece terlemeleri beliriverir bünyede. hodgkin olmayan ` : non-hodgkin` lenfomadan daha hafif bir hastalıktır. tedavi başarısı oranı çok yüksektir. kanser türevi hastalıkların en hafiflerindendir diyebiliriz efenimm..
  • atipik lenfoid hücrelerin (red sternberg hücreleri) neoplastik proliferasyonudur.
    sıklıkla başlangıçta boyunda şişlik görülür( servikal lenf düğümlerinin büyümesine bağlı olarak) şişlik bazen tek bulgu olabilir. bu büyümüs düğümler ağrısız,non-süpüratif,discrete ve inflamatuar düğümlerden çok daha büyüktür..

    söz konusu hastalık 4 ana evrede incelenir;
    stage i : hastalık sadece bir düğüm grubunu tutar
    stage ii: hastalık diaframın aynı tarafında birden fazla lenf düğümünü tutar
    stage iii: hastalık diaframın her iki tarafındaki grupları veya dalağı tutar
    stage iv: düğüm tutulumu var/yokken,bir yada daha fazla ekstra nodal tutulum gözlenir(karaciğer ,kemik iliği )
  • non hodgkin lenfomaya göre daha az rastlanır. hodgkin's hastalığıda denir. belirtileri:
    nedeni açıklanamayan ateş,
    boyun, koltuklatı ve ya kasıklarda ağrısız şişlikler
    kilo kaybı
    gece terlemesi
    kaşıntı şeklindedir
    15-35yaş arası ve 55 yaş üzerinde ve erkeklerde daha sık rastlanır. tanı için biyopsi, evreleme içinse tomografi gibi görüntüleme teknikleri ve kan tahlillerine başvurulur.
  • başka başlıkların da altına linki verebilirdim ama bunun altında çok daha anlamlı olacağını düşündüm. buyrunuz okuyunuz efenim: http://www.ntvmsnbc.com/id/24991641/
hesabın var mı? giriş yap