hesabın var mı? giriş yap

  • açılın beyler ve bayanlar; rus yazarlarını okurken geçirdiğiniz delilik nöbetlerine ve nereden çıktı bu 120 +kişi serzenişlerinize cevap olmaya geldim. rusların isimlendirme sistemini öğreniyoruz:

    örneğimiz: avdotya romanovna raskolnikova.

    1. rusçada istisnasız her kişinin 3 ismi vardır: isim + babanın ismi + soyad.
    örneğimizde avdotya kızın ismi, roman babasının ismi, raskolnikova ise soyadı oluyor.

    2. bu isimlendirme biçimi ise erkek ve kıza göre değişiklik gösterir:
    erkek ise, babanın ismi -oviç ile biter.
    kızlarda ise -ovna olarak biter:

    avdotya + roman(ovna)
    radyan roman(oviç)

    3. yine soyadlarda da erkek ve kıza göre ufak bir fark vardır, kız soyadları sonuna -a alır. erkek soyadları almaz.

    avdotya romanovna raskolnikova
    rodion romanoviç raskolnikov

    bu ikisi kardeşler bildiğiniz gibi.

    -------------------------------------------
    4. peki rus film ve edebi eserlerinde neden sürekli iki isim görürüz?
    avdotya romanovna şunu yaptı, radyan romanoviç bunu yaptı vs gibisinden.

    çünkü ruslarda bizdeki gibi - bey, -hanım kullanılmaz.

    bunlara denk düşen gaspadin ve gaspaja var ama kullanılan yere göre şöyle oluyor: konuştuğunuz kişi rus ise ve sizden yaşça büyükse veya yeni tanıştırılmışsınız aranızda bir konuşma geçiyor ise veya aranızda belirli bir saygı mesafesi var ise, bu kişiye "avdotya hanım" yerine geçen "avdotya romanovna" şeklinde seslenirsiniz. türkçede sanki saygı göstermeniz gerek ama siz bu kişiye ismiyle sesleniyormuşsunuz gibi bir hava oluyor ama öyle değil. dediğim şekilde kullanılır ve abartmadan ama mümkün olduğunca konuşurken bu isim dile getirilir.

    - avdotya romanovna, geçen gün bir makale okudum, bu konuda size bilgi vermek isterim.

    gibi.

    ------------------------------------------------

    5. şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere.

    siz bu insana avdotya romanovna şeklinde hitap ediyorsunuz, fakat rusçada kişinin yakınları, kendisine asla formal ismiyle hitap etmez. o ismin mutlaka kısaltılmış ya da sevimlileştirilmiş bir versiyonu vardır.

    elena: lenoçka
    maria: maşa
    anna: aniçka
    daria: daşa
    natalya: nataşa
    ivan: vanya
    dimitry: dima

    gibi. ve fakat bazı isimlerin bu hali, ismin kendisine benzemeyebilir:

    alexander: saşa
    avdotya: dunya

    gibi.

    bu hadisenin kötü tarafı ise, bu şekildeki isimlerin tek versiyonu yoktur, ismi mariya olan birine arkadaşı: maşa, annesi marunya, kardeşi maruşka diye seslenebilir.

    ---------------------------------------------------------

    dolayısıyla, avdotya romanovna raskolnikova'nın maceralarını okurken:
    avdotya romanovna raskolnikova
    avdotya romanovna
    dunya
    dunechka

    aynı kişidir.

    bir rus kitabında ortalama 50 karakter olduğunu düşünürsek, işte bu edebiyatı takip etmek isteyip delirenlere yol gösterecek olan kılavuz budur.

    sonuç: not alınız)

  • melih gümüşbıçak değildir.

    "arda arda arda arda, arda gidiyor, arda arda arda, şimdi pasını verdi umut, umut umut umut....." bu ne lan?

  • recep tayyip erdoğan (kenan evren, turgut özal, adnan menderes, süleyman demirel vb): bunlar yönetenler.

    ferit şahenk (aydın doğan, yıldırım demirören, ahmet çalık, acun ılıcalı vb.) bunlar para babaları, işveren, medya.

    somalılar ( reyhanlılılar, ermenekliler, ordulular, sivaslılar vb.) bunlar da halk. katiline aşık olan halk!

  • bu kadınının ilk vukuatı değil bu, konuyu ve tarihi hatırlamıyorum ama olumsuz yoruma yine böyle bir üslupla karşılık verdiğini hatırlıyorum. psikolojik sorunlarını tüketiciye kusuyor resmen. hadi markama zarar veriyor diye tepki göstermesini geçelim kişisel olarak da saldırıyor. yazık, bundan sonra almam, aldırmam.

    düzeltme: konuyu ekşiden hatırlıyormuşum
    https://eksisozluk.com/img/0m8jwsgk
    (bkz: #135388592)

  • baba barış kurşun'un mesajı:

    "tükenmek üzere olan umutlarımızı kampanyamıza sahip çıkarak yeniden canlandıran, gülcemize umut, bize yaşama sevinci aşılayan bütün ekşi sözlük yazarlarına, çaylaklarına, okurlarına ve mücadelemize destek olan herkese canı gönülden teşekkür ederiz.

    dileriz gelecekte kimse bu zorlukları yaşamak zorunda kalmaz. yine de olur da bir gün başınız sıkışırsa umutlarınızı koruyun. insanlık bir yerlerde yaşıyor, bazen hiç beklemediğiniz bir yerden imdadınıza yetişiyor.

    bir gün aranıza katılmak ve ekşi sözlük yazarı olarak bu ailenin bir üyesi olmak, başka ailelere yardim eli uzatmak istiyoruz en kısa zamanda.

    tekrar her birinize sevgilerimizi ve canımız gülcemizin gülücüklerini gönderiyoruz."

  • benim için kalp krizi geçirdigi günkü haliydi. babanın kalp krizi geçirdigi ögrenilir ve apar topar memlekete gidilir. yogun bakımda oldugu için hergün yanına bir kisi girebilmektedir. üçüncü gün sonunda (ilk annem sonra abim) nihayet bana sıra gelir. sterilize kıyafetler giyilir ve içeri girilir. ardından baktım ki yatakta neredeyse ölü vaziyette durmaktadır. yanına gidip sarılınır. iyi oldugunu ve yakında çıkacagını kendine dikkat etmesi gerektigi hakkında biraz konusulur. ardından gözlerimin içine bakarak der ki 'seni okutamayacagım diye çok korktum'. o an aglamamak için yapılan bir ton çabadan sonra tekrar sarıldım ve sadece kendisine dikkat etmesini istedim ve ayrıldım. iki gün boyunca rüyalar ve kabuslardan sonra sonunda çıktı ve hayatına ailesi için dört elle sarıldı ve hayatına devam etti. ama o anı asla aklımdan çıkaramam. teşekkürler baba iyi ki varsın.

  • tek bir oyunu olan o oyunu güçlü olan hoca. ama takım fizik olarak düştüğünde veya taktiksel olarak planı işlemediğinde de tek alternatifi olan hoca. ezbere değişikliklerin sebebi bu.

    takım 4-2-3-1 ön alan baskısı ve direkt hücumlarla oynuyor. bu oyun yüksek fizik ve tempoyla oynanıyor. 3-2-5 olarak yerleşiyor takım hücumda. sağda atletizmiyle osayi solda tadic' le oyunu genişletip ferdiyi zaman zaman iç koridora zaman zaman da 3-2-5' in 2'sinden biri yapıyorsun. tüm hücum planı bu. jayden' ın bence sezon boyunca öne çıkmasının sebebi de bu oldu. çünkü bu oyunu oynarken stoperlerinin öne çıkıp geçişte birebir adam markajında kalması gerekiyor. jayden bunu çok iyi yaptığı için sezonun oyuncusu oldu. ama fenerbahçenin geçiş savunması sezon başından beri sıkıntılı. çünkü çağlar becao bunu yapamıyor. bunu yapamadığı için geçişte merkezde topla buluşan oyuncuyla 2ye 2 kalındığında merkezdeki oyuncuya baskıya çıkan bir stoper yok. geçişte bunu yaşayınca ofansif beklerinin sıkıntısını yaşıyorsun. çünkü ferdi ve osayi çabuk ve atletizmi yüksek oyuncular olsalar da savunma bilgileri eksik oyuncular. dün ilk golü bu yüzden yedin. koita geçişte ikiye bir yaptı kaleye kadar uzadı. gol gelmeden önce de 4e 4 kaldıkları çok pozisyon oldu. bu sezon boyunca yaşanan bir problemdi.

    ikincisi fenerbahçe oyun kurulumunda sıkıntı yaşıyor. ama buna ilişkin bir planı yok. dzeko inisiyatif alıp derine gelmediği sürece fenerbahçe oyun kurmakta çok zorlanıyor. galatasaray' ın eksikliği de bu. oyun kurulumunu geliştirmesi lazım. ama okan hocanın oyun şablonlarını düşünürsek aradaki farkı anlarız. iki takım da 3-1 şeklinde oyunu kuruyor. bunu sacha varken bekleri ileri gönderip yapıyordu. ama sacha gittikten sonra kaan ayhan zaman zaman 3' lü savunmanın stoperi gibi oynayıp önlerine torreira geliyor. zaman zaman kerem demirbay torreirayla bu oyunu oynayıp kaan' ı gönderiyor takım. kaan zaman zaman da 3' ün önüne sahte bek olarak gelip torreira' yla veya kerem demirbay' la oynuyorlar bunu. şimdi ziyech' in gelmesiyle ziyech' le bu oyunu oynuyor galatasaray. bunu muslera ve nelson' la da çıktıklarında gördük. bay gibi bir fizik canavar var. birebir yüksek top atıp takımı çıkartıyorlar. ziyech 50-60 metre nokta atabiliyor. nelson veya muslera atacağına ziyech atsın. bunu son maçta gördük. muslera' nın attığını gördük. nelson' un attığını gördük. bu bir oyun planı. ismail kartal' dan bunları göremiyoruz. jayden sol bek yap. ferdi' yi içte kullan. 3-1' i jayden' la kur. böyle bir şey gördük mü? görmedik hiç. ferdiyi oyun kurulumunda görüyor muyuz? çok nadir. hoca zajc krunic ortasahasıyla bunu yapabileceğini sandı. ama sen düşük tempo pas takımıysan bu ortasahayla yaparsın. ama sen direkt hücum oynuyorsan topu kaybettiğinde bu ortasaha sana fred ismail gibi topu geri kazandıramıyor. bir de krunic kendi yarı sahasında bile baskıya gidemiyor. çünkü pozisyon oyuncusu regista adam. o zaman da oly maçı gibi ankaragücü kupa maçı gibi 3' lük oluyorsun. krunicle oynayacaksan 4-3-3 oynayacaksın. krunic zacj fred yap. sol iç sağ iç. king ve irfan' ı içeride konumlandır. osayiyle ferdiyi çizgiye gönder. bak bakalım krunic nasıl oynuyor. böyle oynayamaz çünkü tadic' in dışarıda kalması gerekir. belki irfan' ın bile dışarıda kalması gerekir. ama irfan skorer bu sezon kotarırdı. forvet karakterli oyuncuya ihtiyacın var bu oyunda. onu da yapamıyor. veya yapmıyor. böyle bir oyunu bilmiyor olabilir.

    bir diğer sıkıntı da atletizm. fenerbahçe lige harika başladı. ama dzeko tadic yaşları sıkıntı. erken form bu oyuncuları sezonun ilerleyen aşamalarında düşürür. sezon başı da yazdım bunu. düştüler. fred sakatlık sıkıntısı yaşadı. ismail bence sezon başından geride. çok top kaybetmesinden anlıyoruz. fizik olarak düştüğü için yapıyor o top kayıplarını. zaten bir planın var. bu oyuncular düşünce fenerbahçe' nin kayıplar yaşaması olasıydı. bir tek irfan can ayakta kaldı. çünkü cengiz var. cengiz 15 milyon euro' luk oynamadı. ama irfan' ı diri tuttu. adam kariyer sezonunu oynuyor. ama yetmiyor.

    kısacası sezon içerisinde ismail kartal bunlara bir çözüm bulmaktan uzaktı. hani diyor ya bizde değişiklikle maç alıyoruz diye. gole ihtiyacın olunca 4-4-2' ye dönmek değil mesele. fenerbahçe 4-4-2' ye dönüyor. genelde şima çıkıyor. bats top almaya gelmek zorunda kalıyor. topta tutamıyor. kenar ortası yaparsan etkili oluyor. sen oyunu değiştirmedin ki. alanya maçı antep maçı. açın izleyin galatasaray oyunu nasıl değiştirmiş. antep golü atıp 5-4-1 bekliyor. mertens ve kerem' i 8-10 yapıp 6' lı hücum hattı çıkarıyor okan hoca. maçı çeviriyor. gidip 4-4-2' ye dönmüyor. iyi bir kadro iyi bir ilk plan ama bundan başka bir şey yok.