• (bkz: kendi dilinde ezana karşı olan ar*pçı)

    tepkiler üzerine edit.
  • inandıkları allah'ın kendilerine söylediği şeyleri anlayacağız diye korkan kitleye siyasal islamcı denir.

    edit: siyasal islam tam da işte budur. ben ateist bile değilim üstelik!!!
  • arapçadan başka dil bilmeyen bir tanrıya inananları germiş beyandır.
  • bari okutacaksanız türkçe okunsun. sürekli ülkede arapça bağırış çağırış var.
  • dayatmacı zihniyetin hiç değişmeyeceğini gösteren sözlerdir. görüldüğü üzere aynı zihniyetin sözlük temsilcileri de üşüşmüş ve gerçekliği kendilerine doğru bükmeye başlamışlar. bazı şeyler değişmiyor demek ki.
    not: türkçe ezan olur mu olur. ama bunu dayatırsan olmaz. bunun arapçılıkla hiç bir alakası yok. insanların dini kaynakları ile aralarındaki ilişkiyi canlı tutma yollarından biridir arapça ibadet-ezan vs. ayrıca bu fikri savunanlar genellikle dini hassasiyeti olmayan kitle. bu bile mide bulandırmaya yetecektir.
  • kardeşim farklı dilde söylemenin nesi yanlış ki. ben 'seni seviyorum' yerine 'ı love you' diyince farklı birşey mi söylemiş oluyorum. cahillik paçalardan akıyor..
  • ibadet de olsa yapılanın anlamını kavramak ne dediğini, ne yaptığını bilmek önemli. bu arapça şeyler küfür mü, övgü mi, yergi mi bilmek gerekiyor.

    bazıları için dublajlı film seyretmek filmi katletmek manasına geliyormuş. oyuncunun sesini, tepkilerini orijinal dilinde izlemek çok daha önemliymiş, öyle diyorlar.

    şimdi tekrar konuya dönecek olursak islam dininin evrensel olması açısından dilini de değiştirmemek gerekiyor. tabi ki bu şahsi kanımdır. başka biri farklı düşünür, beni ilgilendirmez. ezan duyunca bunu türkiye'de duysan amerika'da, afrika'da her yerde ne anlama geldiğini anlarsın. kamboçya'ya gittin kendi dilinde ezan okuyor, kayıp ilanı mı ezan mı, arabanızı bulunduğu yerden çekin mi diyor nereden bileceksin? namaz kılıyorsun hoca kendi dilinde okuyor belki senin kutsalına küfrediyor?

    evrenselliğini de geçtim 1400 yıldır değişmeyen aynı kitaptan bir sürü farklı yorum. hangisine inanacaksın? aslını anlayamıyorsun ki hangisi işine gelirse onu alıyorsun. oysa en iyisi -ki yine bana göre- aslını okumak, öğrenmek ve anlamaya çalışmaktır.

    işte bu yüzden evrensel olanı kendi diline çok farklı yorumlarla çevirmek değil, orijinalini anlamaya çalışmak daha mantıklı geliyor.

    not1:
    ırkçılık yapmak istemiyorum yalnız, araplardan hiç hazzetmem. bu kitap latince de olsaydı, kiril alfabesiyle de yazılsaydı olay aynı.

    not2:
    bu entry sadece konuyla ilgili olanlara hitaben yazılmıştır. yoksa herkesin dini kendine, isteyen gitsin elektrik direğine tapsın beni ilgilendirmez. size göre hepsi safsata da olabilir, gerçek de o da beni ilgilendirmez.
  • niye anlamaktan anlayarak yaşamaktan bu kadar korkuyorsunuz bu dini. yıllarca kuranı türkçe yerine arapça okudunuz zerre anlamadan kuran okumadan başörtüsü kullanan arkadaşlarım hala var inandığı şeyi anlamak isteyip merak bile etmeyen. ezanı da anlayın nedir bu türk türkçe düşmanlığı anlayın da belki bazı şeyler düzelir. dini anlamadan ne anlatmak istediğini bile okumaya tenezzül etmeden bu kadar fanatiği olmak hiç mi saçma gelmedi hayatınızın bir anınızda. ezanı da anlayın belki namaz kılmayı paravan yapanların azıcık kalbine vicdanına dokunur...
  • iskilipli atıf hoca'nın filminde bir replik vardı;

    "hoca, başındaki sarık da çaput, şu şapka da. onu çıkarıp bunu giysen ne olur?

    "reis bey, arkanızdaki bayrak da çaput, ingiliz bayrağı da çaput, bunu çıkarıp onu assanız ne olur?

    türkçe ezan meselesinde de böyle bir şey var. ezan orijinal olarak arapça. bir şeyin orijinalini bozup da başka bir dile çevirmek ne derece doğru? saçma ama aynı doğrultuda bir örnek vereyim, ben türk bayrağını alsam, desem ki bunu değiştirelim, çok eskiden kalma bu, çağdaş bir görünüme kavuşsun bayrağımız." gibi saçma sapan bir şeyi söylesem veya teklif etsem ne kadar abes kaçar öyle değil mi? çünkü bayrağımız, orijinaldir ve değiştirilmesi saçma olur. böyle bir kutsal için değiştirilmesi mümkün değilse, ezan gibi bir kutsalın da değiştirilmesi aynı şekilde abes olur.

    edit:imla
hesabın var mı? giriş yap