• bu hastalık yüzünden, eklem yerlerinizi hiç bir zaman pürüzsüz göremezsiniz, hep yara bere içindedir. doktorların tek tavsiyesi ileride geçer olmasına rağmen, o ileriki zaman bir türlü gelmez, üstüne bir de kardeş hastalığı olan astımla uğraşmaya başlarsınız, ne yazık ki o da ileride geçebilmesine rağmen sizi bırakmaya pek niyeti yoktur. hayatınızı, her zaman bir adet dermovate ve bir adet inhaler ile sürdürmek zorundasınız. tek çözümü bağışıklık sistemini güçlendirmek. onu da yapmak kolay bir şey değil.
  • döküntülü ve kaşıntılı bir deri hastalığıdır. süregendir ve yinelemelerle seyreder. bebeklik ve çocukluk döneminde başlar ancak yetişkinlerde de görülebilir. sıklığı giderek artmaktadır.

    hastalık belirtileri;

    yoğun kaşıntı (hastalığın en önemli belirtisidir.),
    tekrarlayan döküntü,
    deride kuru, düzensiz veya pullu alanlar,
    bebeklerde ve küçük çocuklarda döküntü genellikle yüzde, dirseklerde veya dizlerde görülür.
    daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde, döküntü ellerde, boyunda, dirseklerin iç yüzeylerinde, dizlerin arkasında ve ayak bileklerinde görülür.

    tedavisi:

    öncelikle tetikleyici faktörlerden kaçınılmalıdır.
    cilt nemli tutulmalıdır.
    atopik dermatit tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar mevcuttur( kortizonlu ve kortizon içermeyen krem ve merhemler, ağızdan alınan tabletler).

    bu ilaçların kullanımı da artık hepimizin bilmesi gerektiği gibi mutlaka ne kontrolünde?, evet tabii ki doktor kontrolünde yapılmalıdır.
  • bilgisayar kullanımı anksiyete, korku, memnuniyetsizlik, uyku bozuklukları ile kol ve boyun kaslarında ağrılar yarattığından fiziksel stres oluşturuyormuş ve bu da atopik dermatitli hastaların deri alerjilerinde şiddetlenmeler, dolayısıyla immünglobülinlerinde artmalar meydana getiriyormuş. (brain behaviour and immünity dergisinden, 2003 japon çalışması)
  • egzamanın yaygın olan bir türü. genelde ailede, astım, alerjik rinit vb.. sorunlar bulunan çocuklarda daha sık görülür. genelde bebek 3 aylıkken başlar ve 2 yaşına kadar dönem dönem alevlenerek seyreder. babaya da, kızına dandik bir gen aktardığı için kahrolmak düşer *

    (bkz: temas egzaması)
    (bkz: edinsel egzama)
  • bugün doktorlar tarafımdan kızıma teşhisi konulan hastalık. yaklaşık bir haftadır deli gibi kanatıncaya kadar kaşınıyordu. geceleri bu kaşıntı yüzünden uyumamaya başladı . yaşı küçük olduğu için alerji testi yapmadılar ve çoğu doktor geçiştirici kremler verip yolladı. ege üniversitesi bir haftalık araştırmayla bu teşhisi koymayı başardı. asıl sıkıntı tetikleyicinin ne olduğunu bulabilmek. kızım heniz 1,5 yaşında . zamanla büyük çoğunluğu geçiyormuş , umarım bizimkisi de geçer.
  • gecmek bilmeyen deri hastaligi. kizim 2 aylikken yuzunde cikmaya baslayan sivilceleri gorunce isilik sandim. ama baktim cildi felaket kuru. 2 cocuk doktoruna goturdum. biri sicaktan dedi, digeri bebek aknesi gecer dedi. tatmin olmadigim icin cocuk cildiyesinden randevu aldim, 10 gun sonraya verdiler. bu arada arastirdigim nemlendiricilerden birini satin aldim. 2. gun kizarikliklar, 4. gun tum sivilceleri gitmisti. (bkz: mustela) gunumuz gelip doktora gittigimizde bu teshisi koydu ve tekrarlamasi durumunda cok hafif kortizonlu bir ilac verdi. 2 ay sonra o kadar ozen gostermeme ragmen tekrarladi ve kortizonlu ilac da care olmadigindan attim bir kenara. bebeklerin burun tilanikligini acan deniz/okyanus suyundan alip yuzunu gunde iki kez silerek gecirdim ve muhakkak nemlendiriciyle beraber. egeden de 2 lt deniz suyu getirttim. neyse ki ufak kizariklarla geciriyoruz artik. bir de vucudu nemli tutmak icin banyoda son durulama suyuna misir nisastasi karistirabilirsiniz. yalniz surekli yapinca sonuc aliniyor. umarim cabuk gecer, gercekten insani uzuyor cocugunu o halde gormek.
  • kortiko steroidli kremlerden başka çözümün olmadığı ve bunların etkilerinin zamanla azaldığı bir hastalıktır. 4 grup kortiko steroidli krem/pomat vardır ve bunlar kuvvetlerine göre ayrılır. bazen en kuvvetsizi en iyi etkiyi gösterirken bazen de hiç etkisi olmaz. bu hastalığı 12 yaşından beri çeken biri olarak vardığım sonuç, tolerans gelişmesidir. etki kaybolunca ilacı değiştirin.
    dermo kozmetiklerin zerre kadar faydasını görmediğimi belirtir, paranızı kaptırmayın derim.
    yaşam tarzıyla ve stresle zerre kadar ilgisi yoktur ama deterjanla, sabunla, suyla, hava durumuyla çok yakından ilgisi vardır.
    sabunu, el yıkamak dışında kullanmayın.
    pamuklu dışında bir şey giymeyin ve makinede yumuşatıcı kullanmadan iki kez durulatın.
    40 yaşından sonra gittikçe azalacak merak etmeyin.
  • atopik dermatit'in major bulguları:

    1- çok kaşıntılıdır.

    2- çocuklarda genelde yüz bölgesinde olur. süt çocuğunda ya yüzde yada ekstremitelerin ekstansör yüzünde bulunur. ve adölesanlarda ise ekstremitelerin fleksör yüzünde görülür. bir bebekte en az genital bölge tutulur.

    3- kronik ilerlerler.

    4- ailede atopi öyküsü mutlaka vardır.

    ama pozitif alerji deri testi bunlar arasında yoktur.

    ciddi olguların %50'sinde filaggrin gen mutasyonu vardır.

    akut alevlenmelerin tedavisinde topikal steroidler etkilidir.
  • illet deri hastalığı ve genetiktir efem, sağolsun babamdan bana yadigar, sürekli kaşınırsınız deriniz resmen su gibi akar bazen, gözleriniz uyanınca şişer falan. doktorlar 10 yıldır bana aynı şeyi söylüyor 12 yaşından sonra geçer dediler geçmedi 15 dediler olmadı 18 dediler olmadı şimdi sadece ilerde diyorlar 21 olduk bakalım ölünce geçecek diye düşünüyorum. ve aynı ilaçları veriyorlar çok azınca önce iğne sonra sabah akşam içmelik 2 tane tablet ve sürmelik merhem, ha tabi bu arada nemlendiricileri asla unutmuyoruz. evim resmen nemlendirici cenneti hayattaki tek amaçları daha güzel olmak olan kızların bile bu kadar merhem/nemlendiricileri yoktur. neyse özellikle uzak durmanız gereken şeyler; asitli içecekler, yağlı yiyecekler (fındık-fıstik tarzı şeyler dahil), stres (özellikle bjk maçları) ve can sıkıntısı benim gibi küçüklükten beri çekiyorsanız boş zamanınız da elinizin uzandığı herhangi bir yer kaşınıyor(?) olabilir isteksizce kaşırsınız taki biri sizi uyarana kadar. evet uykudayken de kaşınırsız.
    edit: 24 oldum hala geçmedi bakalım 3 güne kortizonlu bir hapa başlayacağım bundan sonra gelsin tuzsuz yemekler şekersiz içecekler hayat çok güzel.
  • genelde 2 aydan sonra başlayan, kaşıntılı, eritemli ve sulantılı lezyonlarla karakterize kronik bir hastalıktır. tutulum yerleri yaşlara bağlı olarak değişmektedir. 2ay-2yaş arasında özellikle yanaklarda ve ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde tutulum görülürken; 3-11yaş ve 11-20 yaş dönemlerinde fleksör yüzlerde, antekubital, popliteal yüzlerde tutulum vardır. %80 vakada 20 yaşından önce remisyon görülür. tanısında 3 major kriter + 3 minör kriterin birlikte bulunması ya da 4 major kriter gereklidir.

    majör kriterler;
    1. pruritus
    2. tipik görünüm ve yerleşimli lezyonlar
    3. kronik veya kronik tekrarlayan dermatit
    4. kişisel/ailesel atopik hastalık öyküsü
    (ad, alerjik rinit, alerjik astım, annede el ekzeması)

    minör kriterler
    1. kserozis
    2. iktiyozis/palmar hiperlinearite/keratozis pilaris
    3. serum ig e yüksekliği
    4. deri enfeksiyonlarına yatkınlık (s. aureus)
    5. dennie-morgan infraorbital katlantısı
    6. periorbital renk koyuluğu
    7. terlemeyle artan kaşıntı
    8. yünlü giyeceklerle ortaya çıkan kaşıntı
    9. kelitis
    10. pitriyazis alba
    10. besin alerjisi
    11. çevresel/ruhsal faktörlerin hastalığın seyrini etkilemesi vs

    tedavisinde genel önlemlerin yanında (bakteri kolonizasyonunu azaltmak amaçlı sık banyo; banyodan hemen sonra nemlendirici kullanılması; yün-toz- ev hayvanlarına maruziyetin azaltılması.. vs) sulantılı lezyonları kurutmak için solusyonlar, hafif etkili steroid kremler; kaşıntı için antihistaminik ve enfeksiyon oluşursa da antibiyotikler kullanılmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap