• plaza hayati olarak konusursak turkiye'dekinden cok daha disiplinlidir. izin gunleri sayisi avrupa'ya gore da azdir. surekli dogumgunu-veda-hosgeldin partileri yapilmaz. insanlar isine genelde cok baglidir ve rekabetcidir.
  • (bkz: kompetisyon)
  • yemekhane olmaz, ofislerde illa bir mutfak olur ve o mutfak sebebiyle her gun 12-2 arasi agir yemek kokularina maruz kalirsiniz.

    dogumgunu, veda partileri herkes icin olur ama bunlar dunyanin en acinasi partileridir. herkes isinden biraz da olsa kacmak ve pasta yemek icin partinin yapildigi o toplanti odasina dolusur ama kimi zaman parti kimin icin yapilir farkinda bile olmazsiniz. mumlar uflenirken iki el cirpilir, sonra dogumgunu sahibi bir iki sey soyler, pastasini yiyen odadaki patrona isine bagli imaji vermek icin cekip gider, 15 dakikada hersey olup biter.

    bey/hanim olayi olmadigi icin patronunuza ilk ismiyle hitap etmek ilk baslarda acayip tuhaf gelse de alisirsiniz. koskoca sirketlerin ceo'suna 'hello jason' diye baslayan e-mailler atmak siradan gelir.

    elbette istisnalar olsa da herkes islerine cidden cok bagli ve disiplinlidir, mesai 9'da basliyorsa herkes isine 9'da baslar, ay dur kahvaltimi yapayim oh cayci teyze de geldi olayi yoktur.
  • burada isterse sirketin genel muduru olun, oglen yemeginizi evinizden getirdiginiz bir kaptan yiyebilirsiniz. kimse bu tip karizmalar pesinde kosmaz, ogle arasi sirket restoraninda 10 kisi yemek yiyorsa, mutfaktaki mikrodalgada 100 kisi evden getirdigi yemegi isitma sirasindadir.

    en buyuk amerikan geleneklerinden biridir benim icin (bkz: öğle yemeğini evden getirmek)
  • eğer vasıfsız olarak herhangi bir işe girmişseniz ananızı ağlatmaya yönelik bir hayattır.
  • büyük özel şirketlerde, bankalarda iş başarısına ek olarak manipülasyona dayalı insan ilişkileri, içten pazarlık, politika gibi çirkeflikler olmadan yükselinemeyen iş hayatıdır. devlet dairesi işiyse zaten herkes 'i just wanna go home' modunda olduğu için rahatsınızdır.
  • turkiye'de calisma hayatina cok benzer:

    büyük özel şirketlerde, bankalarda iş başarısına ek olarak manipülasyona dayalı insan ilişkileri, içten pazarlık, politika gibi çirkeflikler olmadan yükselinemeyen iş hayatıdır. devlet dairesi işiyse zaten herkes 'bitse de gitsek' modunda olduğu için rahatsınızdır.

    zoge: bunu kotuleyen kesin amerikan devlet memurudur
  • plazada, alisveris merkezinde, restoranda, cafede, benzincide veya nerde calisirsaniz calisin cevrenizde amerikalidan fazla diger ulke vatandaslarini gorebilirsiniz. hintli, cinli ve meksikalilarin basini cektigi buyuk bir gocmen kitlesi is hayatinin her alanina girmistir. ruslar ve turkler, abd'ye genelde egitim icin gittiginden is hayatinda cok fazla gorulmezler. avrupali da nadir olsa gorulur ama genelde ust pozisyonlarda. amerikalilar da bu duruma alistigindan insanlara genelde yabanci gozuyle bakmazlar.
  • calisanin yillik izin gunu sayisi dunyanin bircok ulkesine gore cok cok dusuktur. avrupali bir calisan, abd'li bir calisandan 20 gun fazla izin kullanir.

    saatlik ucret degil de aylik uzerinden calisanlar icin mesai ucreti yoktur. bir haftada 40 saat de calissaniz 80 saat de calissaniz maasiniz aynidir.
  • öğrenci vizesi ile gittiyseniz;

    - giriş ve çıkış saatleriniz irdelenir. hele sizden önce orada cingöz bir kişi çalışmışsa, hele hele bu kişi türk ise, büyük ihtimalle şirketi daha önce dolandırmayı başarmıştır. check-in ile giriş yaptıktan sonra ortada kaybolmuş ve sonra da check-out yaparak şirkete 1-2 saat takmıştır mesela.

    - partonunuz ya da üstünüz ne kadar arkadaş canlısı olsa da amerikalı'ların çoğu iş hayatında oldukça disiplinli insanlardır. örneğin bendeniz bir süreliğine taşımacılık işinde bulunmuştum, adamın teki hammallık işini öyle ciddi yapıyordu ki o anda dünyaya meteor çarpsa ilk düşüneceği şey ailesi yerine işi bitirememenin verdiği üzüntüyle nasıl baş edeceği olurdu.

    - son olarak, türkiye'de de var olan altın bir kural vardır; "özel sektör sana sadece hak ettiğin kadar ücret öder." siz amerika'da iseniz aslında bütün finansal sektörlerin en gelişmiş olduğu yerdesinizdir aslında; bu durumda da hak ettiğinizden daha fazla ücret almanız cidden zor gözükmekte, fazla cinlik yapmaya çalışmayın derim ben.
hesabın var mı? giriş yap