hesabın var mı? giriş yap

  • zamanında taksi plakalarına yatırım yapan ahlaksızlar bir bir dökülüyor. statükocu vampir onun bunun çocukları.

  • yelkenlilerin rüzgarı karşı çarprazdan aldıklarında rüzgardan bile daha hızlı gidebilmeleri hadisesi doğrudur.

    (hatta bırakın karşı çarprazdan esen rüzgardan faydalanmayı, esasen sadece rüzgar enerjisinden faydalanarak, rüzgarın estiği yönün tam tersine ve rüzgarın estiği hızdan bile daha hızlı gidebilmek mümkündür. ancak bu durumda yelken değilde nispeten daha kompleks bir mekanizma kullanarak, mesela pervaneler ve çark mekanizmaları sayesinde bu iş gerçekleştirilebiliniyor)

    (29 mayıs 2021'de araya yapılan ek:
    https://www.youtube.com/watch?v=jyqwgbaabag
    konuyla ilgili bugün meşhur youtube kanalı olan veritasium'da bir video yayınlanmış.
    pervaneler ve çark mekanizmaları yardımıyla rüzgarın estiği yönde bile rüzgardan bile daha hızlı gidilebilmesi konusu işlendiği gibi, yelkenlilerin rüzgarı karşı çaprazdan aldıklarında nasıl rüzgarın estiği hızdan bile daha hızlı gidebilmelerinden de bahsedilmiş ve temel açıklaması yapılmış.

    aynı zamanda şu videoyu belirtmekte ve bir takım açıklamalar yapmakta da fayda görüyorum:
    https://www.youtube.com/watch?v=k-trdf8yldc
    bu videoda ise 2 tane birbirlerine göre sabit hızda hareket eden 2 referans sistemi arasına tutunmuş olan aracımız, alttaki referans sistemini yer olarak kabul edersek, üstteki referans sisteminden yere göre daha hızlı hareket etmekte.
    burda da elbette üstteki referans sistemi olan cetvel normalde havayı temsil ederken, cetvele değen büyük tekerlek ise aracın hava ile "tutunmasını" sağlayan pervaneyi temsil ediyor. tek belki bu model ile rüzgarda giden araç arasındaki fark aracın 2 referans sistemine "tutunması" işinin ve derecesinin su veya hava gibi sıkıştırılabilen veya sıkıştırılamayan akışkanlara göre harekete ve hıza göre bağımlı olması.
    fakat bu işin temel prensibini, özellikle olay birbirlerine göre rölatif olarak hareket eden katı cisimler ve referans noktaları olunca, bu cetvelli ve tekerlekli düzenek elbette şüpheye mahal bırakmayacak şekilde kanıtlıyor. veritasium videosunda ise bu temel prensibin 2. referans sistemi hava olan bir sisteme uyarlanmış halini izliyoruz. )

    öncelikle konuya hazırlık ve giriş babında:
    (bkz: uçağın uçma prensibi)
    (bkz: uçağın uçma prensibi/#16541738)

    yelkenliler de gerçekleşen hadise de, tabiyatıyle uçak kanatlarında gerçekleşen hadise gibi, yelkenin rüzgarı teknenin arkasına doğru yönlendirerek rüzgarın estiği yönün (yaklaşık olarak) dikine bir "lift" kuvveti oluşturması ve bu oluşan lift kuvvetinin (rölatif hızların sağladığı indükleme hadisesi sayesinde de) tekneyi ileri doğru çeken bileşeninin, tekneye etki eden net kuvvetler toplamında bilimum su ve rüzgarın oluşturduğu drag kuvvetlerinden bile daha büyük olmasından kaynaklanmakta.
    ha yelkenlerde oluşan türbülansın minimumda olması da, yelkenin rüzgarı karşıladığı açıya göre, esen rüzgardan elde edilebilecek lift kuvvetinin maksimumda olduğuna delalet eder.

    şöyle açıklamaya başlayayım:
    bir tekneyi yan taraflardan ittirerek yana doğru yol almasını sağlamak mı kolaydır ? yoksa arkadan ittirerek öne doğru gitmesini mi sağlamak kolaydır ? elbette arkadan ittirerek öne doğru gitmesini sağlamak daha kolaydır. sebebi de yan taraftan yanlara doğru ittirdiğimizde suya batmış uzun ince gövdesi boyunca daha çok su kütlesini hareket ettirmeye çalışmamız, dolayısıyla bir nevi yenmek zorunda kaldığımız sürtünme kuvvetinin de çok daha büyük miktarlarda olması.
    peki aynı şekilde bu örneği şöyle genişletsek: bir tekneyi çarprazdan 45 derece açıyla ittirirsek veya çekersek ne olur ? bunun cevabı da, tekne yana doğru giderken daha çok sürtünmeye maruz kalacağı için çok az yan tarafa doğru giderken, buna karşılık öne veya arkaya doğru giderken de daha az sürtünmeye maruz kaldığı için büyük oranda öne veya arkaya doğru yol katedecektir.

    ne demiştik ? "yelkenler karşı çarprazdan esen rüzgarın dikine bir lift kuvveti oluşturur."
    hah, sağ karşı çarprazdan mesela 45 derece rüzgar estiğinde, yelkenler bu sefer bu yönün 90 derece dikine olacak şekilde, sol ön çarprazdan sanki birisi 45 derece eğimle tekneyi halatla çekiyormuş gibi bir kuvvet yaratır.
    bu çarprazdan yaratılan çekme kuvveti de, bir önceki paragrafta anlattığım tekneyi hangi yönden ittirirsek daha fazla yol katettirebiliriz örneğinde olduğu gibi, tekneyi az bir miktar yana doğru çekerken, büyük oranda da karşıya doğru çeker.

    "iyi de kardeşim rüzgar zaten karşıdan esiyor. nasıl olur da rüzgar tekneyi estiği yöne doğru ittirmez?" diye merak ediyorsanız da cevabı:
    esasen ittirir... ancak gene yukarda belirttiğim gibi bu oluşan drag kuvveti yelkenin uçak kanadı gibi olan şekli ve rüzgarı karşıladığı açısı yüzünden lift kuvveti kadar büyük değildir. o yüzden toplamda (teknenin ince uzun şekli sayesinde de) ileri doğru bir net kuvvet ve hareket oluşur.

    tekne hız kazanmaya başladığında, rüzgarı da karşıdan aldığı için tekneye göre rüzgar rölatif olarak bu sefer daha da hızlı esmeye başlayacaktır. bu da fizikte adına "indükleme" denilen hadiseye benzer şekilde, yelkenin oluşturduğu lift kuvvetini daha da arttıracak, yelkenlinin daha da hızlı gitmesini, hatta rüzgarın yere göre olan esme hızını bile aşmasını sağlayacaktır.

    teknenin uzun ince şekli sayesinde giderken azıcık yana doğru savrulduğu, fakat buna mukabil büyük oranda ileri doğru gittiğinden bahsetmiştik.
    bu yana doğru savrulma hadisesi eğer önlenemesse, belli bir süre sonra bu sefer yelkenli yön olarak rotadan çok fazla sapacak ve rüzgarı aldığı açısı rüzgardan artık daha fazla istifade edemeyecek derecede bozulacaktır.
    bunu bertaraf etmek için de, teknenin yan tarafa doğru savrulmasını azaltmak için, dolayısıyla yana doğru olan sürtünme kuvvetlerini arttırmak babında teknenin alt tarafında suyun içinde dışardan görünmeyen ve suyun dibine doğru uzanan genişce bir yüzgeci vardır.
    bu yüzgeç sayesinde tekne daha az yana doğru savurulur. ancak tabii bu yüzgeç de en son mertebede yeterli değildir.
    rotayı, yönü sürekli rüzgarı ideal açıdan alabilecek şekilde koruyabilmek için de, teknenin dümeniyle, dümeni daha çok rüzgarın estiği tarafa doğru kıracak şekilde, dümenle sürekli ince ayar yapmayı gerektirir.
    zaten dikkat edin televizyonda falan görmüşsünüzdür, yelkenlilerin böyle sanki biraz yana doğru yampiri yampiri gidiyor şeklinde görünmelerinin sebebi de budur.

    indükleme hadisesi sayesinde peki nasıl oluyorda oluşan kuvvetler sürekli çok büyüyüp tekneyi çok daha büyük hızlara mesela ses hızına çıkartmıyor diye düşünüyorsanız da cevabı:
    artık belli bir hızdan sonra gerek suyla oluşan sürtünme kuvvetlerinin ve gerekse de yelkende oluşan drag ve lift kuvvetlerinin başa çıkılamayacak mertebeye ulaşması veya bu kuvvetlerin genel olarak yelkenin oluşturduğu lift kuvvetiyle dengeye oturması yüzündendir. çünkü birde artık ekstrem durumlarda öyledir ki, yukardaki paragrafta açıkladığım gibi, dümeni tam manasıyla sola veya sağa kırmak bile tekneyi artık rotada tutmaya yeterli olamayacak dolayısıyla teknenin referans noktalarına (yani denize) tutunabilmesi de maalesef zayıflayacaktır.

    yelkenin neden üçgen şeklinde olduğuyla ilgili olarak da:
    kare veya dikdörtgen şeklinde de olurdu. ancak bu sefer oluşan lift kuvveti yelken direğinin daha yukarlarında bir noktada hemde çok daha fazla bir miktarda oluşacağı için yelkenliyi alabora ederdi. dolayısıyla lift kuvvetinin direğin mümkün mertebe tekneye yakın kısımlarında oluşması teknenin "sağlığı" açısından gereklidir.

  • tipik akepe seçmeni. ne dinliyor, ne anlıyor, ne izlemek istiyor. ille de tutunduğu, inandığı her neyse, sorgulamadan körü körüne bağlı kalmakta ısrar ediyor.

  • filenin sultanları sayesinde futbol dışında bir spor olduğunu hatırlamamızla birlikte dikkatleri üzerine çeken organizasyon olmuşken şu an ne durumdayız ve hangi tarihlerde hangi sporcularımızın mücadelesi var bir listeleyelim. eksiğimiz olursa affola

    güreş:

    en çok madalya kazandığımız spor dalıdır. olimpiyat kotası almış sporcularımız
    erkekler serbest 57 kg dünya ikincimiz süleyman atlı
    erkekler serbest 125 kg dünya ve olimpiyat şampiyonumuz taha akgül
    erkekler grekoromen 97 kg olimpiyat üçüncümüz cenk ildem
    erkekler grekoromen 130 kg olimpiyat ikincimiz ve dünya şampiyonumuz rıza kayaalp
    kalan kotalar için 19-22 mart’ta avrupa elemeleri, 30 nisan – 3 mayıs’ta dünya elemeleri yapılacaktır.

    basketbol:

    12 dev adam 23-28 haziran 2020’de olimpiyat elemeleri oynayacak. grubunda uruguay ve çekya var. grubunda ilk ikiye girmesi gerekiyor bir üst tura gitmek için diğer grupta ise yunanistan, çin ve kanada var. bu potadan 1. çıkması halinde olimpiyat vizesi alacak.
    potanın perileri maalesef olimpiyat şansını kaybetti.

    ekleme: 3x3 basketbolda ise erkeklerde milli takımımız olimpiyat elemeleri turnuvasına katılma hakkı elde ederken kadınlarda olimpiyat şansımızı kaybettik. erkek milli takımının maçları mart ayı içerisinde olacaktır. olimpiyat kotası elde etmesi pek mümkün görünmemektedir.

    futbol:

    sektörde olimpiyat oyunları önemsenmediğinden genç takımların katıldığı turnuvalardan kotalar verilmektedir. ne erkeklerde ne kadınlarda katılma hakkı elde edemedik.

    ozhakikitosunpasa'nın uyarısıyla ekleme: kadınlarda a milli düzeyinde yapılıyor.

    atletizm:

    erkekler 200 m’de madalya umudumuz dünya şampiyonumuz ramil guliyev.
    erkekler 400m engellide 2016 olimpiyatları bronz madalyalı, 2017 dünya ikincisi atletimiz yasmani copello
    kadınlar 5000m ve 10000m ’de kenya’dan devşirme sporcumuz yasemin can
    erkekler maratonda etiyopya asıllı mert girmalegesse, kenya asıllı polat kemboi arıkan ve kenya asıllı kaan kigen özbilen
    erkekler 20 km yürüme’de 2019 u23 avrupa ikincisi salih korkmaz
    kadınlar 20 km’de 2018 u20 dünya ikincisi ve 2019 u20 avrupa şampiyonu atletimiz meryem bekmez
    erkekler üç adım atlamada 2019 u 23 avrupa şampiyonu atletimiz necati er
    erkekler çekiç atmada 2019 universiad şampiyonu atletimiz özkan baltası
    kadınlar cirit atmada 2019 u 23 avrupa ikincimiz eda tuğsuz.
    diğer her branş için dünya sıralamasına göre 1’er kontenjan daha var belki ramil guliyev 100m’de katılabilir.

    jimnastik:

    erkekler all-around’da avrupa üçüncüsü jimnastikçimiz ferhat arıcan
    erkekler halkada tarihteki tek dünya şampiyonu jimnastikçimiz ibrahim çolak
    erkekler paralel barda dünya ve avrupa ikincisi jimnastikçimiz ahmet önder
    kadınlar all-around’da 16 yaşındaki genç jimnastikçimiz nazlı savranbaşı
    katılmayı hak eden jimnastikçilerimiz. 30 nisan-3 mayıs’ta avrupa kadınlar artistik jimnastik şampiyonası, 27-31 mayıs avrupa erkekler artistik jimnastik şampiyonası ve 21-24 avrupa ritmik jimnastik şampiyonasında olimpiyat kotaları var.

    yüzme:

    olimpiyata katılmayı garantileyen sporcularımız:
    erkekler 100 m kurbağalamada berkay ömer öğretir 59.54 yüzerek olimpiyat vizesi aldı. 21 yaşındaki genç sporcumuzdan bu olimpiyatlarda zor olsa da paris 2024’te madalya beklemekteyim.
    kadınlar 800 m ve 1500 m serbestte beril böcekler 15 yaşındaki bu kızımız avrupa gençler yüzme şampiyonasında her iki dalda da gümüş madalya kazandı. gelecek vaat eden sporcularımızdandır.
    kadınlar 200 m karışıkta viktorya zeynep güneş. ukraynadan devşirme sporcumuzdur. 2.12,40’lık derecesiyle olimpiyat vizesi aldı.
    maalesef başka sporcumuz olimpiyata katılabilecek dereceyi elde edemedi. belki b kategorisinden katılmayı başarabilen sporcularımız olabilir.
    yüzme başlığının alt kollarından su topu’nda ise milli takımımız henüz katılmayı başaramadı katılması da mümkün gözükmüyor. meraklısı için 14-26 ocak tarihleri arasında avrupa su topu şampiyonası var. milli takımımız orada mücadele verecek. şampiyon olimpiyat vizesi alacak.
    yüzme başlığının diğer alt kolları dalış ve artistik yüzmede katılan veya katılma ihtimali olan sporcumuz yok. meraklısına 30 nisanda olimpiyat elemeleri var katılan sporcumuz yok.

    karate:

    ilk defa bu sene olimpiyatlara alınan spor dalı ülkemizin dünyada söz sahibi olduğu spor dallarındandır. 6 nisan 2020 itibari ile dünya sıralamasına göre belirlenecek. karate federasyonu sıkletleri ile olimpiyat sıkletler farklı olduğundan sıkletlerindeki ilk 2 sıradakiler katılacak ilave kotalar için 8-10 mayıs’ta olimpiyat elemeleri yapılacaktır. 4 tane kota ise davetiye usulü belirlenecektir. günümüz itibari ile sporcularımızın durumu şöyledir:
    erkekler kata: ali sofuğlu 3. sırada kesin katıldı
    erkekler -67kg: eray samdan4. sırada sıralamadan katılamadı ama elemelerde şansı yüksek
    erkekler -75kg: erman ertemur9. sırada sıralamadan katılamadı ama elemelerde şansı yüksek
    erkekler +75kg: uğur aktaşşampiyon sporcumuzun katılması kesin.
    kadınlar kata: dilara eltemur 8. sırada sıralamadan katılamadı ama elemelerde şansı yüksek
    kadınlar -55 kg: serap arapoğlu şampiyon sporcumuzun katılması kesin
    kadınlar -61 kg: merve çoban 4. sırada kesin katıldı
    kadınlar +61 kg: meltem akyol 13. sırada sıralamadan katılamadı ama elemelerde şansı düşük

    neredeyse tüm sikletlerde katılım sağlama ihtimalimiz var.

    tekvando:

    madalya kazandığımız spor dallarından henüz servet tazegül’ün izinde bir erkek sporcumuz kota elde edemese de kadınlar da tüm sıkletlerde katılım sağlandı:
    kadınlar -49 kg: 2019 dünya üçüncümüz rukiye yıldırım

    düzeltme: let it rollun uyarısıyla kadınlar -57 kg: 2015-2019 dünya şampiyonumuz hatice kübra ılgın
    irem yaman ve hatice kübra ılgın federasyon sikletlerinde farklı sikletlerde olmasına rağmen olimpiyat sikletleri aynı olduğundan ikisi birden maalesef katılamıyor. irem yaman dünya sıralamasında 3. hatice kübra ılgın 5. olsa da son şampiyona da hatice kübra irem'i yendiğinden federasyon hatice kübra'yı gönderme kararı almış. keşke ikisi de katılabilseydi.

    kadınlar -67 kg: 2012 olimpiyat ikincimiz, 2016 olimpiyat üçüncümüz, 2017 dünya şampiyonumuz nur tatar
    kadınlar +67kg: 2019 dünya üçüncümüz nafia kuş.
    erkek sporcularımız için 24-25 nisan’da avrupa elemeleri var.

    okçuluk:

    henüz katılmayı garantileyen sporcumuz yok. fakat 20-26 mayıs’ta antalya’da olimpiyat elemeleri var. ayrıca 22-28 haziranda berlinde bir eleme daha var.

    judo:

    25 mayıs 2020 itibari ile dünya sıralamasına göre kotalar belirlenecektir. günümüz tarihi itibari ile kesinleşen veya katılma ihitimali olan sporcularımız:
    erkekler -60 kg: mihraç akkuş 37. sırada katılması zor görünüyor.
    erkekler -73kg: bilal çiloğlu4. sırada kesin katıldı.
    erkekler -85kg: vedat albayrak 3. sırada kesin katıldı.
    erkekler -90kg: mikail özerler 6. sırada kesin katıldı.
    kadınlar -48kg: gülkader şentürkkıta kotasından katılma ihtimali var.
    kadınlar -52 kg: irem korkmaz 32. sırada katılma ihtimali zor.
    kadınlar +78 kg: kayra sayıt 8. sırada kesin katıldı

    halter:

    30 nisan 2020 tarihi itibari ile dünya sıralamasına göre kotalar belirlenecektir. halterde erkekler için 7 kadınlar için 7 siklet olmasında rağmen ülkeler en fazla 4'ü erkek 4'ü kadın olmak üzere 8 halterci gönderebilecektir. her siklet için kontenjan 14'tür.

    badminton:

    1 ocak 2020 itibari ile dünya sıralamasına göre yapılan değerlendirmede
    sadece bayanlar tek de olimpiyat gediklimiz neslihan yiğit katılabiliyor.

    boks:

    13-23 mart’ta avrupa kıta elemeleri kota alamayan sporcular için ise 13-24 mayıs’ta dünya elemeleri var.

    atıcılık:

    erkekler 25m pistol özgür varlık
    erkekler 10m kavalı tabanca ismail keleş ve olimpiyat gediklimiz yusuf dikeç
    kalan kotalar için 23 şubat 3 mart, 6-20 mayıs ve 17-28 mayısta avrupa şampiyonaları ve avrupa olimpiyat elemeleri var.

    yelken:

    erkekler finn – 2016 olimpiyat 13. sü alican kaynar (dünya 9.su)
    çiftler 470- deniz çınarateş çınar (dünya 13.sü)
    kadınlar rsx: dilara uralp (dünya 36.sı)
    kadınlar laser: nazlı çağla dönertaşecem güzel (dünya 10.su)

    eskrim:

    18-19 nisan 2020’de avrupa elemeleri var. 2016 rio’da irem karamete olimpiyatlarda mücadele etmiş ve ilk turda elenmişti.

    bisiklet:

    yol yarışında 2 sporcu kotası elde ettik. 2016’da onur balkan ve ahmet örkenmücadele etmişti.

    kano:

    katılmamızın zor olduğu sporlardan meraklısına 15-17 mayıs 2020’de avrupa şampiyonası var. 2016’da devşirme sporcumuz lasma liepa 2 dalda yarıfinale kadar yükselmişti.

    hentbol:

    katılamadığımız spor dallarından birisi. meraklısına 17-19 nisan erkekler olimpiyat elemeleri, 20-22 mart’ta kadınlar olimpiyat elemeleri ve 10-26 ocak’ta erkeler avrupa şampiyonası var. milli takımımız katılmıyor.

    modern pentatlon:

    henüz katılmayı hak eden sporcumuz yok. 23-31 mayıs’ta dünya şampiyonası var. 2016’da kadınlarda ilke özyüksel katılmış ve 35. olmuştu.

    masa tenisi:

    henüz katılmayı hak eden sporcumuz yok. 22-26 nisan’da dünya, 8-12 nisan’da avrupa olimpiyat elemeleri var.

    kürek:

    henüz katılmayı hak eden sporcumuz yok. diğer kotalar henüz belli değil. 2016’da hüseyin kandemir ve cem yılmaz erkekler hafif sıklet çiftlerde katılmışlar ve 16. olmuşlardı.

    binicilik:

    yabancısı olduğumuz bu spor dalında kota elde eden sporcumuz bulunmamaktadır. 2016 yılında ömer karaevli katılmış 61. olmuştu.

    beyzbol, softball, hokey, golf, rugby, skateboarding, tırmanış, sörf, tenis, triatlon bize uzak şeyler zaten.

  • evet arkadaşlar. devrim niteliğinde, ezber bozan bir yöntemle karşınızdayım.

    olay çok basit. ilk olarak tinder hesabınızdaki tüm fotoğrafları kaldırıyorsunuz. en iyi fotoğrafınızı seçip, fotoğrafı 180 derece ters olacak şekilde profilinize ekliyorsunuz. sıra size geldiğinde ilgili tinder kızı fotoğrafınızın ters olduğunu farkediyor. sizi daha net görebilmek adına telefonu ters çeviriyor. sola atmaya karar veriyor. veee buummm! tebrikler eşleştiniz. ilgili kişi telefonu ters çevirdiği için artık kızın solu telefonun sağı olmuş oldu. bu durumda kullanıcı sizi sola atmak isterken yanlışlıkla sağa attı.

    şimdi gidip eşleşmelerinizin ve fikifikilerinizin tadını çıkarın dostlarım.