• [ "22 temmuz 2007 genel secim sonuclari" hakkinda kafamdaki tanim veya verebilecegim ornek, bir hukuk devletindeki normal demokrasi şartları ve pi 3 alınarak girilmiştir.]

    akp'nin yine tek başına iktidar olacağı, chp'nin bir önceki seçimdeki kadar oy alabileceği, mhp'nin her halükârda sürpriz bir sonuç elde edeceği, demokrat parti'nin ise hem muhtıranın hem de ittifak teşebbüsü fiyaskosunun sonucu olarak barajı aşamayacağı seçim.

    chp ile dsp'nin birleşmesi veya seçim ittifakı yapması ise bir önceki seçime göre sonucu yine değiştirmeyecektir. dsp'nin baraj altındaki oyları ancak ve ancak chp'nin muhalefet partisiyken kaybetmeyi başardığı oylara tekabül eder.

    demokrat parti'ni büyük ihtimalle barajı geçemeyecektir. dyp büyük ihtimalle barajı geçebilecekti, muhtıra bu ihtimali düşürdü. ittifak yapılabilseydi, oyu yok denecek kadar az olan anavatan ise ancak bu farkı kapatabilirdi. ancak ittifak teşebbüsünün bir fiyaskoyla sonuçlanması iki partinin de barajı geçebilme ihtimalini tamamen ortadan kaldırdı.

    mhp faktörüne gelince: mhp'nin muhafazakar tabanı, dsp-mhp-anap koalisyonu dönemindeki icraatlardan ötürü halen kırgın durumdadır. anap ve dyp birleşebilseydi, artan milliyetçi eğilime ait mhp oyları ise birleşmenin verdiği ümitle ancak benzer siyasi çizgideki mehmet ağar'a, demokrat parti'ye gidecek ve mhp kesin biçimde baraj altında kalacaktı.
    bugün ise genç parti'nin kazandığı oylar mhp'nin kaybettiği oylar anlamına gelmektedir. üstelik, olurdu da yüce divan mhp'li eski bakan koray aydın'ın yolsuzluk iddialarından yargılanmasını tamamlayıp ve mahkumiyete hükmetseydi, mhp biraz daha oy kaybedebilirdi.
    sonuç itibariyle mhp'nin barajı aşması da baraj altında kalması da bir sürpriz olacaktır. dolayısıyla, mhp'nin tam çizgide kalacağını belirtebiliriz.

    artı-eksi 2 puan kadar oynayacak yüzdelerle tahminde bulunursak:

    1. akp: %38 küsur (ve belki de daha yüksek)
    2. chp: %18 küsur
    ---
    3. mhp: %9,8 gibi... (bir veya belki iki puan alarak barajı aşabilir)
    4. ve barajı geçemeyen diğerleri...

    [bu değerlendirme, dünyadan habersiz bir şekilde siyasi gerçeği sadece kendi çevresinden ibaret sanmayan, yaşadığı ve ülkenin ancak %0,5'ini temsil eden küçük cemiyeti seçim sonuçlarının aynası zannetmeyen, miting kalabalıklarıyla tatmin olmamayı tercih ederek gerçekleri görmeye çalışan bir seçim sonucu tahminidir.

    (üstelik bu değerlendirme, bir siyasi parti olan akp'nin seçim mitinglerini herhangi bir siyasi partiyle ilgisi olmayan, seçim mitingi kategorisinde bulunmayan cumhuriyet mitingleri ile karşılaştırarak, birbiri ile alakası bulunmayan iki unsurun kıyaslanamayacağı şeklindeki en temel mantık kuralını hiç sayarak tatmin olmayı tercih etmeyen bir bakış açısıyla yapılmıştır.)

    aynı şekilde, 2007 cumhurbaşkanlığı seçimi için daha 2005 yılında, "tayyip erdoğan'ın aday olmayacağına adım gibi eminim" demiştim. (bkz: 2007 cumhurbaşkanlığı seçimi/@letter soul) ama bu entry nedense zamanının ötesine gönderilmişti, halen orada. siz gelin, chp'nin bile son ana kadar benim 2005'te yaptığım tahmini yakalayamadığını hesaba katarak, siyasetten anlamayanların birleşmelerinden, ittifaklardan pek medet ummayın.]
  • henüz tahmin yapmak icin erken olan sonuçlardır. daha sonra editlemek kaydı ile ve zamanın ötesine geçmeyi göze alarak kendimce oy oranları hakkında bir yorum yapmak istiyorum. tamamen subjektiftir ve hiçbir araştırmaya dayanmamaktadır.

    parti bazlı tahminler:

    1- akp: kim ne derse desin kesinlikle oy kaybedecektir. özellikle dyp-anap birleşmesinden sonra oluşan dp, akp ile büyük ölçüde aynı seçmen havuzundan beslenmektedir bu akp'nin oylarını eriten ilk etmendir. bunun yaninda akp iktidari milliyetci kesimden de 2002 seçimlerinde belli oranda bir oy almıştır bunu kaybedeceği de son derece açıktır. özellikle akp döneminde terör olaylarının neredeyse 90'lı yıllar düzeyine ulaşması, ısrarla türk kelimesinin kullanılmaması bunun yerine türkiyeli kavramının literatüre kazandırılması keza alt kimlik üst kimlik tartışmalarına önayak olunması bunun yanında ab ile müzakerelerde milliyetci kesimin kabullenemeyeceği tavizlerin verilmesi öyle ya da böyle bilinçli ya da bilinçsiz abdullah öcalana'a parti başkanının sayın diye hitap etmesi bir önceki seçimlerde akp'ye oy vermiş milliyetçi tandanslı seçmenin bir daha akp'ye oy vermeyeceğine işarettir. bunlar işin siyasi boyutudur bir de türkiye gibi ekonomisi gelişmekte olan ülkelerde iktidar daima bir sonraki seçimden oy kaybetmiş olarak çıkmaktadır. evet tek partili iktidarın belli avantajları olsa da çiftçinin durumu ortadadır fındık üreticilerinin yaptığı şiddet dozu yüksek eylemler ve meşhur "ananı da al git" diyaloğuna konu olan çiftçi sandığa anasını da alıp gideceğe benzemektedir. tabii öyle bir tablo çizdim ki sanki akp barajı geçemeyecek gibi algılanabilir ancak en kötü ihtimalle %15 civarında olan milli görüş tabanlı seçmen akp'nin en büyük dayanağıdır. bunun yanında alt kimlik üst kimlik tartışmaları ve başbakanın türk kelimesini kullanmaktan imtina etmesi evet belki milliyetci secmen oylarını kaybettirmiştir ancak kürt kökenli vatandaşlarımız tarafından olumlu karşılanmıştır ve bu da sandığa yansıyacaktır bütün bunlara ilaveten bekir coşkun'un tabiriyle "göbeğini kaşıyan adam" da sandığa gidecektir ve oyunu akp'ye verecektir. bir başka unsur da nur cemaati'nin(fethullan gülen) azımsanmayacak oyları da blok halinde akp'ye gidecektir. son olarak şunu da ekleyebilirim akp'ye geçen seçimlerde oy veren aşırı dinci seçmen akp'nin ab yanlısı politikaları düşünüldüğünde tekrar fazilet partisine yönelme eğilimindeydi ancak son cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve buna mukabil gerçekleştirilen cumhuriyet mitingleri bu açıdan akp'nin bu seçmenleri geri kazanmasında etkili oldu diyebilirim. çok mu yüklendik akp'ye? akp'li arkadaşlar kızmasınlar iktidara yüklenmek türk milletinin geleneğinde vardır. bütün bu veriler ışığında 22 temmuz seçimlerinde akp'nin alacağı oy %23-27dir.

    2- chp: bir kere baştan şunu söylemek lazım. chp atatürk'ün partisi değildir; atatürk'ün kurduğu partidir. baykal her fırsatta biz atatürk'ün partisiyiz diyor ama demezler mi adama yüce atatürk'ün partisi %20'mi oy alabiliyor... öncelikle cumhuriyetine sahip çık mitinglerinin chp'ye hayli yaradığını söyleyebilirim lakin bazı sol seçmenin baykal'a olan antipatisi de chp'nin handikapıdır. dsp genel başkanı zeki sezer'in chp'nin başında olması durumunda en kötü ihtimalle chp'nin oylarında %5'lik bir artış olabileceği kanısındayım. gelelim yorumlara öncelikle bu ana muhalefet döneminde chp inişli çıkışlı bir muhalif tavır izlemiştir bazen sosyal demokratlıkla hiç alakası olmasa da sırf muhalif olmak için muhalif olmuştur. yani halka bak nasıl muhalefet ediyorum demek istemiştir ve kanımca yanlış yapmıştır. chp için çok da birşey söylemeye gerek yok netice itibariyle onun da kemikleşmiş bir oyu var ve takribi %30-%35 civarında olan sol seçmenin oylarının da en büyük talibidir. baykal'ın olduğu yerde birleşme olmaz savından hareketle chp-dsp birleşmesini çok olası görmüyorum öyle olsa bile bu oylarda bir patlamaya sebebiyet verecek dozda bir birleşme olmaz kanaatindeyim. bunun yanında bağdat caddesi seçmeni diye tabir ettiğimiz(bölgesel olarak sınırlanmasın yaşam tarzı açısından söylüyorum) 80 sonrası depolitize olmuş genç seçmenin de oylarının büyük bölümü chp'ye gidecektir. bütün bu veriler ışığında 22 temmuz seçimlerinde chp'nin alacağı oy %17-20'dir.

    3- mhp: 2002 seçimlerinde en kötü dönemini yaşayan mhp %8'lik bir oy alarak bizlere kemikleşmiş seçmeninin oranını göstermiştir. kuşkusuz akp iktidarının en çok güçlendirdiği parti mhp'dir. yukarıda akp ile ilgili bölümde sıraladığım durumları bir daha yinelemek istemiyorum. özetle akp'nin stratejik bir hata yaparak milliyetci seçmeni karşısına alması bir önceki seçimlerde akp'ye oy veren mhp seçmeninin geri dönüşüne bizatihi zemin hazırlamıştır. zaten başbakan'ın ab ile müzakereler esnasında "bakın ben bu kadar taviz veriyorum ve ülkedemde milliyetçilik hızla yükseliyor" diyerek ab'yi müzakere tarihi vermeye zorlaması" yani dış politikada bu iç politika kozunu kullanması da söylediklerimi doğrular niteliktedir. aslında bu seçimlerden mhp çok daha güçlü de çıkabilir özellikle tuncay özkan'ın dillendirdiği "solcular chp'ye sağcılar mhp'ye oy versin" sloganı yüzer gezer oy tabakasının dikkatine sunulmuştur ancak dyp-anap birleşmesi bu seçmen sınıfının kafasını karıştırmıştır.açıkça söyleyebilirim ki, bu seçimde tahmin yapmakta en çok zorlandığım parti mhp'dir bütün bu veriler ışığında 22 temmuz seçimlerinde mhp'nin alacağı oy oranı %13-17'dir.

    4- dp: benim de katıldığım cumhuriyetine sahip çık mitinglerinin sağdaki en olumlu tezahürü dyp-anap birleşmesidir. bu kesinlikle iki parti açısından da yararlı olmuştur. özellikle barajı kıl payı geçip geçemeyeceği tartışılan dyp'nin bu birleşmeyi yapması mecliste dört parti olacağının sinyalini verir cinstendir. anap'ın ise barajı geçme ihtimalinin olmaması da kendi açısından birleşmeyi haklı kılmaktadır. he belki il teşkilatlarında koltuk kavgasından kaynaklanan bazı çatlak sesler çıkmaktadır fakat önemli olan halkın bu birleşmeye nasıl bakacağıdır. partinin demokrat parti adı altında kurulması ve ambleminin de kırmızı türkiye haritası üzerinde kırat olması son derece stratejik ve başarılı bir manevradır. kararsız merkez sağ seçmeninin "ulan bu seferde bunu deneyelim" düşüncesiyle hareket edebileceğini düşünmekteyim. yalnız mehmet ağar'ın bazı doğu illerimizdeki mitinglerinde yaptığı kürtçe konuşmalar ve "dağdan insinler düz ovada siyaset yapsınlar" cinsinden söylemleri kendisine sıcak bakan milliyetci seçmenin tavrını da değiştirmiştir bunu da belirtelim. bütün bu veriler ışığında dp'nin 22 temmuz seçmlerinde alacağı oy:%12-%17'dir.

    5- gp: genç parti enteresan bir parti eurovision'daki lordi grubu gibi bi bomba patlatır mı acaba diye düşünüyorum ama yok lan olmaz öyle bişey heralde diyorum. barajı geçemez.

    6- seçime bağımsız adaylar şeklinde girecek dep kökenli milletvekili adayları: çok tartışılan %10 barajına bulunan bir formüldür. ben bunu 99 seçimlerinden beri düşünüyordum niye böyle bir yol seçmiyorlar diyordum duyunca da "şerrefsizim benim aklıma gelmişti" dedim. siyasi görüş olarak sıcak bakmasam da bağımsız aday olarak girmek son derece mantıklı ve 25-30 milletvekili çıkartırlar ve grup kurarlar diye düşünüyorum. mecliste yemin töreninde leyla zana'nın kürtçe yemin etme girişimleri ve başta mhp sandalyelerinde olmak üzere diğer sağ partilerin de eşlik edeceği sıralara el vurma suretiyle gösterilecek tepkileri görür gibiyim hatta bir adım öteye giderek tayland meclisindeki meşhur kavgalardan da çıkabilir kanısındayım.

    7- bununların dışındaki partiler: barajı geçemez.

    bu yazılanların tamamen subjektif esaslar temel alınarak oluşturulduğunu ve herhangi bir seçmen eğilimini ölçen araştırmaya dayanmadığını sadece kendi tespitlerimden ibaret olduğunu ve gerekli şartlar oluşursa edit hakkımı saklı tuttuğumu bilgilerinize arz ederim.

    edit: türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal ortam düşünüldüğünde,artan terör olayları dikkate alındığında ve anap-dyp birleşmesi gerçekleşmediği göz önüne alındığında yukarıdaki entrynin güncelliğini kaybettiği açıktır. taşların yerine oturmasını müteakkip entry güncellenecektir şimdilik bir değişiklik yapılmamasının sebeb budur.

    sözlük kamuoyuna saygı ile duyurulur...
  • geçtiğimiz yerel seçimlerde dört buçuk milyon mükerrer oy kullanıldığı ortaya çıktıktan sonra anlaşılmıştır ki yine mükerremlerin belirleyeceği sonuçlardır.
  • dp'nin tahmin edilen kadar yüksek oy almayacağını düşündüğüm sonuçlar. barajı geçmesini bile sürpriz olarak addedebilirim.
  • türk halkının aziz nesinin savını bir kez daha haklı çıkaracağını düşündüğüm seçimin sonuçlarıdır.
  • konu üzerine, jp morgan chase' in , türkiye' de yatırım yapmak isteyen yatırımcılara (müşterilerine) yönelik analizlerini yayınladığı hadise. jp morgan ın tahmin ettiği 22 temmuz 2007 genel secim sonuclari ise şöyledir:

    - "akp’nin hâlâ yüzde 30 dolayında oy alabileceğini düşünüyoruz. bu da 550 üyeli parlamentoda 280-300 sandalye alması anlamına geliyor.

    - "yani akp parlamentodaki salt çoğunluğunu koruyabilecek. ancak seçim öncesi dönem artık daha büyük önem kazandı. bu durum, hükümet harcamalarında önümüzdeki birkaç ay için gevşemeler görülme olasılığını yükseltiyor.

    -" iki merkez sol parti chp ve dsp de ittifak kuruyor. buna göre dsp seçimlere katılmayacak ve 20-50 arasında dsp adayı chp listelerine girecek. bu yeni ittifakın yüzde 15-17 dolayında oy almasını bekliyoruz." - "dp, türkiye cumhuriyeti’nin ilk dönemlerinde kurulan ve askeri darbe ile yıkılan merkez sağ partisinin adıydı. bu nedenle dp adı özellikle yaşlı seçmenleri cezbedebilir. son anketlere göre dyp’nin destek oranı yüzde 12, anap’ınki ise yüzde 3 dolayında seyrediyor. yani yeni kurulan partinin oy potansiyeli yüzde 15-17 arasında olacak.

    - "aşırı milliyetçi mhp, yeni politik ortamda en büyük kaybeden konumunda görülüyor. ittifaklar da gözönünde bulundurulursa, yüzde 10 barajının altında kalma tehlikeleri var.

    kaynak: http://www.milliyet.com.tr/…/05/09/son/soneko04.asp
  • sonar ın yaptığı son araştırmaya göre;http://www.sonararastirma.com/index1.asp
  • hakkında bahis oynayacaklara tüyolarım; (akp ve chp için %4, diğerleri için %2 hata payıyla)

    - akp: %40
    - chp: %20
    - dp ve mhp barajın sınırından içeride veya dışarıda kalacaktır. yani %10 ar
    - bağımsızlar: %5 civarı ile yaklaşık 30 milletvekili.

    bunun dışında gp %5 gibi bir oranla barajın altında kalacaktır.

    bu durumda şöyle ihtimaller ortaya çıkmakta;
    a) dp, mhp meclise giremez, akp tek başına iktidar olur. hem de bu sefer 2/3 çoğunlugu kendi başına ya da bağımsızların desteği ile sağlar. erdoğan'ın gösterdiği kişi cumhurbaşkanı olur. bu yönetim şansını çok zorlarsa az bir ihtimal ama (allah muhafaza) darbeye kadar gidebilir.
    b) dp, mhp'den biri meclise girer. akp ile koalisyon oluşturur. iki partinin uzlaştığı bir aday cumhurbaşkanı olur.
    c) dp, mhp beraber meclise girer. akp biri ile hükümet kurmayı tercih eder. iki partinin uzlaştığı bir aday cumhurbaşkanı olur.
    d) dp, mhp beraber meclise girer. chp ile beraber hükümet kurulabiliyorlarsa kurarlar. üç ortakla hiç bir iş yürümediğinden 2 sene kavga gürültü geçiririz. ilk devalüasyondan sonra erken seçim yapılır.

    özet:

    banko kupon: akp lider, chp ikinci, bağımsızlar yeterince etkili değil, kullanılmış cem uzan'ın bu sefer donu da alınacak.
    belli olmaz kupon: dp ve mhp'nin barajı geçmesi
    sürpriz kupon: chp'nin iktidarda yer alması
    imkansız kupon: iyi yönetilen, istikrarlı türkiye

    düzenleme: ...ve son 30 güne girerken cem uzan arkadan sprinte kalkıyor... bakalım barajı geçebilecek mi?
hesabın var mı? giriş yap