hesabın var mı? giriş yap

  • simdi bi aciklama yapacam, ortalik darma duman olacak ama yapayim.

    renk; bir cismin yansittigi isik degildir. once buna bi tamam deyip, sonra kalanini okumaya devam edin.

    gordugumuz renk, beyaz isigin dalga boylarinin zihnimizde sekillenen hali. bildiginiz uzere, beyaz isik gorulen spektrumdaki tum renklerin bir bilesimidir. biz bu bilesimi "beyaz" olarak algiliyoruz. yani bizim beyaz gordugumuz cisim, uzerine dusen "beyaz" isigin tum dalga boylarini oldugu gibi geri yansitiyor.

    yesil bir cisim ise, uzerine gelen isigin "yesil" dalgaboyu haricindeki tum dalgaboylarini soguruyor. yani sadece yesil rengin bulundugu dalgaboyunu yansitiyor. bu durumda biz o cismi yesil olarak goruyoruz. kisaca diyebiliriz ki, yesil cisimler belli bir dalgaboyu haricindeki tum diger gorunur tayf dalgaboylarini sogururlar. yesili yesil yapan iste o sogurdugu, yansitmadigi gozumuze gelemeyen "beyaz" isik dalgalaridir. bizler bu yesil haricindeki dalga boylarini icine hapseden cisimleri "yesil" renkli algiliyoruz.

    bunun gibi, "siyah" bir cisim de, uzerine gelen "beyaz" isikta bulunan tum dalgaboylarini sogurur. yani o cisimden gozumuze herhangi bir dalgaboyunda isik ulasamaz. iste biz tum dalga boylarindaki isigi icine hapseden cisimleri de "siyah" renkli algiliyoruz.

    eger rengi, beyaz isigin goze yansiyan dalgaboylari olarak dusunurseniz elbette siyah bir renk degildir. siyah, isiksizliktir. fakat, renk tarifinizi, sogurulan dalgaboylari uzerinden yaparsaniz, siyah bir renktir.

    nasil baktiginiz onemli. bu prensibe halk arasinda "neye gore, kime gore" deniliyor.

  • şöförler ya uyuyakalıyor, ya dikkatsiz sürüyor ve hız yapıyor. ülkenin temel sorunu insan yetiştirme. yetiştiremiyoruz, eğitilemiyoruz. önünü arkasını düşünmeden hareket eden insanlara canımızı emanet ediyoruz sonra.

  • son dönemlerde izlediğim en güzel şaka.
    anneleri giydirmiş gibi sırayla gelmeleri,
    hiç kasıntılık yapmadan şakaya gülmeleri tebessüm ettirdi.

  • nedenini anlamak çok da zor değildir.

    araştırma görevlisi demek, eli henüz para görmüş yeni mezun demektir. para da öyle çok matah bir para değildir ama "almışken" felsefesini kısmen uygulamanıza izin verir. kışlık bot alsanız, yazın sıkıntı çekersiniz. yazlık ayakkabı alsanız kışın sıkıntı çekersiniz. abiye ayakkabı alsanız, bir anda gardırobunuzu değiştirmek zorunda kalacağınız için pahalıya patlar. hem spor ayakkabı olacak hem her mevsim olacak hem spor giyinmenize uygun olacak hem de trekking vs hafta sonu kaçışlarına uygun olacak. eh, işte 10 fonksiyonu yerine getirdiği için elde de para var, artık öğrencilikteki gibi değilsiniz, bastırıp parayı alıyorsunuz en iyisinden bir dağcı ayakkabısı.

    işe git, uyumlu. oradan çıkınca bara git cool. oradan çıkınca eve git, çıkarmadan yat, terletmez. hafta sonu atla trekking'e git, şukela.

    ben dağcılık ayakkabısı giymeyen araştırma görevlisine iyi gözle bakmam.

  • dolma biberin doldurularak yenmesi gereken bi sebze olduğunu ilk kim düşündüyse higgs bozonunu bulmuş kadar büyük iş yapmış arkadaş! hayır onca zımbırtıyı bir araya getirip bi bitkinin içine tık ve lezzetli bi şey çıksın ortaya.

  • sosyal medya'nın yalanlar okyanusu olmasının en büyük kanıtı
    hani lan, "o bakış" lı, "bir de bunun için cigara yakalım"lı iç geçirmeli, "aşkla bakış" fotoğrafları
    hani ahmet kural aşkla bakıyordu sıla'ya.
    noldu?
    yalansınız olm
    alayınız yalansınız.
    hayatınız, sosyal medyanız, o resimler, hepsi yalan

  • böyle bir eleman var. yakında burada takıla takıla süper bir eleman olacağından eminim. gözü açılacak, espri kalitesi artacak, kültürlü ve entelektüel bakış açısı kazanacak.

    sonunda işten atılır kesin.