hesabın var mı? giriş yap

  • 250 - 300 bin bandında çıkacağı ifade edilmiş. abicim yerli aracın halka faydası ne o zaman. hani yerli olur, vergisi olmaz falan. 300 bin tl'ye araç alabilen adam zaten tesla'ya da biniyor, mercedes'e de biniyor.
    yerli araç yine zengine hizmet edecek yani anladığımız kadarıyla. muadilleri 300 bin tl falan denmiş bir de. ulan yurt dışından ülkeye giren arabayla, bizim yerli aracımızın fiyatı nasıl birbirinin aynı olabilir yav?
    aydınlatacak olan beri gelsin.

    edit: saçma sapan cevaplar aldığım için entry'i düzenleme zorunluluğu hasıl olmuştur. arkadaşlar bakınız ben ülke para kazanmayacak ya da bu araç faydasız demedim. mercedes de muadili olduğu için yazmadım. bakın mala anlatır gibi anlatayım derdimi.

    bu aracın muadili mesela tesla cybertruck diyelim. bu araç amerikan malı bir araç. bu araç ülkesinde amerikanın yerli parası olan dolar üzerinden 40bin dolardan başlıyor. çünkü ülkenin aracı kendi ülkesinde gümrüğe tabi olmaz, kur farkı olmaz, vergileri düşük olur v.s.
    bizim çıkardığımız yerli aracın 300bin bandında çıkacağı söyleniyor ve bunun da açıklaması muadillerinin bu fiyat üzerinden satılıyor oluşu. şimdi yabancı marka muadillerinin 300bin liraya satıldığı aracın yerlisi de 300bin liraysa "bu nasıl yerli?" diyorum. bu aracın gümrüğü ve kur farkı olmaması gerekmiyor mu sizce de? ve vergisinin düşük olması.

    verdiğim mercedes örneğine gelirsek; halk içerisinde 300bin lira arabaya para verebilecek olan adam zaten istediği markaya binebiliyordur manasında referans örnek olarak mercedes yazdım. araba elektrikli falan filan buralara girmeye gerek yok. kastım buydu yani.

    şimdi bütün bu sebepler doğrultusunda halkın binebileceği ( en azından orta direk ) tabir edilen kesimin teşvikle falan filan alabileceği fiyatlara çıkmayacak olan aracın yerli araç olmasında nasıl bir yarar var halka? ülke ekonomisine elbette öyle ya da böyle bir katkısı olur.

    debe editi: arkadaşlar yüzlerce mesaj aldım. ve ortak fikre göre o zaman bu araca yerli araba demekle, kanuni markalı motosiklete yerli demek arasında bir fark yok. bazı motosikletler var ismi türkçe örneğin kanuni, asya motor, harput gibi. bu araçların parçaları çin'den ithal edilip montajı ülkemizde yapılıyor ve ithalatçı firma kendi ismini kullanıyor.
    bu aracın da bir farkı yok bunlardan o halde. evet ucuz olamaz çünkü tüm parçalarını dolar üzerinden satın alıyoruz. hepsinin de gümrük vergisi v.s. var. o zaman demek ki üretmediğimiz şeye yerli demeyeceğiz. umarım başlangıç için böyle olur da ileride kendimiz üretmeye başlarız.

  • sözlükte son zamanların en muhteşem trollemesi. adam sizi maymun etti ya la...

  • youtube'da altına gelen yorumla yarmıştır;

    ''ceza tehlikedeysen zorla tutuluyosan bi mamını mamını çek anlarız biz''

  • ülkemizde çoğu kişinin farkında olmadığı ama hakkınızın olduğu durumdur. 3 yıl önceye kadar iptal olmuş uçuşunuz için 600 euroya kadar tazminat hakkınız var. geçenlerde bununla ilgili bir entry girdim ve farkettim ki çoğu insan cidden bilmiyor ve mesajlar yazıyor. ben de insanlar hakkını alabilsin diye bu entry'i hazırlamak istedim.

    öncelikle tazminata uygun musunuz şunlardan emin olun.
    1- uçuşa 1 hafta kala iptal olduysa,
    2- planlanan hareket saatinden en fazla iki saat önce kalkışlarına ve son varış yerlerine planlanan varış saatinden en fazla dört saat sonra ulaşmalarına olanak veren güzergah değişikliği teklif edilmediği sürece,
    3- aşırı hava muhalefeti yoksa.

    peki tazminat miktarı ne kadar?

    yurtiçi uçuşlarda 100 euro ve uçağın iptal olmasından dolayı eğer gece konaklaması gerekiyorsa thy anlaşmalı otellerinde sizi konaklatmak ve yemek vermek zorunda.

    bu arada harcadığınız her faturayı yemek/içecek havalimanında saklayın ve onları da gönderin.

    yurtdışı uçuşlarda mesafeye bağlı olarak 200 ila 600 euro arasında değişiyor.

    peki nasıl alırım tazminatı?

    öncelikle uçuşunuzu sağlayacak olan firmaya mail atıyorsunuz ve hemen ardından sivil havacılık genel müdürlüğü yolcu formu doldurarak başvurunuzu sağlıyorsunuz ortalama 10-12 günde şirket size ödemeyle ilgili dönüş yapmış oluyor.

    diğer bir seçeneğiniz ise internette flight compensation diye arattığınızda sizin için bu formları doldurup takip eden firmalar oluyor genelde başvuru ücretsiz oluyor ama %20 gibi komisyonlar alıyorlar. ben tavsiye etmiyorum çünkü çok kolay bir işlem yukardaki işlem ama size kalmış tabii ki.

  • ilk başta erdoğan'ı ılımlı müslüman demokrat zannedip kıçının üstüne oturan avrupalıların bir zamanlar diktatör diye hor gördükleri atatürk'ün müslüman coğrafyadan çıkabilecek yegane devrimci olduğunu anlaması olayıdır.
    darısı akp seçmeninin başına.

  • ilk duyduğumda the white buffalo, eddie wedder hatta johnny cash'e benzettiğim tok ve yaşlı bir sesi vardı. sonra baktım kimdir, neyin nesidir diye. oh lord, 1995 doğumlu kanadalı bir genç. bu yaşta bu sese sahip olup onu en iyi şekilde değerlendiriyor. ilham aldığı isimler arasında hank williams, woody guthrie, waylon jennings, willie nelson ve gram parsons gibi country efsanesi isimler var. kanadalılar bu americana işini çok iyi yapıyor.

    2015'te ilk kayıtlarını yapmaya başlıyor. ilk ep albümü "imaginary appalachia" 2015'te, ilk lp albümü "colter wall" 2017'de, son lp albümü "songs of the plains" 2018'de yayımlanıyor.

    dinlerken eski toprak bir kovboyun viski ve tütün kokan sesiyle gençlere öğüt verip hikayeler anlattığı yaşlı bir adam geliyor gözümün önüne. verandasına oturmuş, viskisini içiyor, gitarını çalıyor, köpeğiyle birlikte gün batımını seyrediyor.

  • bu adam niye her yerde biri bana açıklayabilir mi?
    2007 yılında ilk albümünü çıkarmış. 15 yıldır gündem olan tek bir şarkısı yok ama her yerde.
    menajeri kimse murat boz'dan daha fazla kazanmalı bence, zira bütün işlerini o denli ayarlıyor ki adam tüm "popüler" dalgaları yakalayıp orada kendini konumlandırabiliyor.

    "mesajını aldım,"dan ibb konserlerine geçmek büyük başarı. acun'dan sonra netflix'e de geçmiş. diziyi izlemedim, izlemeyi de düşünmüyorum ama bu adamdan kaçamıyorsunuz. her yerden bir şekilde karşınıza çıkıyor.