hesabın var mı? giriş yap

  • hayatta kalmak için bir orduya ihtiyaç olmadığının kanıtı olan bir devlet. bugünkü bolivya havzasında yer almıştır. 500-900 yılları arasında hüküm sürmüştür.

    güçlü yönleri: tarıma elverişli coğrafya, geliştirdikleri inşaat teknikleri, çiftçilikte uzman olmaları
    zayıf yönleri: yazmayı bilmiyor olmaları, tarım arazilrinin aşırı kullanımı, orduya sahip olmayışları
    şaşırtıcı gerçek: tiwanaku şehirleri o kadar büyüktü ki inkalar onları keşfettiğinde tanrılan tarafından yapıldığına inandırlar.

    peru'dan çıkan en tanınmış uygarlık, baskın kültürleriyle yaklaşık 1200'den 1532'deki ispanyol fethine kadar hüküm süren inkalardı. ancak inkalardan önce şili ve peru'ya tiwanaku kabileleri hakimdi. and dağları'nın üst kısımlarına yerleşmiş farklı etnik gruplardan oluşan bir toplum olan tiwanakular, bugün hala ayakta duran birçok olağanüstü anıt inşa etti. bunların en ünlüleri, önce tapınak sonra da gözlemevi olarak kullanılmış olan kalasasaya tapınağı ve akapana'nın basamaklı piramidi. bu etkileyici yapıların yanı sıra, tiwanaku'da bir yeraltı kanalizasyon sistemi ve taş döşenmiş sokaklar vardı. şehirlerini ise karelere bölünmüş bir ızgara sistmeinde planlamışlardı.

    dünyanın en eski şehirlerinden biri olduğuna inanılan ve tiwanaku olarak da bilinen başkentlerinde 10.000'den fazla insan yaşıyordu. bol yağış alan titicaca havzası, bereketli toprakları ve tiwanaku halkına sunduğu bol besin çeşitliliğiyle elverişli bir yaşam alanıydı. tiwanakular zamanla tarımda uzmanlaşmaya başladı. topraktan daha fazla verim almayı ve suyu etkili kullanmayı sağlayan "yükseltilmiş tarla" tarımını keşfettiler. bu yöntem, kendilerinden sonra da kullanılacak dahiyane bir buluştu. başkentinde 50.000'den fazla tarım alanı bulunan bu toplum güney amerika'ya yayılarak 8. yüzyılda gücünün zirvesine ulaştı. ne var ki 9. yüzyılda gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. kimse tiwanaku'nun ortadan kaybolma nedenini tam olarak bilmiyor. genel kanıya göre, benzer bir kültür olan warilerle birlikte, ekinleri harap eden ve kitlesel açlığa neden olan dramatik bir iklim değişikliği sonucunda yok oldular yazıyı kullanmadıkları ve ispanyol fatihlerle hiçbir zaman savaşa girmedikleri için tiwanakular gerçek anlamda unutulmuş bir uygarlıktır.

  • seyir zevki en düşük futbol ligi yüzünden netflixin ücretinin yükselmesini kimse istemez ve netflix de zaten buna girmez.
    selcuksportsla görüşürlerse birbirilerini tamamlamış olurlar kalite olarak ikisi birbirine denk

  • enver aysever'in sorularına kaçamak ve alakasız yanıtlar verdi, enver aysever de üstelemedi, program bundan ibaret.

    bu adam her çıktığı yayında aynı ezberi anlatıyor: "trt ile program yapmadım, trt'ye program satmadım, devlet desteği almadım, demek ki arkamda akp yok".

    hacı kusura bakma da demirören grubu trt'ye program yaparak mı medya patronu oldu? doğan grubunun malını mülkünü 1/3 fiyata trt'ye program çekerek mi satın aldı? turkvuaz medya grubu trt'ye program çekerek, kosgeb'den destek alarak mı atv, sabah, takvim, yeni asır, fotomaç dahil tüm ciner grubu'na çöktü?

    cidden ne anlatıyorsun sen? türkiye'de yüzlerce gazeteci fişlenip cezaevlerine tıkılırken, daha fazlasına tehditle medyadan el çektirilirken, binlercesi işsiz bırakılırken ortaya çıkıp "ben akp ve rte destekçisiyim" diyip akp'den destek almadığını iddia eden birini kim ciddiye alır? aptal mı var olm karşında senin? halkın tamamını salak mı sanıyorsun sen? herkes survivor izleyicisi mi?

    bu ne rahatlık ya?

  • "normalde seni siklemezler ama beni görürlerse seni ciddiye alırlar" anlamında kullanılan yönetici ifadesi.

  • nba.com'dan rakamlarla kobe'nin performansi :

    1 best scoring performance in lakers' history (1: lakers tarihinde bir macta en cok sayi atma performansi)

    1.1 bryant's scoring average jumped 1.1 points from 34.8 to 35.9. (1.1: bryant'in mac basina sayi ortalamasi 34.8'den 35.9'a cikarak 1.1 sayi artti)

    2 where bryant's performance ranks all-time, 19 points behind wilt's historic 100 (2: nba tarihinin en iyi 2. performansi, 100 sayi atan wilt chamberlain'in 19 sayi gerisinde)

    5 times the lakers have scored 81 points or fewer this season (5: lakers bu sezon 5 kez 81 sayi ve altinda sayi atti)

    7 where kobe's 35.9 average would rank on the all-time single-season average list (7: 35.9'luk sayi ortalamasi tum zamanlarda 7.sirada olacakti)

    10 differential between wilt's field goals and free throws made in his 100-point game vs. bryant's 81-point game (36 fgs vs. 26 and 28 fts vs. 18) (10: wilt'in 100 sayilik oyunundaki ile karsilastirildiginda basarili oldugu sut (36'ya karsilik 26) ve serbest atis (28'e karsilik 18) adedi farki )

    11 kobe's point total against the raptors on dec. 7, 2005 (11: kobe'nin 7 aralik 2005'te toronto raptors'a karsi attigi sayi)

    12 points kobe scored in the second quarter (12: kobe'nin 2.ceyrekte attigi sayi)

    14 differential between kobe's second half output (55) and toronto's (41) (14: kobe'nin ikinci yarida attigi sayinin (55) toronto'nunkinden (41) farki)

    14 points kobe scored in the first quarter (14: kobe'nin 1.ceyrekte attigi sayi)

    18 the lakers' largest deficit against the raptors (18: lakers'in toronto karsisinda geride kaldigi en cok sayi)

    18 free throws kobe made (18: kobe'nin attigi serbest atis adedi)

    27 points kobe scored in the third quarter (27: kobe'nin 3.ceyrekte attigi sayi)

    28 free throws wilt made when scoring 100, an nba-record (28: wilt'in 100 sayi attiginda attigi serbest atis adedi - nba rekoru)

    28 points kobe scored in the fourth quarter (28: kobe'nin 4.ceyrekte attigi sayi)

    41 points the raptors had in the second half (41: toronto'nun ikinci yarida attigi sayi)

    45.5 bryant's scoring average over the last 10 games (45.5: kobe'nin son 10 mactaki sayi ortalamasi)

    53 points bryant had at the end of three quarters, tying allen iverson's season high for 2005-06 (53: kobe'nin 3.ceyrek sonuna kadar attigi sayi - allen iverson'in bu sezon attigi en cok sayiya esit)

    55 points bryant had in the second half, which would be good for the second-highest scoring game of the season. (55: bryant'in ikinci yarida attigi sayi - bu bile sezonun 2. en cok sayi atma performansi olacakti)

    .571 wilt's shooting percentage from the field (36 for 63) in his 100-point game (.571: wilt'in 100 sayi attigi mactaki sut yuzdesi (36/63))

    59 points scored in second half by wilt during 100-point game, an nba record (59: wilt'in 100 sayi attigi macta 2.yarida attigi sayi - nba rekoru)

    59.2 percentage of team's points when wilt scored 100 (the philadelphia warriors scored 169) (59.2: wilt'in 100 sayi attigi macta takiminin sut yuzdesi - philadelphia warriors 169 sayi atmisti)

    .608 bryant's shooting percentage from the field (28 for 46) (.608: kobe'nin bu mactaki sut yuzdesi (28/46))

    66.4 percentage of lakers points bryant scored (66.4: lakers'in sayilarinin %66.4'unu bryant atti)

    71 former lakers' single-game record, held by elgin baylor (71: lakers'in tarihindeki bir macta en cok sayi performansinin onceki rekoru, elgin baylor'a aitti)

    80 combined points of the raptors' starters (80: raptors'da maca baslayanlarin attigi toplam sayi)

    88 nba teams to have scored fewer than 81 points this season. (88: nba takimlarinin 81 veya daha az sayi attigi mac sayisi)

    122 highest lakers' point total of the season (122: lakers'in bu sezon bir macta attiklari en cok sayi)

  • az önce bunlardan tamamen zararsız bir tanesine durduk yere amelenin birinin (mesleği amele) taş attığını ve taşın hayvanın sırtına isabet ettiğini gördüm. hep böyle internette falan bu hayvanlara işkence edenleri görüp iç geçirirdim, "şunlardan biri bir gün elime düşecek" diye, o gün bu günmüş. kendisini nazikçe (!) uyardım, bir daha yapmayacağına dair söz verdi yalvarırcasına (?). kıyamam (!).