hesabın var mı? giriş yap

  • --- spoiler ---
    adnan ziyagil: ne yapacağımı bilmiyorum, bu yaşıma geldim ama ne yapacağımı bilmiyorum

    ben söyliim adnan, beyaz gömlek içine koyu renk fanila giyme yeter.

    --- spoiler ---

  • çocukların üstünde basınç testi, hadım etme, soğuğa ne kadar dayanıyolar , ilaç testi gibi deneyler yapmıştır. hatta abarıp göz rengi değiştirmek için çocukların gözlerine bazı kimyasallar enjekte etmiştir.eğer cehennem var ise en dibinde olmasını istediğim insanlardan biridir.

  • günümüz post-modern anlayışın zerk ettiği ve hatta dayattığı bir absürt vak'a.

    tanığı tanıklıktan, anıyı "an"dan, ispatı hakikatten değerli görmek.

    atmosferin, yerini piksellere bırakması.

  • tarsus'ta ikamet eden bir yazarın olay yerine gidip bilgi alması, olmadı gizli gizli içeri girmesi, vurulursa da hayatının son saniyelerinde telefondan entry girerek bizi bilgilendirmesi gerekiyor.

    bu gerçekleşirse kendisi ayrıca ilk ekşi sözlük şehidi olarak anılacaktır. birkaç yüzyıl sonra ekşi dininde aziz olarak bile kabul edilebilir. önemli bir mertebe. hatırlatmak isterim.

  • toplu tasıma ile çözülemeyecek olan trafiktir. ülkemizde toplu taşıma kar etmek için yapılan bir eylemdir. bu yüzden otobus sayısı azdır sefer sayıları da azdır. metro vb de de yine sefer sayısı azdır. haliyle kucak kucağa gidilen pahalı bir toplu taşıma ile çözülemez. oradan gelen parayı lalelere yatırıp eşini dostunu sevindirmeye alışmış yönetim de bunu yapmaz.

    denizin kullanımı ise iç anadolu çomarının deniz taşıtı kullanamaması dolayısı ile rant sağlanaması nedeni ile neredeyse ihmal edilmiştir.

    ümraniyeden cnr a iki kişi toplu taşıma ile gitmek arabadan pahalıya geliyorsa kimseyi indiremezsiniz o arabalardan.

    özetle doğrudan toplu taşımayı kar edilecek bir hizmet olarak gören ibbnin suçudur. oy aldıkları kitle de istanbulda yaşayıp deniz görmemiş tayfa olduğu için toplu taşıma kimsenin bir tarafında olmaz.

  • merhaba. ekonomik şartlardan ötürü birçoğumuz lpg'li araçlar kullanıyoruz.

    gariban mod on

    lüks segmentten tutun da en alt segmente kadar lpg , benzinli araçların maalesef vazgeçilmezi olmuştur. bu noktada lpg ile ilgili önemli noktalara değinmek lazım gelir.

    öncelikle lpg'li bir araçta dikkat edilmesi gereken en önemli husus, güvenlik olarak göze çarpar. mutlaka ortalama 3-4 ayda bir aracınızın lpg sistemlerinde kaçak kontrolü yaptırınız. bu işlem genel olarak bir kaç dakikadan uzun sürmeyecektir. ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kaliteli ve düzgün bir cihazla bu kaçağın kontrol edilmesidir. yoksa sabunlu köpüklü yöntemle dedem de lpg kaçak kontrolü yapmaktadır.

    lpg konusunda diğer mühim husus, lpg filtresinin periyodik olarak değiştirilmesi gerekliliğidir. buna dikkat etmediğiniz zaman lpg enjektörleriniz bozulur ve durduk yere masrafa girersiniz.

    geldik lpg'de en önemli olan noktalardan birisi olan ayar mevzusuna. lpg ayarı yaptıracağız. herhangi bir lpg hizmeti veren yere gittik. aracı cihaza bağladılar. ortalama 3 dakika sonra ayarlar tamam, borcunuz 30 lira veya 50 lira diye bir kelam duydunuz. ayarlarınız düzgün değil ve kaptıkaçtı usulü iş oldu. maalesef ki türkiye genelinde birçok lpg ustasının genel geçer lpg ayarı mantığı bu şekildedir. hem verimli olmaktan uzak, hem aracın gerçek lpg performansı düşük, hem de bir süre sonra nedeni bulunamayan lpg kökenli arızalar olacaktır. ayrıca sürekli yanarak sinir bozan sarı arıza lambası da işin tuzu biberi olarak karşınıza çıkar.

    lpg sisteminin otomobil üzerindeki esas ayarı; seyir halinde iken, yani düz yolda, otoban kullanımında, yokuş kullanımında ve şehir içi kullanımında yapılan ayardır. bu şekilde ayar yaptırdığınızda, oksijen sensörü yani lambda sensörü kaynaklı arıza lambası yanma durumu olmayacak hem de lpg ile aracınızı benzine yakın performansta kullanabileceksiniz. özellikle yokuş tırmanırken yaşadığınız motor bayılması ve güç kaybını minimumda hissedeceksiniz. bu şekilde yapılan lpg ayarında, lpg beyninin aracın beyni ile maksimum uyumda çalışması ve lpg ile maksimum verimde yol yapılması esas amaçtır. zaten işin özüne dönersek lpg taktırmanın nihai amacı da budur efendim.

    gelelim bu ayarı nasıl ve nerede yaptıracağımız hususuna. burdan sonrası biraz reklam gibi olacak ama maalesef ki tecrübelerimi paylaşmak durumundayım.

    ankara için konuşursam, yukarıda bahsettiğim şekliyle lpg ayarı yapan firma; quattro garage ismiyle gecen, sahibi makine mühendisi bekir başkal olan firmadır. bekir bey bizzat bu ayarı kendisi yapmakta ve bir otomobilin bu şekilde seyir halindeki ayarı ortalama yarım saat civarı sürmektedir. son yapılan lpg ayarından sonra ortalama 2 sene boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadan lpg kullanımına devam ettim. geçen hafta en son gittiğimde ise lpg ayarında bozulmadan ziyade artık oksijen sensörünün bozulduğu ve bundan dolayı arıza lambası yaktığı anlaşıldı. oksijen sensörü değişimi sonrası kontrol amaçlı tekrar gitmem gerekecek.

    bu başlığı, otomobil ustası tavsiyesi vs gibi başlıklara yazmak yerine ayrı bir başlık şeklinde değerlendirmek ve lpg
    ayarı konusundaa deneyimleri aktarmak amaçlanmıştır. saygılarımla...

    tecrübeden ileri gelen edit:
    ankara genelinde lpg ayarı hizmeti veren akif tezel beyefendi de bekir başkal gibi konusunun uzmanı ve kaliteli bir şekilde çalışmaktadır. son iki yıldır kendisi ile lpg ayarı konusunda görüşme fırsatım oldu. kalite ve tecrübesini belli eden bir insan. tavsiye ederim efendim. yine bu türden kaliteli ve işini güzel yapan insanlara rastladıkça bu entrye eklemeler yapacağım.

    gariban mod off

  • bir arkadaş:

    "istedikleri kadar aerodinamik,termodinamik,akışkanlar,dinamik anlatsınlar. uçak gördüm mü, koca demir havada nasıl duruyor derim."

  • çok afedersiniz ama düzenli hayat dediğiniz nedir? saçma sapan kalıpların olduğu, oku, mezun ol, askere git, iş bul, ev al, araba al, evlen, 3 bebek doğur, çocukları yetiştir, emekli ol, eve git gel yemek ye sıç yat kalk eve git gel ye sıç yat öl. nedir acaba düzenli hayat? kimin ne istediği nasıl bir düzen aradığını kim nereden biliyor da yorum yapıyor.

  • çok üzücü bir haber. nerede ve ne zaman okuduğumu hatırlamıyorum ama silahla işlenen cinayetlerin çoğunda katil büyük oranda ailesini, akrabalarını, komşusunu, arkadaşını, nişanlısını öldürüyormuş. yani siz kim olduğu belirsiz düşmanlara karşı silahlanarak kendinizi koruduğunuzu düşünürken sevdiklerinizin katili olabilirsiniz.

  • izlanda sinemasını deneyimlemek isteyenler için ufak bir liste yapmak istedim:

    1- favorim olan malmhaus diğer adıyla metalhead

    tür: music, drama
    imdb: 7.0

    2013 izlanda yapımı olan film, izlanda'nın ücra yerlerinde bir çiftlikte büyüyen bir kızın hikayesini anlatıyor. hera, 1980'li yıllarda gençliğini yaşarken ailesiyle trajik bir olay sonucu karanlık bir döneme girer. hera, yaşadığı kaybın yasını tutarken de kendini heavy metale verir ve ruhunu acıdan bu şekilde arındırır. en büyük hayali ise rock yıldızı olmaktır ve hayalini gerçekleştirmek için elinden geleni yapar...

    film şahane bir postere sahiptir ayrıca: görsel

    2- hvitur hvitur dagur diğer adıyla a white, white day

    tür: drama
    imdb: 6.7

    2019 yapımı bu filmde, izlanda’da ücra bir kasabanın polis komiseri, kasaba ahalisinden bir adamı iki yıl önce eşiyle ilişki kurmakla suçlar. saplantısı derinleşirken adamın gerçeklikle bağlantısı kopar ve hem sevdiklerine hem kendine zarar vermeye başlar.

    3- rams

    tür: drama
    imdb: 7.2

    2015 yapımı film, koyun yetiştiricisi olan iki kardeşin hikayesini konu ediyor.

    4- hjartasteinn diğer adıyla heartstone

    tür: romance, drama
    imdb: 7.4

    2016 yapımı film, izlanda’da küçük bir balıkçı kasabasında yaşayan thor ve kristjan adlı iki ergeni anlatmaktadır.

    5- fusi diğer adıyla virgin mountain

    tür: drama
    imdb: 7.4

    2015 yapımı filmde, 40’larında, kilolu, hâlâ annesiyle oturan fusi, henüz cesaretini toplayıp yetişkinlerin dünyasına girememiştir. gününü uyurgezer gibi geçirip tekdüze bir hayat sürdürmektedir. fıkır fıkır bir kadın ve sekiz yaşında bir kız çocuğu beklenmedik bir anda hayatına girince, fusi artık kendince harekete geçmek zorunda kalır.

    6- kona fer i strio diğer adıyla woman at war

    tür: thriller, drama, comedy
    imdb: 7.4

    2018 yapımı film, sanayicilere karışı savaş açan çevre aktivisti bir kadının, evlat edinme başvurusu kabul edilince değişen yaşamını konu ediyor.

    7- noi albinoi diğer adıyla noi the albino

    tür: drama
    imdb: 7.3

    2003 yapımı filmde, noi, kuzey izlanda'da küçük bir kasabada yaşayan 17 yaşında bir gençtir. yaşadığı çevreden oldukça sıkılır ve oradan kaçmanın hayallerini kurar. daha sonra hayatına yerel bir benzincide çalışan bir kız girer.

    8- the juniper tree

    tür: drama, fantasy
    imdb: 6.8

    1990 yapımı filmde, orta çağ izlandasında cadılıkla suçlanan anneleri diri diri yakılan iki kız kardeş margit ve katla, güvenli bir yer bulmak için var güçleriyle kaçarlar. johan ve oğlu jonas'ın yanına sığınıp burada yeni bir aile kurduklarını düşünürken, katla'nın büyülü güçleri filizlenir ve yeni yuvaları yara alır.

    9- arctic

    tür: adventure, drama
    imdb: 6.8

    2018 yapımı filmin başrolünde mads mikkelsen'in yer alıyor. film, bir adamın kuzey kutup bölgesi'nde hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.

    10- undir trenu diğer adıyla under the tree

    tür: drama, comedy
    imdb: 6.8

    2017 yapımı filmde, kenar mahallede yaşayan çiftin bahçelerindeki ağacın gölgesi, yan komşularının evine doğru gölge yapmaktadır. komşuları bu durumdan şikayetçi olur. ancak bu basit anlaşmazlık önce saçmalığa, ardından trajediye evrilir.

    11- bergmal diğer adıyla echo

    tür: drama
    imdb: 7.0

    2019 yapımı film, 56 farklı kesitten oluşuyor. günümüz izlandasından noel manzaraları sunan filmde, uçsuz bucaksız taşrada bir çiftlik yanarken, bir okul korosu noel şarkıları söylüyor. bir kadın müzede eski sevgilisiyle tartışıyor. tüm karakterler aynı anda geçmiş ve bugünle yüzleşiyor.

    12- vonarstraeti diğer adıyla life in a fishbowl

    tür: drama
    imdb: 7.2

    2014 yapımı film, çeşitli tesadüflerle yolları kesişen karakterleri konu alıyor.

    13- berdreymi diğer adıyla beautiful beings

    tür: drama
    imdb: 7.7

    2022 yapımı film, annesi geleceği görme yetisine sahip olan addi’nin hikâyesini anlatıyor. addi bir zorbalık mağdurunu, dışlanmış çocuklardan oluşan grubuna dâhil eder. kendi hâllerine bırakılmış çocuklar zamanla saldırganlık ve şiddetin yanı sıra, sadakatle sevgiyi de keşfedecektir.

    14- eldfjall diğer adıyla volcano

    tür: drama
    imdb: 7.2

    2011 yapımı film, aksi, saldırgan, muhafazakar olarak geçirdiği seneler boyunca etrafında kimse kalmayan yaşlı adamın, hayatını tekrar gözden geçirmesini konu alıyor.

    listenin tamamı için link