• koy islerinden anlayan, bilgili insanlar yetistiren, zamanla kominist yetistiriyorlar diyerek kapatilan okullar, buyuk hasan ali yucel projesi.
  • yüzyılın belki de tüm dünyadaki en büyük eğitim reformu. usta-çırak ilişkisi ile oluşturulan bir zanaat eğitimi yanında 1930'larda bütün ülkelerde ancak üniversitelerde okutulan yazarları, lisedeki çocuklara öğretebilen bir teorik eğitim. köy çocuklarına bu derece iyi eğitim vermekle hem toprak reformunun hem de eğitim reformunun bir arada yapılmasının en önemli adımı olan bu okullara adnan menderes yönetimi son vermiştir
  • dogu batı arasındaki eğitim eşitsizligini ortadan kaldırabilecek bi sistemdi,ayrıca köy öğretmenleride yetiştiriliyodu
  • köy enstitülerinden çıkan gençler tekrar köylerine dönüp herşeyi bilen adam olurlar..
    en az bir enstrüman çalarlar; marangozluktan, inşaattan, tarımdan, edebiyattan, bilimden, bölgesine göre denizcilikten, seracılıktan, kümesçilikten, meracılıktan anlarlar.
  • turkiyeye ozgu, turkiyenin buldugu ve hatta yabanci egitim arastirmalarindan orjinal bir ornek olarak gosterilen devrim reformlarindan biri
  • başbkan olursam yapacağım ilk icraat.
  • türkiye'de yeni bir nesil yetiştirebilmek için atılan ilk adım...sanayi devriminin temeli uzmanlaşma olsa da unutulmaması gereken nokta ilk adımda herkes herşeyi biraz bileceği; uzmanlaşmanın ise daha sonra başlayabileceğidir...ancak menderes'in (oğlunu da sevmem) ve sonrasında demirel'in müthiş becerileri ile toplumun hafızasından dahi silindiler.
  • hasan ali yucel ile birlikte projenin en önemli isimlerinden biri de ismail hakkı tonguç'tur.
  • sagduyulu, sanati bilen, akli ba$inda, ozgurlukcu, vatan sevgisiyle dolu ilerici gencler yeti$tiren kurumlardi. gogol piyeslerinin oynandigi, merdivenlerinde kemanlarin calindigi, shakespeare eserlerinin duvarlarinda yankilandigi egitim yuvalariydi...

    koy enstituleri yoluyla sinif ayriliklari egitim yoluyla ortadan kaldirilacakti. koylerde vasifli insanlar yeti$ecek, uretim artacak, koylu milletin efendisi olarak kalacakti.

    cumhuriyet devrimlerinin en buyuk zaferlerinden biri olan koy enstitulerini, akillara durgunluk veren cahilligiyle menderes yonetimi yok etmi$tir.. "komunist yeti$tiriyor, turk du$mani yeti$tiriyor" gibi hicbir gerceklik payi ta$imayan, tarti$ilmasi bile soz konusu olamayacak gerekceler ortaya atarak bu buyuk egitim seferberligini, bu buyuk devrimi kendilerince yok etmeyi ba$armi$lardir.

    ve kapatili$in ardindan fethi tevetoglu, engin ardic gibi kimseler, enstitulere agza alinmayacak suclamalar getirmi$lerdir. bir donem, star televizyonunun seviyesiz haber bulteninden sonra cikip yorum yapmi$ligi da olan engin ardic $oyle diyor:

    "‘enstitüler komünist yuvasıdır’. bre ne komünisti, nerede o duzey? enstitüler bal gibi kelek karpuz sergisi. gazi egitim taponlarıyla ismail hakki tonguc hayrani tifillarin yonetiminde kel, uyuz, sıtmalı, bagirsak solucanlı koylu cocuklari.”

    karalamak, unutturmak, yok etmek isteyen gerici guclerin kar$isinda anitla$mi$ olan koy enstitusu, cumhuriyet kitabinin asla silinemeyecek $erefli bir sayfasidir.
  • türkiye tarihinde gerçekleştirilmiş en kusursuz, en umut veren eğitim projesi.

    köy enstitüleri, milli eğitim bakanlığı verilerine göre, 1946'ya kadar köylerdeki öğretmen açığını kapatan 16.400 kadın ve erkek öğretmen ile 7300 sağlık memuru ve 8756 eğitmen yetiştirmiştir. mehmet başaran, talip apaydın, fakir baykurt ve mahmut makal gibi pek çok yazar ve aydın köy enstitüsü mezunudur.

    orhan veli'nin ağzından (aşık veysel'in de saz öğretmenliği yaptığı arifiye köy enstitüsü) bu efsane okullara bir selam uçuralım:

    arifiye!
    şoför durdu, enstitü mektebi, dedi.
    süleyman edip bey müdürün adı.
    bir yol da burada duralım;
    ellerinde nasır, yüzlerinde nur,
    yarına ümitle yürüyenlere
    bir selam uçuralım.
hesabın var mı? giriş yap