• akademik dunyada evrensel bilime katki yaptiginizi bunlarla gosterirsiniz. baska ne yapzaniz para etmez. sistem soyle isler. siz bilimsel bulusunuzla ya da gelistirdiginiz seyle ilgili bir makale yazarsiniz bunu iligili bir journal'a gonderirsiniz. bu journal editorlerinden bir tanesi sizin makalenizi alir soyle bir bakar, gozu biraz tutuyorsa, sizin yazdiniginiz konuda uzman olmasi beklenen iki ve daha fazla referee bulur. sizin makaleyi bu refereeler okurlar, ya istemezuk derler, ya da surasini burasini duzeltsin yayinlayalim derler. sonra editor size referee'nin raporlarini gonderir. siz duzeltirsiniz. tekrar referee'lere gider ve ya gitmez sonra hersey guzelse dergide yayinlanmak icin siraya girer. bu process ortalama bir bucuk sene surer.
  • (bkz: impact factor)
  • omur torpusu. reviewerlar tarafindan kontrol edilen makaleniz ya kabul edilir, ya minor changes ile geri doner ya major changes ile geri doner ya da reddedilir. ben direkt kabul alabilecek bir makale yazamayacagimdan minor changes ve major changes'den bahsedeyim. major changes verilen makale sahibi ya makalesini geri cekip baska bir journal'a yukler ya da verilen surede makalesinde verilen yorumlara gore buyuk degisimler yapar. bunun karsiliginda da makalesini kontrol edenlere yaptigi degisiklikleri tek tek aciklayan bir mektup yazar. yapilan her yoruma bir cevap yazmasi, makalesinde degisikligi nerede yaptigini gostermesi gerekir. yani major changes cok istir. her alanda ayni degildir buyuk ihtimalle, ama benim alanimda reviewerlara gonderilen mektup 50 sayfadan fazla yaziliyor. makale kac sayfa ki 50 sayfalik 60 sayfalik cevap yaziyorsun diyebilirsiniz. bilmiyorum, biz labimizda boyle gorduk. bu kadar sayfayi gercekten okuyan var mi onu da bilmiyorum. benim onume gelse tez yazmis diye gulerim. sanirim herkesin esas hedefi minor changes. minor changes'de yazim hatalarini duzelt falan denir. daha az gun verilir. bir de bu makaleler kabul edilirse yayinlansin diye 1000 dolar odeniyor. bu journal isini hic aklim almiyor gercekten. ilerde profesor olmak istemeyen biri niye journala yazsin bilmiyorum.

    edit: birkac mesaj geldiginden editliyorum. cevap icin 10 gun verdiler, ama yeni deney yapmamiz da istendiginden 10 daha istedik ve yeni manuscript ve cevap mektubunu 20 gunde yukledik. ben 1000 dolar vericez zannediyordum, invoice'da 1800 frank yaziyor. ıkinci yuklememizin ardindan bir reviewer detayli duzenleyin dedi. makalemizin yazarlarindan biri native speaker olmasina ragmen sirf cevap olsun diye bir ajansa verdik. bir haftaya proof reading yapilip geldi, sertifikatasini da yukledik. bu da 500 dolar tuttu. onda da aslinda 5 gun vermislerdi, ama ajans 1 hafta isteyince yine uzatma istedik. bugun resmi kabulu geldi. bu isleme hizi journal'a gore degisiyor. farkli journallar review sonrasi yazarlara bir ay ya da uc ay da verebiliyor. buyuk ihtimalle o journallarda yayin yapmak biraz daha uzun suruyordur. journal secerken bunu da goz onunde bulundurmak gerekiyor. en iyisi deneyimli birilerine sormak. bahsettigim journali 3 aya cevap verdiklerinden ve istenen impact factoru tutturdugundan sectik. labimdan arkadasim icin baska bir journal submissioni neredeyse bir sene surdu. baska bir alandan bir arkadasim makalesini benden birkac ay once yukledi ve hala ilk reviewi bile gelmedi. bu arada benim 2 reviewerim vardi cevabim 52 sayfaydi. arkadasiminki 3 reviewer, baska bir journal ve 64 sayfalik cevapti. bu kadar ne yazdin derseniz ilk reviewer iki yeni deney istedi, ikincisinin yorumlari ayni seyi yapan iki insanin sohbeti gibiydi ve cok detayliydi. elbette reviewerlar kim bilmiyorum, ama ikincisinin kim oldugundan neredeyse eminim.
hesabın var mı? giriş yap