• en temel insan haklarından biri olan ana dilde eğitim için yapılacak yürüyüştür.
  • katılamayacak arkadaşlar için tuttuğum ders notlarını fetikopi'ye bırakacağım yürüyüştür ama %70 devam zorunluluğu olduğundan katılmanızı tavsiye ediyorum.
  • sessiz kalmak istiyordum ama görünce dayanamıyorum, hayır bir görüşü savunabilirsin de; karşı görüşe de bok atıldı mı dayanamıyorum.
    önce tanımımızı verelim: itü'de bir şeylere engel olmak, doğru yolun bulunması için gerekli yürüyüş.

    arkadaşım sen eğitimini ingilizce alınca süper ingilizce konuşmuş olmuyorsun üzgünüm. ki itü gibi bir okul türkçe eğitimin kalesi gibi yıllarca buna direnmiştir. zorlamayla da olsa %30 ingilizce eğitime geçmiştir. ki ingilizceyi sen hazırlık bölümünde öğrenirsin. ardından 4 yıllık eğitimde derslerin (ki burda bir meslek eğitimden bahsediyoruz) ingilizce olması senin süper ingilizce konuşmanı sağlamaz. bir yıllık hazırlıktan sonra bile sen anlatılan ingilizceyi tam anlamayabilirsin. senin orda mesleki eğitimini tam alman mı önemlidir, yoksa bunu çat pat bir ingilizceyle yarım yamalak öğrenmen mi? ben elektrik mühendisiyim, elektrik makinaları gibi mesleğin en hayati dersini türkçe bile zor anlarsın, sen bana bu dersin ingilizce verilmesini savunuyorsun. anlatırsın dersi türkçe, haftada 3-4 saat de teknik ingilizce dersi koyarsın. hem mesleki terimlerin ingilizcelerini öğretir, hem de ingilizceyi ilerletirsin. bir de "zaten dersin yarısı ingilizce anlatılıyor" o kadar saçma bir argüman ki? bu mu senin dayanağın? itü'deki hıocalar ders ingilizceyse çatır çatır ingilizce anlatırlar dersi. şahsen yaşadım. itü gibi içinde gerçekten çok kaliteli emektar hocaları bulunduran bir okulun önce hoca kadrosunu değştirmen gerekecek. 55-60 yaşında inanılmaz mesleki birikime sahip hocalarına "üzgünüm ingilizce anlatacak kapasitede değilsiniz, güle güle" mi diyeceksiniz?
    daha 2 gün önce itü'den bir hocamla konuştum. rektörlük şimdilik bölümlere bırakmış %100 ingilizce eğitime geçme tercihlerini. bir bölüm başkanı aynen şu yorumu yapmış: "bölümler %100 ingilizce olmadığı için puanlarımız odtü ve boğaziçi'nin gerisinde kaldı. biz geçelim nasılsa bir şekilde yapılır. herkes çat pat biliyor ingilizceyi alışa alışa anlatırız."
    yani görüyorsunuz ki, sadece popülist bir yakalşımla okulun puanlarını yükseltmek amacı dışında hiçbir dolu argümanı olmadan alınan bir karar. mezunlar ingilizce bilmedikleri için yakınıyor olabilirler, ama inanın onlar da ingilizce hazırlık okumayı ve derslerini türkçe dinlemeyi seçerlerdi.
    aradaki farkı algılayın artık!!!!
  • eski bir mezun olarak katıldığım yürüyüş. ama burada problem itünün ingilizceye geçmesi filan değildir. problem türkiyede itünün (veya başka iyi eğitim veren okulların) yetiştirdiği kalitedede mühendise ihtiyacı olmamasıdır. itüyü kazanabilen bir öğrenci isterse çatır çatır ingilizce öğrenir. iş piyasasınada o ingilizceyle girer. iş başvurularında sen okulda ingilizce okumadın derseler de toefl ve benzeri belgeleri göstererek ingilizce seviyesini kanıtlayabilir. bu ülkede harbi mühendis aransa insanlar ingilizceden önce teknik bilginize bakarlardı ama öyle bir şeye bakan yok. çünkü çoğunluk gerçek mühendis aramıyor aradığı şey ingilizce bilen mühendis etiketi. elektrik mühendisliği gibi türkiyede çok geçen bir mühendislikten mezun olmama rağmen dönem arkadaşlarımın çoğunluğu gerçek mühendislik yapmıyor. çok azı gerçek anlamda ar-ge tarzı işler yapıyor. bir kısmı pazarlama, satış tarzı işeler yapıyor. bir kısmı başka meslekler yapıyor. iş piyasasında bir başka gerçekse iş yerindeki okul ekolüdür. itülüler çoğunlukta ise itülüler, odtülüler odtülüler boğaziçililir çoğunlukta ise boğaziçililier rahat iş bulur. malesef insanların okul tercihlerinde ingilizce eğitim veren okulları tercih etmeside, üniversite yönetiminin içinde olduğu paradokstur. çünkü iyi eğitim veriyorsanız bu eğitimi alabilecek öğrenciye de ihtiyacınız var. bence bu açmazı çözmenin bir yolu hazırlık okutup toefl, proficiency tarzı bir sertifikada yüksek puanı birinci sınıfa başlamak için şart tutmak ve okul bitiminde bu seviyeyi tekrar öğrenciden yeni sınav ile talep etmektir. son olarak mesleki düzgün kaynakların çoğunluğu ingilizce olduğu için öğrenci yabancı dili bilmek zorundadır hala öğrenmiyorsada zorunlu bırakılmalıdır. ama okul yönetiminin de paradokstan dolayı durumu zordur.
  • bastan yazayim, bir odtu'lu olarak bu eylemi destekliyorum. ama odtu'luler egitim dili turkce olsun diye eylem yaptiklarinda da bunun karsisindaki insanlardanim, nedenlerine gelelim.

    evet mesleki terimlerin ingilizce ogrenilmesi guzel ve turkce terimler uydurmaya calisip sacma sapan terimler kullanmak anlamsiz. bunlarin haftada 4 saat mesleki ingilizce dersiyle olmayacagi da acik. sen sadece o kelimeleri bilerek ingilizce konusamazsin, mesleki bir tartismaya giremezsin. yurtdisi acisindan, sahip olunan arastirma kaynaklari acisindan ingilizce olmazsa olmaz bir kavram. bunu bir dilden cok bir programlama dili gibi bir arac olarak dusunmek daha saglikli olacaktir, boylelikle aman tanrim bizi somurgelestiriyolar yanilgisina dusmezsiniz. hem zaten ingilizce bence dogru duzgun bir dil bile degil. turkce'yi sadece kullanan degil, uzerinde dusunerek konusan, kendi dilinden haberdar olan, ya da ispanyolca gibi her yonden tatmin edici bir dili ogrenen kisiler rahatlikla anlayabilir. ingilizce bir duyguyu bir kavrami tam olarak anlatmak icin dilbilgisi acisindan son derece yetersiz, o yuzden kelimelere siginiyorlar, bu kadar cok kelimelerinin olmasi da bundan.

    gelelim ingilizce egitime, insanlar kendi tercihlerine, kendi ogrenme ozelliklerine vs bakarak alacaklari egitime karar vermelidir. bogazici, odtu ya da itu gibi bir okulu kazanacak basaridaki ogrenciler de az cok kendi calisma ve ogrenme yontemlerini ogrenmistir bana gore. bu yuzden de ingilizce mi turkce mi sorusuna kendisi az cok cevap buabilir bence. ben bu ulkede bogazici, odtu ve itu olarak 3 tane lokomotif universite goruyorum. lutfen mesaj atip su okul bundan iyi tartismasina girmeyin, umrumda degil, bu benim kisisel gorusum. ve simdiye kadar odtuye gelip de egitim turkce olsun diyenleri hic anlamadim. cunku zaten elinde bir imkan varmis, sen odtu'de okumayi secmissin, bunun ingilizce oldugunu bilerek gelmisin, neden ingilizce egitim sana batiyo. odtu'ye giriyim de dilini bi turkce yapiyim diye gelmedin heralde. ve hep sunu dusundum, eger ingilizce egitim degil de turkce egitim istiyosan, bu senin icin bu kadar onemliyse, buyur itu'ye git. o da tas gibi universite, dedigim gibi bence turkiye'nin 3 lokomotif universitesinden biri. hic olmasa bile ogrencilerin bence bu sekilde bir secim hakki olmali. eger itu de sonuc olarak ingilizce egitime gecerse, anadilinde iyi bir egitim almak isteyen insanlarin onune ciddi bir set cekmis olacagiz. birakin itu turkce kalsin, turkiyenin en iyi universitesi olmayacaksa olmasin, ama kendi anadilinde egitim almak isteyenlere de kaliteli bir egitim alma sansi sunlmaya devam etsin.
  • itü'lü literatür tarayamasın, paper okuyamasın, ocw'den anlamasın, world class textbook lar yerine ne idüğü belirsiz şekilsiz-renksiz türkçe kitaplarla eğitim alsın, cahil kalsın yürüyüşü.
  • sacmadir. mesela sahsen ingilizce muhendislik egitimi almis olmam sonucu hicbir teknik terimin turkcesini bilmemek gibi bir sikinti icerisindeyim. evet hos degil ama neyse ki yaptigim isin ortak dili ingilizce ve fransizi da kambocyalisi da ingilizce versiyonlarini kullaniyor bu terimlerin.

    eger turkce ogrenmis olsaydim bunlarin ingilizce versiyonunda ayni sikintiyi cekecektim ve pratikte isimi yapamamam anlamina gelecekti. yaa, yaa.

    turkceyi kurtarirken guvenlik uyumlu kipe dikkat edin, oyle yuruyun.
  • sanırım boğaziçi üniversitesi ni bosphorus university olarak bilen arkadaşların katıldığı bir yürüyüş ya da kampanya, ya da dur, hede.
  • ici bos, mesnetsiz argumanlarla populist nedenlerle alindigi iddia edilen, turkce programlarin yaninda, fakultelerin istegine bagli olarak ingilizce program acma kararini protesto eden yuruyustur.

    http://www.itu.edu.tr/…-beb1-419d-8e58-7a66fbc1a44b
    bu rektorumuzun bir yazisidir, okusun insanlar da, mesnetsiz argumanlarini, rektorun argumanlariyla bir karsilastirsin. ortalikta dezenformasyon kol geziyor, itu ay ti yu olmasin deniyor, ataturkun geometri kitabi sembol olarak kullaniliyor. aferim, sanki okul birden amerikan misyoner okulu oldu. yapilan sey ,turkce programlarin yaninda , istege bagli %100 ingilizce pilot program.

    ben bir itu mezunuyum, su anda yurt disinda okuyorum. itu'de okurken, turkce derslerimi ingilizce kitaptan takip ettim. daha sonra kisisel nedenlerle ve ingilizceye olan sevgimden dolayi toefl'dan full alacak seviyeye geldim. benim icin ingilizcenin onemli oldugu asikar, ve bu seviyeye gelmeme neden olan itu'nun %30 ingilizcesi olmadi.

    amma velakin, isin uluslararasi isbirligi ve yabanci universitelerin itu'ye ogrenci/ogretim uyesi gondermesi olunca, bu argumanlara ben de katiliyorum. itu'ye yurt disindan yabanci ogrenciler davet edip , onlara yaz kursu organize etmis bir ekibin basi olarak, ingilizce ders verme konusundaki eksiklerimizi fazlasiyla tecrube etmis biriyim ve bu adimin itu'ye ve ulkemize faydali olacagina gonulden inaniyorum.

    entry'yi rektorumuzun sozleriyle bitirelim

    ...itü, dışarıda yansıtıldığı gibi tümüyle bir ingilizce eğitime geçmemektedir. durum halen uygulanmakta olan %30 ingilizcenin yanında talep eden bölümlerimize %100 ingilizce program açma olanağı da verilmesinden ibarettir. bu kararın alınmasındaki temel gerekçe ise itü'nün yurt dışı öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarından yeterince faydalanamamasıdır. şu ana kadar yurt dışına en fazla öğrenci gönderen üniversite olmamıza karşın, yurt dışından yeter sayıda yabancı öğrenci ve öğretim elemanı itü'ye getirilememiştir. dünya sıralamasında sürekli bir düşüş içerisindeyiz. bu düşüş uluslararası yayınlarda ve uluslararası işbirliği çerçevesinde alınan projelerde de açıkça görülmektedir. itü senatosu aldığı bu tarihi kararla, istenmeyen bu düşüşe "dur" demek için önemli bir adım atmıştır. elbette değişimler sancısız olmamaktadır....
hesabın var mı? giriş yap