hesabın var mı? giriş yap

  • duyduğu zaman insanı üzen bir söylem... kardeş biraz daha sabret. daha dün ekonomi bakanımız söyledi. 2,5 milyon kişiyi işe alacaklarmış. ayrıca şubat ocaktan iyi. mart da şubattan iyi olacak. nisan üçünden iyi mayıs alayına haziran hepsine... sonra hepsi bize...

  • geçmiş olsun kardeş. konsantre askerlik yapmışsınız. bu dediklerini kısa dönemlere 6 ayda uzun dönemlere 12 ayda günlere serpiştirerek yapıyorlar. sizin vakit dar olduğu için 21 günde ne yapabilirse yapmışlar. neyse yemişsin askerliği işte hürgeneral kardeşim. boşver unutursun zamanla...

  • sizin gibi gerizekali cahillere bu isin psikolojik arkaplanini vererek zaman harcayamayacagim, zira eksi sozlukteki her 100 kisiden 99unun ekrana mal mal bakacagina bahse girerim. isiniz gucunuz yok mu be, hcibir seyi bilmediginiz gibi iki kelimeyi bir araya bile getiremiyorsunuz. ozellikle sen, seni izliyorum ne zamandir, resmen hiyar gibi yaziyorsun ya. hayvanogluhayvan. ote yandan hayatima da renk katmiyor degilsin ha, boyle sagin solun belli olmuyor, beklemedigim bir bkz veriyosun ya iste o guzel birsey aslinda. keratalar sizi, hepinizi cok seviyorum.

    [gorundugu gibi ovgu duzmecesini sona saklamak daha etkili, insani pozitif bir ruh haliyle birakiyor]

  • noktalama işaretlerinin hayatımızdaki önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. gramer naziler olarak kalp krizinin eşiğinden döndük, öyle büyük dram.

  • filmdeki göndermeler:

    filmin afro-amerikan yönetmeni ryan coogler’ı ünlü eden iki filmi var: biri fruitvale station, diğeri ise rocky serisinin devamı olan creed. her iki film de tıpkı black panther gibi oakland’da başlayıp yine oakland’da bitiyor. oakland’ın önemi; coogler’ın doğup büyüdüğü yer olması dışında aynı zamanda black panther party’nin kurulduğu yer olması.

    ryan coogler’ın black panther dahil üç filminde de michael b. jordan önemli bir rolde karşımıza çıkıyor.

    michael b. jordan, chris evans ile birlikte daha önce human torch’u canlandırmış ve daha sonra marvel sinematik evrenine geçmiş ikinci koyuncu oldu.

    kral t’chaka’nın 90’lardaki gençliğini canlandıran oyuncu atandwa kani, yani kralın yaşlı halini canlandıran oyuncu john kani’nin oğlu.

    filmde bir back to the future göndermesi var: shuri’nin t’challa’ya verdiği ve babalarının favori filmindeki gibi yaptığını söylediği kendi kendine bağlanan ayakkabılar.

    filmde shuri’nin laboratuvarının ve vibranyum dağının ismi bashenga. bu isim çizgi romanlarda ise tarihteki ilk black panther’in ismi.

    black panther’in bir gergedanı devirme sahnesi de 1988’de yayınlanan serilerinden birinde var

    killmonger’ın t’challa’yı şelaleden aşağı atması ünlü black panther hikayesi panther’s rage’e bir gönderme.

    t’challa, ilk after credit sahnesinde “kriz zamanlarında akıllı liderler köprüler kurar, aptallar duvarlar örer.” benzeri bir şey söylemişti. elbette trump’ı kastettiğini anladınız değil mi?

    shuri, iyileştirilmesi için yanına getirilen ajan everett ross’u gördüğünde “harika, düzeltilecek bir beyaz adam daha.” dediğinde buck barnes’tan bahsediyordu.

    filmin after credits sahnesinde çocuklar bucky barnes’a white wolf diyorlardı. çizgi romanlarda white wolf kral t’chaka’nın evlat edindiği beyaz bir çocuktur. t’challa’dan biraz daha büyük olan hunter, belli bir yaşa gelince wakanda’nın gizli servisi olan hatut zeraze’ye katılmıştır.

  • burada yapılan futbol muhabbetinin, 5 yaşındaki çocuğun yaptığı futbol muhabbetinden çok da farklı olmadığını belgelemesi açısından iyi bir örnek teşkil eden afacan cümlesi.

  • yolun devamını göremediğiniz yerlerde mutlaka yavaşlayın ve görmediğim yerde bir araç durmuştur diye düşünün. hayat kurtarır. 100 kere boşa yaparsınız ama 1 kere işe yararsa hayat kurtarır. tepe üstlerinde, ani virajlarda vs. vs.

    bir de trafik lambalarina kesinlikle güvenmeyin, kirmizida durmayan bir kamyonun sürücüsü suçlu olur ama siz ölü olursunuz, onun giydiği hüküm sizi geri getirmez. 15 sene kadar önce 1 saniye ile biçilmekten kurtulduk bu sebeple. her zaman yolun boş olduğunu gördükten, kimsenin gelmediğine emin olduktan sonra hareket edin.

  • yine mi mağdur oldunuz lan siyasal islamcılar. sizin reisiniz sağa sola "bunlar pislik, çöplük, sürtük vs vs" diye tüm hakaretleri saydırırken bir şey yoktu di mi? bunu da onun gibi düşünün işte, nükte yapmış kadın, zuhahaaa.

  • "her şeyin üstüne gelip, seni dayanamayacak bir noktaya getirdiğinde sakın vazgeçme; işte orası kaderinin değişeceği noktadır."