• tam türkçe karşılığını, doyurucu bir şekilde sağlayacak bir kelime bulamadığım kelime.
  • artifact' i is dunyasi acisindan kullanacak olursak, bir organizasyonun distan gozlemlenebilen karaktesiristik ozellikleri diyebiliriz.konusulan dil, insanlarin giyim tarzi, fiziksel cevre'yi ornek gosterebiliriz artifact icin.
  • gerçekteki nesnelerden esinlenerek oyunlara girmiş kelime. bu kavramı sadece arkeolojik bir terim olmaktan çıkaran bir özelliği vardır. bu nesneleri özel kılan yapılış nedenleri, yapılış teknikleri, yapılış tarihleri, bulunuş şekilleri vs. sebeplerdir. belki gizemli şeylere düşkün insanoğlunun popüler yaptığı veya belki de gerçekten gizemli işlerin yön verdiği nesneler artifact kavramı içindedir. sonuç olarak artifact olma koşulu nesnenin gizem taşımakta olduğu gerçeğidir.ayrıca bunları büyük nesnelerden yani dünyanın yedi harikası, stonehenge cinsinden yapılardan ayırmak gerekmektedir.

    var olmasına karşı henüz bulunmamış veya destansı yani hiçbir zaman bulunamayacak olan nesneler de bu kavramın içine alınabilir. mesela hristiyan inanışındaki kutsal kase bu sınıftadır.

    tarih boyunca yapılan bir sürü harita içinde sadece piri reisin dunya haritasi zamanının teknolojisiyle karşılaştırıldığında akılda kalmaktadır. birçok ünlü insanın tabutu yapıldığı halde tutankamonun tabutu gerek bulunuş şekli gerekse bulunduktan sonraki olaylarla bunlardan ayrı algılanmaktadır. aynı şekilde leonardo da vincinin el yazması notları, oluşturuluş biçimi ve çağını aşan kudretiyle kesinlikle bu kavramı karşılamaktadır.
  • oyun 29 kasım'da çıkacak. ancak 2 büyük problemi var oyunun ki çıkmadan veya çıktıktan hemen sonra değiştirilmeli, yoksa oyun acayip ellerinde patlayacak:

    1. oyunu sadece "oynayarak" kart veya paket kazanamıyorsunuz (oyun içi puan/gem vs. kazanarak paket açamıyorsun yani).

    2. oyunun eğlenceli olan phantom draft'ını, competetive kısmını para vermeden oynayamıyorsun. arkadaşlarınla constructed deck'lerle turnuva yapabiliyorsun tamam ama phantom draft düzenleyip arkadaşlarınla oynayamıyorsun ki inanılmaz saçma.

    bu iki husus ivedilikle değişmezse artifact çok çabuk ölür.

    edit: oyun pay to win bile değil. ondan beter. pay to play and pay more to play resmen.
  • türkçeye kalıntı olarak çevrilebilecek kelime. hem arkeolojide bulunan el yapımı objeler için; hem de ses ve görüntü sıkıştırması sonucu açığa çıkan bozulmalar için kullanılabilir.
  • para verip kart oyunu oynayacağım.
    hadi bunu kabul ettik.
    sonra oyun içinde bir daha para verip kart açacağız.
    hmm.
  • bir boka benzemediğine dair güçlü tahminlerim olan oyun.

    109 liraya satılıyor steam 'de, demek ki hearthstone gibi kart oyunlarındaki bok çukuru ve pay2win kart satın alma/microtransaction işine girmeyecekler, hakikaten oynanabilir bir oyun yapacaklar.

    nah yapmışlar. hem oyuna para vereceksiniz, hem rekabet edebilmek için kartlara.

    bunun girişi ücretsiz olanını blizzard yaptı zaten, bütün dünya da oynuyor: (bkz: hearthstone)

    zahmet etmeseydiniz.
  • oyundan bir türlü keyif alamadım. magic'ten tut esl'ye kadar oynadım, hepsinde en azından ilk saatlerinde belli bir seviyenin üzerinde keyifliydi. bunda ilk oyundan sonra bıkkınlık geldi.

    oyunda ticaret sistemi belki ilerde düzeltilir ama oyunun ana mekaniklerinde sıkıntı var. hs'de kime vuracağını seçersin, magic'te kiminle savunacağını seçersin ama bunda her şey rastgele. özellikle ilk tur oynanmasa da olur. üç tahta olayı sıkıntıdan başka birşey değil, herşey tek ekran olmalı. sırf skin satmak için heryer doldurulmuş.

    kısaca aldığıma pişmanım. ekonomisi bok gibi olaydı da oynanışı iyi olaydı keşke. ama ikisi de kötü malesef.
  • valve tarafından resmî olarak öldürülen oyun.
  • az önce aklıma geldi, bi artifact vardı ne oldu o diye düşündüm, gugılladım. 60 bin oyuncuyla başlayıp çıktıktan iki ay sonra %95'lik azalmayla 1500 civarı oyuncuya gerilemiş. üç beş kişi kendi arasında verdiği paranın karşılığını almaya çalışıyor şu an anladığım kadarıyla. sonra dedim sözlüğe bir bakayım ne demişler diye, adam demiş ki "bence ekonomisi makul" aşlskfaş.

    tahminimce oyuna para veren insanlar olarak bu da bir oyun ve buna da para veririz bence gayet normal falan diye düşünüyor olmalısınız, ki bunu anlayabiliyorum. ancak bu artifact dediğimiz oyun halihazırda var olan bir klasmanın içinde kalıyor, ki bu da "kart oyunu" klasmanıdır. yani siz artifact'i gta 5'in witcher 3'ün çıkış fiyatıyla değil, hearthstone'un, yu-gi-oh'un (olmayan) çıkış fiyatıyla kıyaslayabilirsiniz ancak. daha doğrusu, siz neyle isterseniz kıyaslayın, ancak ortada bir kart oyuncusu kitlesi varsa ve sen yeni bir kart oyunu ile piyasaya çıkıyorsan o kitleden oyuncu çekebilmen gerekir ki yayılarak daha geniş kitlelere hitap edebilesin. artifact çıkarken o kitle büyük ölçüde hearthstone'daydı. hatta twitch'te de insanlar yavaş yavaş artifact stream'i yapmaya hazırlanmaya başlamışlardı. haliyle artifact'in o sırada kendini hearthstone'la kıyaslaması en mantıklı olandı.

    şimdi sen bir piyasa araştırması yapmışsın, diyorsun ki oyunun ekonomisi makul, 50-100 tl'ye iyi bir deste kurulabiliyor. ben de diyorum ki, 50-100 tl'ye deste kurmanın oyuncu için ne anlama geldiğini anlayabilmen için, o oyuncunun oynadığı diğer oyunla kıyaslama yapman gerekiyor. 50-100 tl çok bir para mı? değil. değil de, oğlum ben hearthstone'da meta deck'lerinin üç dört tanesini 0-0 tl'ye kuruyorum, o nasıl olacak? kaldı ki hangi kart oyununda paketlere para vermek *zorunda olmak* gibi bir saçmalık var? ben oynadığım kart oyunlarını sayayım: hearthstone, yu-gi-oh, eternal, gwent. bunların hiçbirinde oyuna beş kuruş dahi harcamana gerek yok, hepsinde insan gibi girip çatır çatır oyununu oynayabiliyorsun. e senin ne özelliğin var, çok mu muhteşem bir kart oyunusun, bu kadar mı alternatifsizsin ki insanlar hem oyun için hem kartlar için hem de sonrasında belli oyun modlarına girebilmek için ayrı ayrı para ödesin? siz deli misiniz amına koyayım? dünyanın en iyi oyunu olsa bu para politikasıyla kimseye oynatamazsınız yav bunu.

    velhasıl, inanılmaz bir gerzeklik neticesinde geniş kitlelere yayılabilecekken beyinsizce fiyatlandırma politikaları yüzünden neredeyse oyuncusuz kalmış bir oyundur artifact. ekonomisi asla kabul edilebilir olmamıştır, şu koşullara altında böyle bir salaklığın anlaşılır yanı da yoktur. hayır karşında kurulu sistem var, her şeyi senin için hazırlamışlar, yapacağın belli: casual oynayan insanı çekecek basit sistemi kuracaksın, oyuncu tabanını yarattıktan sonra kozmetikle otla püsürle söğüşleyeceksin, parayı cebe indireceksin. bir de rng faktörünü azalttığın daha ciddiyetli bir e-spor modu geliştireceksin, ki hearthstone'un en eksik olduğu yönü bu, çocuk oyunu diye dalga geçilmesinin ve insanların sıkılıp uzaklaşmasının nedeni de bu. senin dota'dan hazır bir kitlen zaten var, hearthstone'dan sıkıldığı için yeni kart oyunu alternatifi arayan insan da tonla. bunun avantajını kullanmak varken paketleri paralı yapmak kadar embesilliğin sınırlarını zorlayan fikri siz nasıl uygulamaya koyuyorsunuz arkadaşım? oyunun başındaki insan oraya torpille mi gelmiş nedir, yemin ediyorum aklım almıyor bu kadar aptallığı. oyun camiasının gördüğü en büyük aptallık olabilir şu oyunun fiyat politikası.
hesabın var mı? giriş yap