hesabın var mı? giriş yap

  • prion dediğimiz açılmış proteinler var. normal proteinlerin tam sindirilemeyip zombiye dönüşmeleriyle oluşan ve diğer proteinleri de etkilemesiyle üreyebilen, biyoloji tarafından canlı kabul edilmeyen moleküller. her protein bozunduğunda bu şekilde davranmıyor tabii ki, 1 milyon bozunmaya uğramış proteinden yani priyondan 1 tanesi şans eseri başka proteinlerle etkileşime girecek şekilde oluşabiliyor. evrimdeki doğal seleksiyon mantığı aynen prionlar için de geçerlidir.

    bu tarz küçük moleküllerin yaşayıp yaşamadığı sadece biyolojiyi değil felsefeyi ve metafiziği de etkiliyor. bizler biyolojide virüsleri yarı canlı kabul ediyoruz örneğin, çünkü virüslerin kendi kendilerine üremeleri için gerekli mekanizmaları yok. başka bir canlı hücreye doğada denk gelmeye ve onun sistemlerini ele geçirerek üremeye mahkumlar. yeryüzünde virüslerden başka bir canlı kalmamış olsaydı her cansız varlığın davrandığı gibi virüsler de oldukları yerde hiçbir faaliyet göstermeden duracaklardı. bizler bu gerçekten yola çıkarak virüsleri yarı canlı ilan ediyoruz ama virüslerin tabii ki bunu pek taktıkları yok. kendi varlık çizgilerinde çoğalmaya ve başka hücrelerle karşılaşmadıklarında cansız özellik göstermeye devam ediyorlar.

    gerçek şu ki canlıların ilk atası olduğunu tahmin ettiğimiz şey aslında rna olarak da bilinen bir organik molekül. bu organik molekül zamanla geçirdiği mutasyonlar ve doğal seçilim sayesinde daha kompleks molekülleri oluşturuyor. bu canlıyla cansız arasında karar veremediğimiz evrimsel zincirlerden ilk prokaryot hücreler, daha sonra ökaryotlar, daha sonra çok hücreli canlılar ortaya çıkıyor. insanoğlu olarak canlı ve cansız olarak varlıkları ayırt etmeye o kadar alışığız ki bu ara basamaklar bizlere çok yabancı geliyor. yukarıda verdiğim rna linkinde bu anlattıklarımı çok daha detaylı ve anlaşılabilir örneklerle anlatıyor. hatta ilginizi çektiyse kanalın kendisini tavsiye ederim. tüm bu bahsettiklerimden tutun, ekosistem dengeleri ve hayatta kalma stratejilerine kadar çok güzel simülasyonları var.

    dönelim konumuz olan prionlara.

    inek eti, dana eti vs'den gelen prionlar bizi etkilemiyor çünkü genetikleri bizim genetiğimizden uzak. tutup büyük babası ölünce ruhu benim bedenimde yaşasın diye beynini yiyen tipler var. tedavisi yoktur. prionlarla başa çıkamıyoruz. bu moleküller canlı özelliği göstermedikleri gibi varlıklarını sürdürmek için bir besine veya solunum materyaline ihtiyaç duymuyorlar. kendilerini akıntıya bırakıyorlar, hayat onları nereye sürüklerse. kendi orijinal yapısına benzeyen bir protein buldukları zaman onunla etkileşime girip kendisi gibi bir zombiye dönüştürüyor. virüsten daha küçükler. ısıtsanız da yaksanız da hiçbir etkisi olmuyor çünkü zaten şurada görebileceğiniz üzere katlanmış kompleks formdan helix formuna düşmüş proteinlerden bahsediyoruz. bizim yemekleri pişirmemizin sebebi hem sıcağın etkisiyle mikro organizmalardan arındırmak, hem de proteinlerin sıcakta katlanmış formlarını kaybederek helix yapıya düşmesinin sindirimi kolaylaştırması. dolayısıyla işlevselliğini kaybetmiş olmuyor.

    insan eti yemek bu yüzden tehlikeli. prion hastalıklarına yol açıyor. bir dönem dünya çapında inekleri kırıp geçiren deli dana salgını ineklere birbirlerinin öğütülmüş kemiklerinin yedirilmesinden ortaya çıkmıştır.

    insanlarda prion hastalıkları en çok sinir hücrelerinin tüketilmesiyle açığa çıkıyor.

    şu linkte bu insanlarda ve hayvanlarda görülen hastalıklardan detaylı olarak bahsediyor.

  • akıllı akıllı okumayı gerektiren iştir. sabah ya da sözcü okumaya benzemez.

    herşeden ilk senin haberin olur ama neye itibar edip edemeyeceğini anlamak için kafanın çalışması ve bolca saçma sapan şeyi de okuman gerekir.

    gündem butonu, dünün en beğenilenleri, şükela modu ve linkler aracılığıyla yapabilirsiniz.

  • “ok ancak geri çekerek atılır.hayat seni zorluklarla geri çekiyorsa, seni daha büyük bir şeye fırlatacağı içindir.
    nişan almaya devam et."
    (bkz: paulo coelho)

  • klip denemez bence, insanlar instagram story'si için bile artık daha çok özeniyor. ayrıca başlığı ilk okuduğumda yıllar yıllar önce, nejat işler'in daha tanınmadan yaptığı bir hatadır heralde diye eski bir kliple karşılaşmayı umdum ama bu ne lan? tiksindim ikisinden de.

  • böyle saf, sürekli gülen çocuklar olur ya, münevver öyleydi işte. suratından gülücük eksik olmazdı.

    tanıyan tanımayan herkes melek diyor ya hani, gerçekten melek gibiydi. bir tövbe tövbeee demesi vardı, sırf onu söyletmek için sınıfta saçma saçma şeyler söylerdim. he bir de sürekli saçlarıyla oynardı, bir parmağı sürekli saçlarının uçlarındaydı. elleri de minicikti. sonra hadi fal bakalım diye tuttururdu, meraklı melahat derler ya münü'ye uygun bir lakaptı bence. konuşmaya başlayınca yanaklarını sıkası gelirdi insanın. böyle bıcır bıcır... bir gün sınıfa elimde browni falan girdim sırada oturuyordu, pislik yapayım dedim. gittim yanına bak münü şimdi ne yapcam dedim, baktı, browniden koca bir parça ısırdım çiğnedim, o da meraklı gözlerle bakıyor, sonra açtım ağzımı ööö diye, bir ıyy diyerek kaçışı vardı kopmuştuk sınıftakilerle.
    o kadar iyi niyetliydi ki, herkesi kendi gibi sanardı. kuşummm kuşumm diye ortalıklarda gezinirdi. parça parça bunları hatırlayıp, onu düşününce bir gülümseme yerleşiyor suratıma. unutmuyor insan sesini, gülüşünü. keşke diyoruz ama...

    okuldaki son günü de dün gibi düşününce.

    doğum günü için yer ayarlamaya gideceklerdi onunla birlikte. yine o parlak sarı ugg'larını giymişti. çok dalga geçerdim o ayakkabısıyla da. o gün geldi kuşum dedi sence pantolonumu ugg'ların içine sokayım mı yoksa üstünde mi kalsın. bende dalga geçtim yine kızım o ne ayakkabı ya çıkar bence komple diye. ya söyle hadi dedi. söyledim. meğer son kez dalga geçmişim münü'yle. hayatında ilk kez, sevgilisi dediği adamla doğum günü için yer ayarlamaya gidecekti. içi içine sığmıyordu, mutluydu, nişantaşında olacak, bir yer var diyip duruyordu. sürekli sırıtıyordu. sonra ders bitti. okuldan çıktık. o çıkışta bekliyordu, taksi geldi, binip gitti...

    insanın aklının alamayacağı şeyler vardır ya hani, bu da onlar biri. böyle bir insana, böyle bir kader mi diyim ne diyeyim bilemiyorum... ama bildiğim tek bir şey var, onu tanıyan biri kesinlikle onu unutmayacak. hep gülücükleriyle hatırlayacak.

  • 10.0 yazilimini erken erisime sahip kullanicilar icin yayinlayan sirket.

    tesla bu yazilimi: "simdiye kadarki en buyuk yazilim guncellememiz. otomobilinizi daha yetenekli hale getirmek icin tasarlanan; eglence, oyun, muzik ve rahatlik odakli bir guncelleme. bu sayede aracinizda gecirdiginiz zamani daha eglenceli hale getirecegiz." seklinde bir aciklamayla duyurdu. ayrica yazida guncellemenin bu hafta tum tesla suruculerine gelecegi de belirtilmis.

    duyurulma videosu ve resmi detaylar

    yeniliklere soyle birkac cumle ile goz atalim.

    tesla theater: arac park halinde ve internete bagli iken video izlemenizi sagliyor. su anda bunyesinde; netflix, youtube ve tesla tutorials ozelliklerini barindiriyor. konuyla ilgili amator bir video.

    caraoke: yine otomobil parktayken ekranda istediginiz sarkinin sozleri cikiyor ve geriye sadece sizin eslik etmeniz kaliyor. karaoke parcalari arac hareket halindeyken de calinabiliyor fakat ekranda sarki sozleri donmuyor. malum, guvenlik.

    cuphead – tesla edition: tesla arcade'e gelen en saglam oyun, suphesiz ki. ozetle kosu ve silah barindiran bir oyun. diger tesla arcade oyunlarinda oldugu gibi, oyunu oynayabilmek icin arac park halinde olmali. oyunu merak edenler icin suraya bir link birakalim. bu oyundan sonra minecraft ve roblox oyunlarinin da gelmesi bekleniyor. elon musk, tesla'nin harici usb'ler ile de oyun oynanabilecek noktaya getirilecegini aciklamisti.

    i’m feeling lucky / i’m feeling hungry: navigasyona gelen iki ayri ozellik. hungry ve lucky. eger hungry'i secerseniz tesla sizi en yakin ve sizi tatmin edecek bir restorana yonlendiriyor. sayet lucky'i secerseniz; gideceginiz yer tamamen tesla'ya birakiliyor. suprizleri sevenler icin birebir.

    joe mode: twitter'da, elon musk'a bir tesla kullanicisi tarafindan gelen oneri uzerine yazilima eklenen ozellik. aktif hale getirildiginde; arac uyarilari artik daha sessiz ve kimseyi rahatsiz etmeden yapiyor. kucuk cocuklarla seyahate cikacak aileler icin gelistirilen bu ozellikle kufur edercesine uyarilmaktan ziyade daha nazik uyarilmaya basliyorsunuz.

    smart summon: artik aracinizi 150 m (basitce gorus alaninizda olan bir mesafe) uzakliktan, telefonunuzu kullanarak surucusuz bir sekilde, park yerinden bulundugunuz yere getirebildiginiz gibi bulundugunuz yerden de park yerine goturebiliyorsunuz. onceden de bulunan bu ozelligin menzilinde iyilestirme yapilmis.

    spotify: spotify premium artik araca entegre bir sekilde calisabiliyor.

    sentry mode, maps, automatic lane change, ve driving visuals'da 10.0 guncellemesi ile gelistirilen diger ozellikler. otomatik pilota agirlik verilen bir guncelleme olmasini beklerken hatta tam surumunun yayinlanmasi hayal edilirken; daha cok aciklandigi sekliyle eglenceye yonelik bir guncelleme yayinlanmis.

    ilave: ek notlar dusuldu.