• ata inşaat ın ortaklarından ömer üründül bloklar arası bağlantıları kontrol etmiş midir diye sorduran baraj.
  • bu barajın dolgusunda kullanılan malzemeyle türkiyenin bütün sınırları etrafına 7 metre yüksekliğinde duvar örülebilir.

    bana göre kendi türünde dünyanın en güzel barajı daha doğrusu mühendislik yapısıdır.

    şu ana kadar gidip görememiş olmam da içimde bir uktedir kişisel ayıbımdır.

    ama yakında kitarobit sayesinde gidecem büyük ihtimalle
  • üzerindeki dsi yazısında bulunan i'nin noktasının, bir basketbol sahası büyüklüğünde olduğu; hatta o dsi yazısının baraj üzerinde küçücük bir yer kapladığı düşünülürse ne kadar devasa boyutlarda olduğu tasavvur bile edilemez.

    güneydoğunun kavurucu sıcağında ayak bile sokulamayacak kadar soğuk suya sahip. kıyafetlerimle içine altokka yapıldıktan 10dk sonra kurumuştum. düşünün öyle bir sıcaktı. yalnız süngerli sütyen takma azizliğine uğramıştım. kıyafetimde sadece meme kısımlarım ıslak şekilde ilerleyen saatlerde adıyaman sokaklarında yürümek zorunda kalmıştım.
  • topoğrafya gereği daha büyüğü yapılamayacağı için türkiye'nin en büyük barajı olarak kalacak olan barajdır.
  • türkiye'nin en çok para yatırdığı projelerden biridir. türk mühendislerinin prestij meselesi olarak yer etmiş bu güzide baraj dünyadaki en büyük şantiyelerden bir tanesiydi seksenli yılların sonlarında.

    fıratın azgın sularını dizginlemenin büyük önemi vardı, halen de var. öncelikle düzenli tarım için su kaynağı olması yanında ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacına katkıda bulunması gibi aktif yararları yanında fırat için sağlam bir musluk olmasıyla komşularla ilişkilerde önemli bir koz haline gelmesi (ya da işler çığrından çıktığında mezopotamyayı suya boğması olasılığı) gibi pasif yararları da vardır.

    özal misafirlerini atatürk barajı'na getirirdi. barajı en güzel gören noktada ufak bir park vardı. bu parkın sonraları görgüsüz bir kesim tarafından piknik alanına çevrilmesi gayet sinir bozucuydu.

    mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir, yakın tarih belgeseli niteliğinde bir proje. discovery channel'da çıkmadan bir belgeselini seyretmek güzel olurdu.
  • bozova'daki jandarma komando bölük komutanlığı tarafından korunur, kollanır.
  • suriye'nin üzerinde sağlam koz kurmaya yarayan baraj. türkiye vaadettiği su salınımı miktarının altında düşmeden atatürk barajından su bırakır. zaman zaman yanılmıyorsam bu baraj aşırı su yükü olduğu zamanlarda (çok yağış vs.) bırakmadan ötürü su debisini istemsizce arttırarak suriyeyi birkaç defa sel altında bırakmıştır.
  • 8 tane cebri borusu vardır.boruların ortalama çapları 8 metre, uzunlukları ise 4km dir.
  • şanlıurfanın 62 km batısında türkiyenin en büyük, dünyanın 4. büyük barajı.hayatımın en güzel 10 yılını geçirdiğim yer ata sitesi.
    her yıl ekim ayında uluslar arası su sporları düzenlenen yer.
  • yapıldığı dönem dünyanın en büyük ikinci barajıydı yanlış hatırlamıyorsam. buranın bir de ata sitesi vardı, çalışanların aileleriyle beraber kaldıkları lojman. cennet gibi bir yerdi benim küçüklüğümde, 20-25 sene önce harika bir ortam gibi gelirdi bana. basketbol sahası, havuz, süpermarket(!)'i ilk burda görmüştüm 5-6 yaşımdaki halimle, "birin biri" adında bir kafe-kumarhane dairesi vardı, efsane abiler orda ortam yapardı. o dönemler güneydoğu için lüks bir site gibi geliyordu bana. barajın devasalığı ise aklımı almıştı zaten.. şimdi gidip görsem o zamanki toyluğuma gülerim sanırım.
hesabın var mı? giriş yap