• z kuşağına dahil ateistlerin klasik davranışıdır. bunu detaylar üzerinden gerçekleştirmeye çalışırlar.
    örneğin dindarlar şöyle der: dünya öyle mükemmel bir konumdadır ki güneşe 1 cm yakın olması halinde aşırı sıcaklar olur, 1 cm uzak olması halinde de aşırı soğuk olur. bunun sonucunda da insan hayatı kısa süre içinde biter. ateistler bu iddiayla dalga geçerler. bu istihzayı dünyanın yörüngesinin yıl içinde güneşe yakınlaşması ve uzaklaşması üzerinden yaparlar.
    halbuki bu meselede dindar insanlar aslında şunu söylemektedir: dünya güneş etrafında belirli bir yörünge etrafında dolanır. bu yörüngenin güneşe yaklaşması halinde kutuplarda buzul kalmaz, bu yörüngenin güneşten uzaklaşması halindeyse dünyanın pek çok bölgesi buzullaşır. zaten gerçekler de bu şekildedir. mesela venüs’ün ortalama sıcaklığının 500 dereceye yakın olduğu söylenmektedir. mesela mars da soğuk bir gezegendir. yaz ayıyla kış ayı arasındaki sıcaklık farkı öyle yüksektir ki koskoca gezegen çöl vaziyetindedir. yani burada neyle dalga geçtiğimizi birisi bize açıklasın.
    başka bir örnek evrim üzerindendir:
    dindar insanlar basitçe şöyle söyler: abi madem maymundan geldik, niye hala maymunlar var?
    bu arkadaşlar hemen konuyla alakasız şekilde dalga geçmeye başlarlar: “tırlar uzun bir yoldan geldi diye yollar tır olmuyor” (!) “biz moğollardan geldik ama moğollar hala var” (!) “sen evrimleşme arap bokunu çıkartıyorsun”, “sen evrimleşme ulan ayı” (!) sonra daha ciddi birisi hemen konuya girer yani aslında “insan evrimin sonu değildir” “insan da aslında bir maymundur” falan filan…
    ya bunlar cevap değil kardeşim.
    ama şunu kabul ediyorum: evrim güzel hikaye. ama işin acı tarafı şu ki sadece hikaye…
  • fatih yağcı hocaefendi bir pilot kalemle ateizmi çökerttiğinden beri kendilerine gelemediler zaten. sanatlı kalem.
  • şu arkadaşa birisi lütfen yörüngesi güneşe venüs'ten daha yakın olan merkür'ün yüzey sıcaklığının venüs'ten düşük olduğu bilgisini yüklesin.

    bunların hastalığı bu zaten. her şeyin kendilerinin anlayabilecekleri kadar basit açıklaması olsun istiyorlar.

    olmayınca da ben anlayamıyorum demek yerine tanrının işine sual olmaz diyorlar.

    (bkz: aklı yok fikri var)

    edit: arkadaşlar hepinizi yanlış bilgilendirdiğim için özür dilerim.

    ayrıca "sobaya yaklaşınca daha sıcak olur" tekniği ile beni aydınlatan çaylak arkadaşıma sonsuz teşekkürlerimi ve minnetimi sunarım. maalesef konu hakkında bu kadar detaylı düşünebilecek birikime sahip değildim. kendisi sayesinde artık sahibim.

    adam dalga geçmiş ironi yapmış diyenler için edit: ben de ilk başta ironi yaptığını düşünüp komik buldum ve profiline girip başka neler yazmış acaba diye inceledim. ciddi ciddi yazdığını anlayınca da dayanamayıp yapıştırdım girdiye.

    (bkz: kimin troll olduğunu anlayamamak)
  • dalga geçmeden cevap vereyim arkadaşım.

    dünya biz yaşayalım diye bu yörüngede değil, dünya bu yörüngede olduğu için biz üzerinde yaşayabiliyoruz. diğer milyarlarca gezegende ise kimse yaşayamıyor.

    senin dediğin insanların yerleşim yerlerini su kaynaklarının yakınına kurup, 1000 yıl sonra torunlarının "ah ne güzel biz yaşayalım diye burada su var" demesine benziyor. hayır, senin ataların zaten orada su var diye oraya yerleşti, sen orada yaşıyorsun diye oraya bir yerlerden su gelmedi.

    evrim de tek bir yönde ilerleyen bir süreç değildir. doğaya en iyi adapte olan canlılar hayatta kalır. illa insan gibi zeki bir varlık olmana gerek yok. hatta bazı durumlarda daha aptal ya da güçsüz hayvanlar başka özellikleri nedeniyle çevreye daha iyi adapte olabilirler. maymunların, kuşların, bakterilerin hepsinin kendilerine özel avantajlı oldukları özellikleri mevcut. bu sayede halen hayattalar. trilyonlarcası ise değişen çevre koşullarına adapte olamadığı için yok oldu. belli maymun türlerinin varlığını devam ettirmesinden doğal bir şey olamaz.

    tanım: ateistlerin değil, aşağılık komplekslilerin davranışıdır. ateist olunca aşağılık kompleksi ortadan kalkmıyor. celal şengör gibi özgüveni yüksek ateistler alay etme ihtiyacı hissetmeden bu soruları oldukça nazik ve açıklayıcı bir şekilde yanıtlar.

    link
  • --- spoiler ---

    dünya öyle mükemmel bir konumdadır ki
    --- spoiler ---

    ateist değilim ancak dünyanın mükemmel konumda olması illa bir yaratıcı olduğunu mu gösterir?

    mesela tüm insanların adem ve havvadan geliyor olması fikri de çok saçma değil mi? koca yaratıcısın ama bir erkek yaratıyorsun bakıyorsun olmuyor onun kaburgasından bir dişi yaratıyorsun. ilk erkeği yarattığında bunun olmayacağını anlamamış olması yaratıcının eksiği değil de nedir? bu yaratıcıya hakaret değil mi?

    başka birçok şey yazabilirim ama gerek yok.
  • dünyanın güneş etrafındaki yörüngesi tam bir çember değil elipstir, en yakın ve en uzak arasındaki fark 1 cm'den büyüktür:)

    evrim doğal bir süreci açıklayan en iyi teoridir, bilimsel koşullarda daha iyisini bulursan bize de haber ver:)
  • 3 5 ergen ateistin yaptığı şeylerle tüm ateistleri yargılayan sünger beyinli dinlilerin sanrısı, gel bakalım bana sor bu güne kadar milyon kere cevaplanmış o saçma sorularının tüm cevaplarını ağzına kürekle tıkayım.
  • dinci dallamaların zoruna gidendir. ne soruyorlarsa sanki... hala daha dünya 1 cm beri olsaymış yaşam olmazmış zırvalarını yazıyorlar utanmadan. sonra dalga geçince kötü oluyoruz.* ek olarak evrim güzel hikaye diyen tip ar*p dininin hikayelerine inanıyor. gel de gülme.
  • inanamıyorum ciddi ciddi cevap verenler var. arkadaşlar dalga geçilmesi gereken sorular ile dalga geçilir. bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu bir zamanda böyle sorular soranlari ciddiye almamak kadar doğal ne olabilir ki.

    bunun bir de inanmıyorsan saygı duy diyen versiyonları var. sebep?
hesabın var mı? giriş yap