• windows vista'da admin yetkisi gerektiren i$ler icin admin olsaniz bile once size bir dani$masini saglayan boylece adminken yanli$likla virus turu programlar cali$tirsaniz bile size haber vermeden bula$malarina engel olan bir mekanizma.

    "control panel -> user accounts -> turn user account control on or off" secenegiyle tamamen kapatilabilir.
  • windows vista'nin en cok ele$tirilen ve akilli davranmadigi icin yerden yere vurulan ozelligi. eger ne yaptiginizi bildiginizi dusunuyorsaniz ilk boot'ta gidin kapatin.
  • uac* de onay ekranı iki türlüdür.

    -onay istemcisi (consent prompt)
    -kimlik doğrulama istemcisi - kdi (credential prompt)

    onay istemcisi, "ne yaptığının farkında mısın?","kendinde misin?" ,"yapmak istediğin şeyin gerçekten bu olduğuna emin misin?" tadında sorular soran bir onay mekanizmasıdır. açılan istemci penceresinin rengi, açılan uygulamanın tehlike değerine göre belirlenir. dikkatsiz kullanıcılara veya yöneticilere yaptığı her hareketi düşünerek yapma alışkanlığı kazandırabileceği gibi xp ye alışmış bünyelere "ne soruyon her şeyi, ben aptalmıyım a.ına koyim " duygusunu da aşılayabilir. normaldir, düzeltilebilir sırf buna gıcık oldum diye vista yı kaldırmaya değmez zira donanımınız da uygunsa zaman içerisinde gayet keyifli kullanımlar sunacaktır size vista.

    kdi'ye gelecek olursak; kdi, john locke'a "don't you say what i can not to do" dedirten adamdır bi yerde. esasen yetkilendirme ağacındaki konumunuzun o uygulamayla ilgili işlem yapmanıza olanak verip vermediğine göre kendini gösteren bir uyarı modudur. xp ye alışan adama zor gelir her şeye şifre girmek ama linux kullanıcıları bu sorgulamayı sanki adları sorulmuş da ona cevap veriyorlarmış rahatlığında yanıtlarlar. çünkü linux, en baştan beri, değişken yetkiye sahip çok kullanıcılı bir platform olarak kurulmuştur. bu noktada windows vista nın en sık eleştirilen "iki ondan bir bundan koyuyosun oluyo*" yönüne bi katkı yapalım: linux ta canınız admince işler çektiğinde su* yazınca taktığınız kral tacını artık vista da da oturum kapatmadan takabiliyorsunuz.her hangi bir uygulamayı yönetici modunda açmak için sağ tıklayıp "run as administrator" demek yeterli artık. ama yine de "su" nun verdiği o tarif etmesi güç egemenlik hissini veremiyor, alışmak lazım.

    istemcilere dönecek olursak;group policy yardımıyla kime nerde uyarı verileceğini düzenleyebiliyorsunuz.yönetici modunda iken çalıştır'a gpedit.msc yazarak group policy a girilip computer configuration > windows settings > security settings > local policies > security options altındaki maddelerin değerini değiştirerek vistanızla aranızdaki husumeti giderebilirsiniz.
  • kullanıcıyı aptal yerine koyan vista özelliği, bilgisayarınızı temiz bir şekilde kullanmayı biliyorsanız ve yıllarca antivirus kullanmadan virus bulaştırmamışsanız (ben yaptım bunu evet) kapatılıp bi daha açılmaması farzdır.
  • bu özelliği açık tutmak ama sinir krizi geçirmek istemeyenler için (eğer varsa dünya üzerinde.) tweakuac adlı 80 kb'lık freeware bir program ile, yönetici hesabı üzerindeyken driver / program yükleme gibi işlemler için "geçici olarak" herhangi bir restart gerektirmeden kapatılabilen sistem.

    ayrıca, ekran donduğunda tamamen farklı bir masaüstüne (session 0) geçiş yapıp, ekran görüntüsünün bir resmini çekip ekranı karartır. bu secure desktop denen zımbırtıda, print screen bile çalışmaz. bu özellik gpedit.msc den windows ayarları -> güvenlik ayarları -> yerel ilkeler -> güvenlik seçenekleri -> kullanıcı hesap denetimi: yükseltme isterken güvenli masaüstüne geç seçeneğinden iptal edilebilir, uyarılara aero havası katılıp aynı anda video izlenebilir.
  • vista'nin manyakliga varan calistirayim mi, emin misin, bak calistiriyorum gibi ardi arkasi kesilmeyen sorularinin kokten cozumunu sunan sey.
    kullanici hesaplari > kullanici hesabi denetimini ac veya kapat > tek checkbox in secili olmasini kaldirip muradiniza eriyorsunuz efendim. ondan sonra da hic bir sey sormuyor, gozunu kapiyor isini yapiyor.
  • windows 7'deki versiyonunda uyarı seviyeleri değiştirilebilen, varsayılan seviyede bile windows vista'dakinden çok daha az can sıkıcı olan windows özelliği.
  • microsoft'un ürün müdürü david cross'un uac hakkındaki açıklaması:

    "the reason we put uac into the platform was to annoy users. i'm serious," remarked cross.
    ("bu işletim sistemine uac'ı kullanıcıları kızdırmak için koyduk. ciddiyim.")

    http://www.dailytech.com/…oy users/article11464.htm

    *konuşmanın işime gelen kısmını alınca böyle bir sonuç çıktı. *
  • uac'nin çalışırken niye ekranı kararttığı yaygın olarak soruluyor. bu aslında güvenlik amaçlı teknik bir zorunluluktan kaynaklanıyor. çünkü uac sorusunun gösterildiği kutu ekrana "session 0" ya da "null session" adı verilen "sistem kullanıcısı" oturumunda gösteriliyor. bunu başka bir kullanıcının masaüstü gibi düşünün. farklı oturumda olması sayesinde çalışan kötü niyetli bir uygulama pencereye "yes'e tıkla" mesajı gönderemiyor. böylece yes'e kullanıcının tıklaması garantileniyor.

    ama farklı oturumda olduğundan kullanıcının kendi masaüstü gösterilemiyor. o yüzden masaüstünün fotoğrafı çekilip uac kutusunun altına basılıyor. ama karartılmadan basılırsa "dur bunlara tıklayıp etkileşimde bulunabilirim sanki" mesajı vereceğinden de karartma uygulanıyor. kullanıcıya "arka taraf tıklanabilir değil" mesajı veriliyor. uac ekrana çıkarkenki yavaşlık da bu komple farklı kullanıcı oturumuna geçiş olmasından kaynaklanıyor.

    bu ayarlardan kapatıldığında ise daha güvensiz olan aynı kullanıcı oturumunda uac sorusu soruluyor. ama o esnada masaüstüyle etkileşime devam edilebiliyor.
  • registry'den hkey_local_machıne\software\microsoft\windows\currentversion\policies\system\enablelua 'nin 0 yapılması ile kaldırılabilir.
hesabın var mı? giriş yap