• akdeniz, 60 evler, okan, yesilkent, palmiye, ekinciler siteler birligini barindiran guzel arkadasliklara vesile olan yer. mevzu bahis bolgeye giris iskenderundan arsuza geliste, arsuza 10-15 dakika kala gokmeydan koyu tabelasindan saga donulerek yapilir. okan, ekinciler ve yildiz haric diger sitelerin hepsinin denize kiyisi vardir fakat en guzel sahil akdenize ait olan dir. bu sahilin hemen basinda bulunan dogal dalgakiranlar sayesinde deniz cogunlukla tabiri caizse carsaf gibi olur. ayrica bu sahilden soyle bir 50 metre acilmadikca deniz boyunuzu gecmez. denize genelde grupca girilir 1-2 saat muhabbet edilir, samata bir grubunuz varsa duba uzerinde saklabanliklar yapilir sonra geri cikilir. bu yuzdendir ki cogu kisi neredeyse hergun denize girmesine ragmen soyle guzel guzel kulac atip yuzmez.

    denizsiz sitelerin de havuzlari bulunmaktadir ve cok siki bir denetimle sadece kendi sitelerinden olan kisileri ve onlarin misafirleri olan kisileri havuza alirlar.

    oglenleri akdeniz cafeye, a.k.a gazino, gidilir. orada tavla oynanir, fal bakilir, hesabina okey oynanir, atari oynanir, bilardo oynanir ... hersey yapilir yani. ogleden sonra civarlarinda genellikle akdeniz kumsalina inilir; muhabbet edilir, sonra yukarida tanimlanan sekilde denize girilir. aksamustu herkes pota olarak bilinen yildiz sitesine ait beton basket sahasinda toplanir. bir potada caylaklar, digerinde ustalar olmak uzere 3-4'er kisiden 3-4 takimli turnuvalar cevrilir. potanin yaninda bulunan ve tribun olarak adlandirilabilecek banklara oturulur, oynayanlar hakkinda yorum yapilir. sahanin tam ortasinda, bir turlu dogru duzgun topu dusurmeden voleybol oynamayi beceremeyen sosyete kizlar bulunur. bu kizlar aksamustleri basket oynayanlardan, basket oynayanlar da voleybolculardan nefret ederler. bu karsilikli nefretin sebebi, dakika basi macin ortasina yuvarlanan voleybol topunun basketciler tarafindan havaya dikilmesidir tabii ki. hava kararinca herkes dagilir, evlere gider, yemeklerini yer, suslenir puslenir. 8-9 civari kucukler, 10-11 civari da ust yaslar olmak uzere insanlar gazinoyu doldurmaya baslar. burada insanlar kesisir, bira icerler, muhabbet ederler. insanlarin cogu birbirini tanidigindan masa masa gezen kisilere cok rastlanir. saat 12-1 civari arabasi olanlar arsuza inerler, orada dondurma yerler, diskolara giderler. olmayanlar bu sure icinde ya sahile iner icerler ya da tum siteleri bir turlayip, yeniden gazinoya otururlar. saat 2-3 civari arabali olanlar tekrar donerler gazinoya. icki duzeyleri bayagi artmis olan bu kisiler ya corba icerler ya da yengen yerler. bu sirada ailesinden izni olan kucukler de bu masalar etrafinda tanidiklari abilerinin yanina gelerek sarhos muhabbetlerine biraz ozenerekten dahil olurlar. sonra herkes yatar, 10-11 civari kalkar ve gunler ayni sekilde devretmeye devam eder.

    gordugunuz gibi cok fazla birsey yoktur bu bolgede ama her sene oraya gidilmek icin can atilir nedense. sonra sikilinir, gitmek istenir, sehirlere geri donunce de yeniden donmek istenilir. bir acayip duygular besler kisiler buraya karsi. ne iyi ne kotu...

    ayrica konu ile alakali olarak:

    (bkz: nuri abi)
    (bkz: deniz yenge)
    (bkz: kokteyl metin)
    (bkz: sisli bar)
    (bkz: sahil sefa)
    (bkz: donerci yusuf)
    (bkz: edem)
    (bkz: pizza dilara)
    (bkz: cafe turgut)
    ...

    (bkz: yazi ozlemek)
  • iskenderun ile arasindaki yolda hemen her sene olum ile sonuclanan trafik kazalari olan belde... aman dikkat...

    (bkz: sozlugun faydalari)
  • cocuklugumuzun yaz tatillerine ev sahipligi yapan, 90larin basina kadar butun sahilleri kumla kapli olan, daha sonra insaat icin cekilen kumlar yuzunden o guzelim kumsallari kayaliklara donusen, balik acisindan da zengin bir denizi olan(bir zamanlar) ilk cupra, karagoz, kayabaligini tuttugumuz ama dinamitle avlanma yuzunden o baliklarin da sayisi azalan, biz buyurken sahilleri gemilerin atiklariyla dolmaya baslayan, katran yuzunden hergun gaz banyosu yaptigimiz, ilk genclik yillarimizin saat sinirlamali gecelerini yasadigimiz, gunesi denizden batirabilecegimiz bir guzel belde...
  • on numara kafa dinlemelik yer. esnafi da adam gibi adam olan yer. ilkindi sicagi etkisini yitirip, gunes batmaya hazirlanirken daldim tekel bayiye, iki adet kirmizi tuborg aldim. bakti bana bunlar muesseseden ucretsiz dedi. olmaz amca, al parasini ugraslari bosuna tabi. oglunun ogrenci oldugunu, yaz okuluna kaldigini, yariyil tatilinden bu yana gormedigini, benim ona oglunu animsattigimi soyledi.
  • cocukluk asklarini barindiran cennet mekan.
  • eylul ayinda tercih edilmesi geren yazlik mekan
  • her sene olduğu gibi bu sene de zilyon tane göçmen leylek deniz üzerinden güney/güneydoğu istikametinde arsuz üzerinden geçmiştir. muhteşem görüntüler vardı bugün bu güzel yerde.
  • gençlik anılarımı barındıran yazlık belde. rhosuss, ali döner, arsuz otel, metin coctail, garaj, şalen, muhtarın yeri, turgut, pizza dilara...en masum arkadaşlıklar yaşandı buralarda. büyüdük ve kirlendi dünya...
  • tarihi isimleri şu şekilde olan, hatay ilinin iskenderun ilçesine bağlı turistik beldesi;

    arsuz - iskenderun/hatay

    1960 die: uluçınar

    1960e die: kabevli

    1530, 1935 t-di, sanj: arsuz (ar)

    arab: ar-ruşuş

    y17, y150 str, pt: rhôsos

    rôsos adıyla büyük iskender sefernamelerinde kaydedilmiştir. türkçe telaffuz ar ar-ruşuş biçiminden türemiştir.

    kaynaklar:

    die: devlet istatistik enstitüsü.
    sanj: pierre bazantay, la penetration de ı'enseignement dans le sandjak autonome d'alexandratte, beyrouth 1935.
    str : strabon, coğrafya (1.yy yak, ms.17); adnan pekman, arkeoloji ve sanat yayınları 1987.
    pt: iskenderiyeli ptolemaisos, geographia (coğrafya, y. ms 150)
  • (bkz: 16 nisan 2017 anayasa değişikliği referandumu)'nda %77 (76.7) oranında hayır oyu veren denize nazır ilçe.
hesabın var mı? giriş yap